Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!

Големи компании бият отбой и се изтеглят
29 май 2018 21:31, Елка Василева
266
Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!
Снимка: архив, Reuters

Руският пазар вече не е това, което беше – рублата се срива, а руснаците пазаруват все по-рядко и по-малко. Големите германски фирми, активни на руския пазар, разчитат тревожните знаци и бият отбой.

Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но финансовото положение, в което се намира Русия в момента, не е добро, което се пренася автоматично и върху инвеститорите, производителите и търговците на дребно. Всички те се надяваха, че потребителският бум в Русия ще продължи, пише Дойче веле.

Голямото изтегляне - напълно или частично

След 12 години Медиа Маркт се изтегля от Русия. Най-голямата верига за електроника в Европа е представена в 14 страни. Концернът вече договаря продажбата на филиалите си в Русия на руския конкурент "М.Видео", запазвайки миноритарен акционерен дял в руската компания. Още преди продажбата германците закриха напоследък шест свои филиала в Русия. Като причина за решението си те посочиха слабата рубла и спадащите приходи на руския пазар. 

Германският търговски гигант Ото Груп напуска руския пазар частично. През април концернът обяви, че през лятото ще закрие два от руските си онлайн шопове: otto.ru, който е на пазара от 2006 г., и quelle.ru, придобит през 2009 година. Закрива се съответно и каталожната търговия на Ото и Квеле, чиито каталози бяха легендарни в Русия още по съветско време.

Концернът обоснова решенията си с промяна в глобалната си стратегия и желанието да се съсредоточи върху германския пазар. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия. Според експерти причина за закриването на двата онлайн шопа е и слабата рубла и свързаното с това оскъпяване на доставките от Германия.

Русия вече не е приоритет за Адидас

Също и производителят на спортни стоки Адидас ще намали присъствието си на руския пазар. Решението е взето още през 2014 г., когато, след спада на рублата и на покупателната способност на руснаците, концернът радикално коригира много оптимистичните си очаквания спрямо руския пазар.

В началото на това десетилетие Адидас беше обявил Русия и страните от ОНД за един от трите си стратегически региона - наред със Северна Америка и Китай. Броят на магазините на Адидас в Русия и страните от ОНД трябваше да нарасне от 800 на 1200. На моменти руският пазар е носел на германците до десет процента от световните им печалби. Сега обаче те са се свили до едва три процента. Намалялата покупателна способност на руснаците е причина концернът да обяви миналото лято, че ще затвори редица свои магазини в Русия. Междувременно техният брой е спаднал до 600.

Изключението Метро

Метро АГ не смята да закрива свои филиали в Русия, където концернът притежава общо 89 филиала на територията на Руската федерация, както и един на анексирания от Русия полуостров Крим. Метро АГ, който е представен в 25 страни по света, дори не изключва да открие и нови пазари в Русия. Руският пазар е много важен за концерна, който междувременно е инвестирал толкова много пари на руския пазар, че не може да си позволи да се оттегли от него.

В средата на май Метро АГ представи обхватен план за реорганизирането на бизнеса си в Русия. Концернът смята да се върне към сделките с малки и средни предприятия като хотели, ресторанти, кафенета и малки магазини. Според пресслужбата на компанията текущите проблеми на Метро в Русия са предизвикани отчасти от "влошената ситуация на малките и средни предприятия". Въпреки това руският пазар крие голям потенциал, вярват в Метро АГ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е новина, знае се отдавна, че много крупни инвеститори се оттеглят поради перманентната икономическа криза в Русия.
122
10
 
9
 
! Отговори
Какво дъщеря му преди 5 години
До Анонимен 131Никой не знае, кои са дъщерите на Путин. Това е безкрайно интересно, като се има пред вид, че той самият много години е бил аташе в Германия. Наскоро за една акробатка Елена Тихонова пуснаха слух, че е дъщеря на Путин, оказа се блъф. Но едно е сигурно - и двете му дъщери живеят в Русия, няма Германия, няма Холандия. Това са абсолютно безпочвени партенки.
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Адидас нямали да се развиват защото видиш ли предните години 10 % от годишната(забележете) им печалба идвала само от Русия, а сега "скромните" 3 %.."Когато печалбата ти се стопи тройно е време, да дръпнете шалтера, преди да излезеш на минус.
120
12
 
16
 
! Отговори
говедар преди 5 години
нищо важното е, че след 500 години робство.. България дава въздушното си пространство на Турция! На пук на Русия и Путин - хак да им ебългарите са елементарна порода животни
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадните се въоръжават добрите се разоръжават а доброто винаги печели
118
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е изостаналаНигерия била зле казваш.Само че БВП на Нигерия е около 10 пъти по голям от БВП на европейска България.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
134 - Ама разбира се.
116
2
 
7
 
! Отговори
русия преди 5 години
Бизнеса не е важен важно е да се дрънка оръжие
115
11
 
16
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 5 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
114
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който има Армия ще бъде и богат.. А който няма ще стане още по-беден..
113
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви търговци се изтеглят, голяма работа, лек им път. За сметка на това чуждестрани производители инвестират в Русия. Като за пример, Мерцедес изгражда завода за производство на луксозни коли
112
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЙовоНе се опитвай да му обясняваш,няма да те разбере.Не е нужно да гледа CNN достатъчно е да види по Дискавъри какво се случва краварника през сезона на торнадата,като мине торнадо през някое градче и остават само няколко тухлени стени,всички останали дървени колиби са разпилени по полето.
111
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко де. Германеца се изтегля. Ама и внася. На Путин голямата дъщеря. Явно таз обича да й е гадно щом отива да мизерства в гадна Германия и лошия ЕС. А не седи в прекрасна Русия под вещото управление на оправящия света неин баща. Холандците си падат по младо, та внесли малката дъщеря на Путин :)))
110
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз 20 год. Съм живял в москва пък руски адидас не съм видял
109
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабалюга ти ходил си в Москва .. На Излизане от София по Автомагистрала Тракия има 5-6километра.. Улично осветление .. В Москва това улично осветление е 120 километра .. или По Автомагистрала Тракия до разклона за Пазарджик.
108
15
 
15
 
! Отговори
Русия в изолация преди 5 години
Единствено Русия и С.Корея плашат с оръжие, то толкова и си могат. Само не разбирам защо русофилите заминават на запад а не за Русия. Жалка работа.
107
6
 
11
 
! Отговори
до 121 преди 5 години
ВИСКИ ПИЯТ НАВСЯКЪДЕ *** А ПРЕПАРАТИ ПИЯТ В БЪЛГАРИЯ ТЕЧНОСТИ ЗА ЧИСТАЧКИ И Т.Н. БАЯ НАРОД ИПУКА В БЪЛГАРИЯ ОТ МЕТИЛ ***!
106
5
 
8
 
! Отговори
scbg преди 5 години
Щом Метро оценя пазарът като важен, останалото е въпрос на представяне, отказвали се ама запазвали "минотарен" дял, Адидас нямали да се развиват защото видиш ли предните години 10 % от годишната(забележете) им печалба идвала само от Русия, а сега "скромните" 3 %..
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то не ни дават еврото заради какво? Комунисти навсякъде. Всичко комунистко. Съдебна система леж. Шуробаджанащина яка. Здравеопазване на комунистичен принцип. Банки леж. Хората не са прости. 10 г обясняват какво трябва, ама комунистите си знаят. И Рашка та рашка.
104
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения изход на русия да се измъкне от мизерията е да направи световна воина но ги е страх да започнат първи защото със сигурност са загубили затуи всяват хаус тук там та белким некои друг започне и те да се яват като спасители поробители вече са толкоз ясни