Да посмятаме: Дългосрочен наем или пък краткосрочен?

Вooking, Airbnb... Тази дилема касае хиляди собственици на имоти
29 май 2018 12:00,
43
Да посмятаме: Дългосрочен наем или пък краткосрочен?
Снимка: flickr

Стотици апартаменти в центъра на София и другите големи градове в България и света се дават под наем по модерен начин - чрез Вooking и Airbnb. Затова и много собственици на апартаменти се чудят дали да отдадат апартамента си по конвенционалния начин - за поне една година, или на краткосрочен наем в Вooking и АirBnB.

Investor.bg
опита да направи анализ на разходите и приходите при двата начина на отдаване, за да може читателите сами да решат кой от двата варианта е за предпочитане.

На пръв поглед двустаен апартамент, който при нормален наем може да се отдава срещу 600 лв. на месец в booking.com и Airbnb, може да се отдаде средно около 20 дни в месеца за по около 70 лв. на нощ, или общо за 1 400 лв., което изглежда над двойно по-висока сума от генерираната при традиционния наем. Оказва се обаче, че има много фактори, които редуцират нетния приход от краткосрочното отдаване.

Най-общо казано: При нормалния наем разходите се поемат от наемателя, а при краткосрочния - от собственика. Така комуналните разходи (за отопление - топлофикация, електричество, студена вода, интернет) в рамките на около 200 лв. на месец свиват нетния доход от отдаване чрез booking.com от средно 1 400 лв. на 1 200 лв.

В допълнение сайтовете взимат такса в размер на до 15% от прихода - или в нашия случай до 210 лв., така че нетният доход вече пада на 990 лв. при краткосрочен наем.

Да продължим с изчисленията. При конвенционалния наем наемателят често си осигурява почти цялото обзавеждане и електроуреди и се грижи за поддръжката им. Съответно и ги пази.

От друга страна обаче обзавеждане на апартамент може да струва около 10 000 лв. и повече, защото туристите искат да видят уют и добър дизайн в снимките на апартамента. Ползването от много туристи, често недобросъвестни, води до бързо износване (амортизация), а има и случаи на кражба (на телевизор например). Ако приемем, че амортизацията на мебелите и електроуредите ще е 5 години, това са по 167 лв. на месец. И нетният доход от краткосрочния наем пада до 823 лв.

Вече се доближаваме до средните приходи от традиционен наем (600 лв.). Но има и други разходи при краткосрочен наем. Вижте ги в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
собственик преди 5 години
ти не бери грижа за данъцште на имотите.който си има брада си има и гребен.веднага прехвърлям по един на децата и пак ще имам по 2 на човек
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двустаен: стая с хол с обособен кухненски бокс!--------- 150000 товарен асансьор с тоалетна!Смех, гульем смех!
38
2
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
Пазарът на имоти е много малък като обем и съсредоточен основно в 4-те големи града. Има една малка прослойка крадци, на държавна хранилка, които са основните играчи, плюс малко на брой средна класа от колцентровете, които се набутват да теглят закопаващи кредити и утре колцентъра като си тръгне и останат без работа, ще върнат панелката на банката.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години 40% от жилищата в столицата ще са собственост на 2% от жителите и. Половината няма да се предлагат за продаване или наем и така изкуствено ще се поддържат високи цени, на фона на намаляващото и застаряващо население.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това сега е един балон и малките деца го знаят. Но не е толкова голям както онзи който се наду 2007/2008, защото тогва алчните политици-лобиси бяха издали десетки хиляди разрешителни за нови строежи. Сега са си взели урок и разрешителните са само няколкостотин, така че като се спука балона, цените няма да паднат драстично.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените зависят от търсене и предлагане, ако дръннат два-три нови комплекса с по 200-300 апартамента, продавачите на панелки ще са доволни и на 700 евро на квадрат....
34
0
 
4
 
! Отговори
Куно Пенев преди 5 години
До ЕнгелсЕ па щом можте да живеете с толкова, колкото ви дават, оти постоянно ревете, че ви плащали малко?
33
0
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
До Рентиер"питайте работодателите си защо ви плащат само 40-50% от заплатата"защото могат, това е смисъла на капитализма!
32
4
 
4
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
До Тинтири МинтириА ти как определяш че този имот струва 100К? Щом някой дава 130К, значи толкова струва, не 100К!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брокер съм и мога да ви кажа, че много намаляха както покупка на жилища, така и търсенето на жилища и офиси под наем."Е как няма да намалее търсенето? Населението на България намаляваме с 50 000 на година.
30
0
 
9
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
До РентиерСъгласен. Ако знаеш, че един имот струва 100К, но му искат 130К и ги дадеш, защото "толкова струвало", то утре аналогичен имот за 100К не само няма да спадне под надценените 130К, ами ще го "пробват" на 150К. Това е пазарът - пазарене до дупка. После някой иронизира сентенцията "За Бога, братя, не купувайте". Ами като виждаш, че те цакат, контриш или сделка няма. Пък да чака друг ***.И на мен ми е неприятно, но това е схемата.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21% от жилищата в София стоят празни и заключени. Ако собствениците решат да ги продадат, веднага балона ще се спука. Но не ги продават, защото данъците за тях са смешно ниски. Нека да вдигнат данъка за втори апартамент поне 5 пъти и всеки следващ x2 прогресивно и да видим тогава дали ще има толкова много инвеститори в панелки.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарът е безкомпромисен! Изчакай 6 месеца и пак ще си говорим. От няколко дни гледам зараскани цени и спад между 500 и 4000 ? в една агенция. Казах, че за мен няма значение имам недвижимости, които дори нямам сили да стопанисвам. Просто констатация.
27
12
 
15
 
! Отговори
един друг преди 5 години
От началото на "демокрацията" слушам разни "експерти", че имало балон при цените на имотите. Разбирайте от началото на 90-те години. Кога ще се спука? Това хилядолетие ли ще е? Ако сте свършили с "експертните" приказки вземете да свършите нещо. За справка погледнете цените на имотите в световен мащаб в исторически план. Какви балони какви 5 лева...?
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лъжовно е да си правиш изводи за търсенето по посещенията на офертите в сайтовете. Посещения може и да има, пазар дали има? Съмнявам се. Аз също се ровя в тях без да имам никакво намерение да купувам. Нямам потребност от повече недвижими имоти.
24
1
 
14
 
! Отговори
Четири години балон преди 5 години
2015-та,2016 та 2017 та,2018та години.Банкстери,брокери имотни агенции,алчни собственици и жадни за бързи печалби строителни фирми НАДУХА НОВ ИМОТЕН БАЛОН В БЪЛГАРИЯ !!!!
23
8
 
10
 
! Отговори
Рентиер преди 5 години
До Анонимен 21Търсенето изобщо не е намаляло, просто брокерите станахте прекалено много и прекалено алчни и затова хората избягват да работят с вас. Иначе бизнеса си е екстра. Има търсене, има и предлагане, има и повишаване на изискванията, а от там и на цените.
22
2
 
18
 
! Отговори
До брокера преди 5 години
Ще намалеят как няма да намалеят!!!!то цените са завишени и младите бягат всеки божи ден!от хубаво ли бягат горките!!!!!!!!!
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокер съм и мога да ви кажа, че много намаляха както покупка на жилища, така и търсенето на жилища и офиси под наем.