Емоциите рушат организма – как?

Мощта на психиката може да е опасна
29 май 2018 11:23, Илияна Николова
3
Емоциите рушат организма – как?
Снимка: pixabay
Мъдра мисъл, която трябва да си напомняме по-често. Щастието и доброто здраве вървят ръка за ръка. Когато изпитваме положителни емоции, имаме положителна нагласа към живота сърцето ни е по-здраво, имунитетът се подобрява.
 
Така например, когато сте влюбени, вероятно сте забелязали, че сърдечният ви ритъм е учестен. Това се дължи на стимулирането на адреналина и норепинефрина. В същото време окситоцинът, „хормонът на любовта“, ви кара да се чувствате щастливи, уверени. Казват, че хората, които имат брак, живеят по-дълго от необвързаните.
 
Не в положителен план въздействат отрицателните емоции. Те винаги имат разрушителен ефект. Бавно, но сигурно ни вредят, вижте как.
 
Гняв и тревожност
 
Гневът се свързва с негодувание, раздразнителност и ярост. Той може да ни донесе от главоболие и безсъние, до проблеми с храносмилането, кожни проблеми и дори сърдечен удар или инсулт.
 
Депресия
 
Депресията винаги се усеща като емоционална болка. Това състояние увеличава риска от редица заболявания и отслабва имунната система. Хората в депресия имат проблеми със съня, паметта, взимането на решения. Стресът и депресията увеличават риска от инфаркт.
 
Чувството за отвращение 
 
Чувството за отвращение от нещо или някого е емоция, която трудно контролираме. Тази отрицателна емоция напомня за себе си, когато не харесваме колега, личност, която ни кара да се чувстваме неприятно. За разлика от други емоции като страх и гняв, които ускоряват сърцето ви, отвращението кара сърцето да се забави. Възможно е да усетите гадене, стомашни неразположения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 5 години
Ще доживеем ли някога да има поне една статия , довършена докрай , която да не ни препраща да прехранваме я "Аз-йената.бг" , я "Тиалото.бг" ?!
1
1
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Не знам кво руша емоциите, но знам че могат да движат климатот у светот...и то мн. бързо