Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!

Големи компании бият отбой и се изтеглят
29 май 2018 21:31, Елка Василева
266
Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!
Снимка: архив, Reuters

Руският пазар вече не е това, което беше – рублата се срива, а руснаците пазаруват все по-рядко и по-малко. Големите германски фирми, активни на руския пазар, разчитат тревожните знаци и бият отбой.

Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но финансовото положение, в което се намира Русия в момента, не е добро, което се пренася автоматично и върху инвеститорите, производителите и търговците на дребно. Всички те се надяваха, че потребителският бум в Русия ще продължи, пише Дойче веле.

Голямото изтегляне - напълно или частично

След 12 години Медиа Маркт се изтегля от Русия. Най-голямата верига за електроника в Европа е представена в 14 страни. Концернът вече договаря продажбата на филиалите си в Русия на руския конкурент "М.Видео", запазвайки миноритарен акционерен дял в руската компания. Още преди продажбата германците закриха напоследък шест свои филиала в Русия. Като причина за решението си те посочиха слабата рубла и спадащите приходи на руския пазар. 

Германският търговски гигант Ото Груп напуска руския пазар частично. През април концернът обяви, че през лятото ще закрие два от руските си онлайн шопове: otto.ru, който е на пазара от 2006 г., и quelle.ru, придобит през 2009 година. Закрива се съответно и каталожната търговия на Ото и Квеле, чиито каталози бяха легендарни в Русия още по съветско време.

Концернът обоснова решенията си с промяна в глобалната си стратегия и желанието да се съсредоточи върху германския пазар. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия. Според експерти причина за закриването на двата онлайн шопа е и слабата рубла и свързаното с това оскъпяване на доставките от Германия.

Русия вече не е приоритет за Адидас

Също и производителят на спортни стоки Адидас ще намали присъствието си на руския пазар. Решението е взето още през 2014 г., когато, след спада на рублата и на покупателната способност на руснаците, концернът радикално коригира много оптимистичните си очаквания спрямо руския пазар.

В началото на това десетилетие Адидас беше обявил Русия и страните от ОНД за един от трите си стратегически региона - наред със Северна Америка и Китай. Броят на магазините на Адидас в Русия и страните от ОНД трябваше да нарасне от 800 на 1200. На моменти руският пазар е носел на германците до десет процента от световните им печалби. Сега обаче те са се свили до едва три процента. Намалялата покупателна способност на руснаците е причина концернът да обяви миналото лято, че ще затвори редица свои магазини в Русия. Междувременно техният брой е спаднал до 600.

Изключението Метро

Метро АГ не смята да закрива свои филиали в Русия, където концернът притежава общо 89 филиала на територията на Руската федерация, както и един на анексирания от Русия полуостров Крим. Метро АГ, който е представен в 25 страни по света, дори не изключва да открие и нови пазари в Русия. Руският пазар е много важен за концерна, който междувременно е инвестирал толкова много пари на руския пазар, че не може да си позволи да се оттегли от него.

В средата на май Метро АГ представи обхватен план за реорганизирането на бизнеса си в Русия. Концернът смята да се върне към сделките с малки и средни предприятия като хотели, ресторанти, кафенета и малки магазини. Според пресслужбата на компанията текущите проблеми на Метро в Русия са предизвикани отчасти от "влошената ситуация на малките и средни предприятия". Въпреки това руският пазар крие голям потенциал, вярват в Метро АГ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 192Статията е американска пропаганда за Булгари...когато Русия беше зле през 90 те никой не пишеше.Сега са по добре от нас, ама се плюе по български на килограм.Който е ходил последните 2 г.знае как е...дръпнаха много нагоре.Градовете им чисти и подредени ... като Архангелск и Мурманск ахахаха Пишеш - Нищета в Якутия и гледаш филми на ужасите
182
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Това не е вярно!Но пък е вярно, че БВП на Русия се стопи до $1200млрд а беше двойно повече.Цената на петрола тези дни пада.Глад мори добитъка!
181
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия..........................................ТТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО. Необосновано високите цени на въпросните фирми и яката конкуренция. Хората имат възможност за много богат избор по интернет, свърши времето на лъскавите книжни каталози.
180
8
 
9
 
! Отговори
Това не е вярно! преди 5 години
Преди дни в Санкт Петербург е завършил икономически форум, на който са били сключени търговски долари за милиарди Евро. На този форум са присъствали Макрон и японския министър-председател, над 200 бизнесмени от Китай, Боинг, Сименс, стотици немски, американски и френски бизнесмени.Разбира се, в България за това една дума никой не е казал...
179
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че зад изтеглянето на компании не стоят условията в Русия, а политическия рекет от САЩ да налагат санкции на всеки който прави бизнес там. Дайте да си говорим с истинските имена, оставете глупостите в статията за някой, който няма хал хабер от тези неща!
178
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са западните стоки, руснаците ще живеят като през 19 век!С картошки, водка и крепостно-зависими!Тези диваци не заслужават цивилизация, те са враждебни и агресивни към целият свят.Жалко, че ЧИЧО САМ. Попречи на онзи с мустачките да се справи завинаги с това архаично недоразумение-Русия. Рейгън погреба СССР, Тръмп трябва да се погрижи за Русия.
177
21
 
12
 
! Отговори
sdb преди 5 години
Няма по-смрадлива и мизерна клоака от руската *** с управител Пютин!!
176
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия въвежда санкции за Русия, а после техните фирми се оплакват, че бизнеса не върви. Много са наивни!
175
11
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Кога слабата вътрешна валута е била фактор за намаляне ръста на икономиката и изтеглянето на капитал? Тези, които пишете имате ли представа от финанси и икономика?Що се отнася до икономически ръст, руснаците го имат вече. Дори и след санкциите. Много сте зле.....
174
5
 
19
 
! Отговори
съвеЦки трол преди 5 години
Изтеглянето на джендърите ще стимулира руската икономика и ше даде възможност на руските търгаши да печелят !
173
8
 
17
 
! Отговори
умен преди 5 години
Тргъгват си фирмите-търгаши. А без Северен поток едно, а сега и две, немската индустрия ще бъде друга и няма да хрантути Запада. А иначе Метро не е никаква загуба. Дори напротив. Уби българския производител и ни натика с ГМО и отпадъчни от ЕС храни.
172
9
 
17
 
! Отговори
dew преди 5 години
изтеглят се няколко магазина за дрешки и дрънкулки, явно местните са се изучили откъде да си купуват подобна стока по-изгодно
171
13
 
10
 
! Отговори
Българин във Воронеж преди 5 години
Руснаците получават по малко от нашите пенсионери,те затова почнаха да си продават апартаментите по морето.
170
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо никой не иска да живее в Русия ?!Бензина бил евтин, ама бензина не се яде !
169
8
 
8
 
! Отговори
РоссияСЛубов преди 5 години
95 бензин в Москва днес струва 1,21лв
168
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко бяга от клоаката Русия!Най-вече самите руснаци!
167
5
 
20
 
! Отговори
РоссияСЛубов преди 5 години
От 10 години живея в Москва. Нямам представа какво е Медиа Маркт. За М.Видео знам, имат десетки магазини в Москва и стотици в цялата Русия.
166
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия без природните си ресурси щеше да е Евро Азиатската Нигерия. Просто това са толкова просто племе че от най-богатата от към суровини страна ,съществуват като една от най-бедниге страти
165
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, пак взеха да кълват на Мечока...знаете какво !
164
9
 
22
 
! Отговори
дир преди 5 години
До АнонименМоже и такава да е минималната работна заплата в Русия, но виж по морето, че семейство с по-малко от две деца няма. Там около 60-70% от семействата имат 3 деца. МРЗ може да е по-малко от нашата, но реалната МРЗ там е по-голяма от нашата, защото не плащат за образование, за здравеопазване. Имат повече социални придобивки от принас, защото цените на основните хранителни продукти - хляб, мляко, яйца, хранителни стоки, произведени в Русия са по-евтини от у нас!