Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!

Големи компании бият отбой и се изтеглят
29 май 2018 21:31, Елка Василева
266
Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!
Снимка: архив, Reuters

Руският пазар вече не е това, което беше – рублата се срива, а руснаците пазаруват все по-рядко и по-малко. Големите германски фирми, активни на руския пазар, разчитат тревожните знаци и бият отбой.

Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но финансовото положение, в което се намира Русия в момента, не е добро, което се пренася автоматично и върху инвеститорите, производителите и търговците на дребно. Всички те се надяваха, че потребителският бум в Русия ще продължи, пише Дойче веле.

Голямото изтегляне - напълно или частично

След 12 години Медиа Маркт се изтегля от Русия. Най-голямата верига за електроника в Европа е представена в 14 страни. Концернът вече договаря продажбата на филиалите си в Русия на руския конкурент "М.Видео", запазвайки миноритарен акционерен дял в руската компания. Още преди продажбата германците закриха напоследък шест свои филиала в Русия. Като причина за решението си те посочиха слабата рубла и спадащите приходи на руския пазар. 

Германският търговски гигант Ото Груп напуска руския пазар частично. През април концернът обяви, че през лятото ще закрие два от руските си онлайн шопове: otto.ru, който е на пазара от 2006 г., и quelle.ru, придобит през 2009 година. Закрива се съответно и каталожната търговия на Ото и Квеле, чиито каталози бяха легендарни в Русия още по съветско време.

Концернът обоснова решенията си с промяна в глобалната си стратегия и желанието да се съсредоточи върху германския пазар. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия. Според експерти причина за закриването на двата онлайн шопа е и слабата рубла и свързаното с това оскъпяване на доставките от Германия.

Русия вече не е приоритет за Адидас

Също и производителят на спортни стоки Адидас ще намали присъствието си на руския пазар. Решението е взето още през 2014 г., когато, след спада на рублата и на покупателната способност на руснаците, концернът радикално коригира много оптимистичните си очаквания спрямо руския пазар.

В началото на това десетилетие Адидас беше обявил Русия и страните от ОНД за един от трите си стратегически региона - наред със Северна Америка и Китай. Броят на магазините на Адидас в Русия и страните от ОНД трябваше да нарасне от 800 на 1200. На моменти руският пазар е носел на германците до десет процента от световните им печалби. Сега обаче те са се свили до едва три процента. Намалялата покупателна способност на руснаците е причина концернът да обяви миналото лято, че ще затвори редица свои магазини в Русия. Междувременно техният брой е спаднал до 600.

Изключението Метро

Метро АГ не смята да закрива свои филиали в Русия, където концернът притежава общо 89 филиала на територията на Руската федерация, както и един на анексирания от Русия полуостров Крим. Метро АГ, който е представен в 25 страни по света, дори не изключва да открие и нови пазари в Русия. Руският пазар е много важен за концерна, който междувременно е инвестирал толкова много пари на руския пазар, че не може да си позволи да се оттегли от него.

В средата на май Метро АГ представи обхватен план за реорганизирането на бизнеса си в Русия. Концернът смята да се върне към сделките с малки и средни предприятия като хотели, ресторанти, кафенета и малки магазини. Според пресслужбата на компанията текущите проблеми на Метро в Русия са предизвикани отчасти от "влошената ситуация на малките и средни предприятия". Въпреки това руският пазар крие голям потенциал, вярват в Метро АГ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички се изнасят от Русия!Най-вече самите руснаци !
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците може да се изтеглат. Но ние ще даваме житце, млекце, сиренце, винце, доматки, картофки.Търсят и бял боб.Руснака обича да рупа и да поспива.
201
4
 
3
 
! Отговори
хахо преди 5 години
абе за какви атомни реактори реактори говгрите бе , на 100 км на изток от москва нямат ток всибир селяните още са крепостни и каруците са основен транспорт. вси4ки бягат от русия защото русия умира , и за вси4ко е виновен путин .но какво му дреме на путин нали все още е един от наи богатите хора в света . затова и водката е господар в русия
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо е нужно да има национален капитал- инак дойдат хайлазите за големите печалби и след някоя година айде обратно, че нещо не им било харесвало... ама ангажименти, наети хора, развитие... у тиквите
199
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далавератата свърши джъндърмен!
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"До хх БВП го има на сайта на СБ МВФ и пРайс уотър хаус: по курса за 2017 е 1,7 тлрн.долара , но по парите на покупателна способноста е 4,159 тлрн.долара и 5-ти го лемина в света."Ъъъъъ .... ?
197
0
 
2
 
! Отговори
Riapa преди 5 години
Germancite kat izlizat...tschuess...kitaicite, koreicite, turcite, indiicite...vlizat na ruskia pazar...v prirodata prazno ne ostava...germancite da si prodavat na amerikancite, angletata, fransetata, rimlianite, shvedite, ispancite togava...
196
4
 
2
 
! Отговори
виж преди 5 години
До Анонименсега то и САЩ имали БВП 18тлрн. срещу 22 тлрн.дългове ,ама реалнато им иконимака 5 % от това счетоводно змислено БВП, поради което САЩ винаги ще колосален търъгвоски дефицит -4,4 трлн.долара и вечен бюджетен и дефицит .Другота са хартиени мускули: печатница на деривати хедж фондове.Докато Русия вместо да помпа деривати залага на реална производстветна икономика и тя ще расте и селско стопанствои промишелост и затова все повече чужди заводи отиват и откриват бизне там.
195
4
 
0
 
! Отговори
бб преди 5 години
имаше една сатирична пиеса "Кроворъзбраната цивилизация" от 1871 година,това се повтаря постоянно през годините,някой "българи" постоянно смятат,че цивилизацията е една,но нека се изправят "тези" срещу изтока да видим кой кого!
194
0
 
0
 
! Отговори
руското преди 5 години
До хх БВП го има на сайта на СБ МВФ и пРайс уотър хаус: по курса за 2017 е 1,7 тлрн.долара , но по парите на покупателна способноста е 4,159 тлрн.долара и 5-ти го лемина в света.Така че не ги мисли много.
193
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
XX - Съжалявам. Нека се поправяРуското БВП - 1283 млрд. долара. Датското БВП - 300 млрд. долара. Първата страна има над 25 пъти по-голямо население, а втората има 1/338-a от територията на предходната. Ни искам, да си помислям, какво щеше да е, ако датчаните имаха и 1/20 от природните ресурси на руснаците. Не че нещо, но Русия е икономически "силна" само поради огромния си размер и наличието на много газ. В момента, в който Европа спре да има нужда от толква газ, ще настанат доста мътни времена
192
0
 
0
 
! Отговори
хх преди 5 години
1,283 трилиона долара по корс е БВП на Русия.
191
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руското БВП - 1200 млрд. долара. Датското БВП - 300 млрд. долара. Първата страна има над 25 пъти по-голямо население, а втората има 1/338-a от територията на предходната. Ни искам, да си помислям, какво щеше да е, ако датчаните имаха и 1/20 от природните ресурси на руснаците.Не че нещо, но Русия е икономически "силна" само поради огромния си размер и наличието на много газ. В момента, в който Европа спре да има нужда от толква газ, ще настанат доста мътни времена.
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С втория северен поток ще се компенсират.
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
i adidas ne e tova koeto beche.
188
3
 
13
 
! Отговори
КАКВО преди 5 години
ще да е това германско изтегляне от руският пазар след като и мерцедес вече построи 3-ти завод , а немскитя бизнес само за 2017г. година е прехвърлил в Русия 18 млрд.евро инвестиции и ги направи в размер на 150 млрд.общо немски инвестиции.Това че Кауфлант Лидл и прочие талибански вериги си отиват -то това беше целта на самият руски бизнес -да ги разкара колкото се може по бързо.Иго постигна.Другото са вицове.Празно нигога не остава
187
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАЗ И ЗАПАДНИ СТОАКИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ПОСЛЕДНИТЕ НЕ 15,А 25 ГОДИНИ.ВСИЧКО Е ПАКИСТАН ИКИТАЙ.ОБАЧЕ РУСКИ СТНОКИ СЪМ ВИЖДАМ И ТО ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ: ПОЛОВИНАТА АТОМНИ РЕАКТОРИ ПО СВЕТА, АНТИВИРУСЕН СОФТУЕР , СПЪТНИЦИ И КОСМИЧЕСКИ ПОДУКТИ ЗА ЦЯЛ СВАТ ,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРОДУКЦИЯТО ИМ С ДВОЙНА УПОТРЕБА ОТ ВПК: ГОДИШЕН ИЗНОС 88 МЛРД.ДОЛАРА
186
1
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
До Анонимен стотишя за папуаси :гледайте сега в русия е много зле и бягаме.НАЙ ДОБРЕ ИЗБЯГАЙТЕ ВСИЧКИ ЗА ДА ОСТАНЕМ НИЕ.САНКЦИИ: ГЕРМАНИЯ Е ЗАГУБИЛА ОТ РУСКИТЕ САНКЦИИ ДО ТУК 36 МЛРД.ЕВРО,ФРАНЦИЯ -22 МЛРД.ЕВРО .най интересното е че на фона та плашещи стайтики, германският бизнес който беше ударен се премести буквално в РФ.Само минатата година Област Бавария прехвърли в РУСИЯ 22 МЛРДЕВРО ИНВЕСТИЦИИ ,МЕРЦЕДЕС ОТВОРИ 3-ТИ ЗАВОД СЛЕД КАТО ТОВА ВЕЧЕ ГО ИМАТ БМВ И ФОЛКСВАГЕН.ДА СА ИМ ЧЕСТИТИ САНКЦ
185
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГрешкаГледам новата Лада нещо няма продажби.Явно не саботират чак толкова продажбата на западни стоки.Ти виждал ли си някъде някакви руски стоки последните 15 години, че аз не съм виждал?
184
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишоЩо се отнася до икономически ръст, руснаците го имат вече. Дори и след санкциите. Много сте зле.....Викаш БВП се стопи с 50% обаче рашките имат икономически ръст а?