В помощ и спънка: Новата здравна карта създава хаос

И пациенти, и лекари не могат да се ориентират
29 май 2018 10:45,
8

Здравният министър Кирил Ананиев ще представи на министрите спорния проект на новата Здравна карта. Срещу него вече се обявиха от Българския лекарски съюз и редица болнични заведения. Проектът отчита близо 6 000 излишни легла в болниците, за които Здравната каса няма да заплаща, ако предложенията бъдат одобрени.

"Тази карта няма да реши проблемите, защото е сбъркана философията, по която е правена", заяви д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз в "България сутрин".

Тя подчерта, че Здравната карта не трябва да е финансов инструмент за рестрикции на бюджета на НЗОК и допусна, че ще бъде атакувана в съда и ще падне, ако преди това бъде приета.

Пенка Георгиева от Пациентски организации ''Заедно с теб'' също изрази крайното си недоволство и настоя, че Здравната карта е в ущърб на пациентите. Тя е категорична, че новите правила ще застрашат здравето им, а влошаване на здравето води до по-голям разход на публични средства.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да спаси бюджета си, но няма мисъл за здравето на нацията и бъдещето.

"Това ръководство създава само хаос, тази карта е изключително потайно нещо", посочи тя и отбеляаза, че болницата в Шумен ще остане без детска и гръдна хирургия.

"Защо се въвежда тази Национална здравна карта? Един пациент не може да лежи на две легла едновременно. Въвежда се допълнително лимитиране с нея и това застрашава наистина живота и здравето на пациента", обясни Пенка Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
истина преди 5 години
Хаоса се създава точно от тази груба ,некомпетентна намеса в нещо ,което не е стартирало .Нека заработи.Нека се спазват правила и /или да се обособят пилотни практики в 2-3 по структура на населението различни /и на следващ етап да се направи стриктен анализ
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Създава хаос в грабежа на частните болници и клиники, никнещи като гъби в големите градове. Направил молче, не върви търговийката и наемите. Прави от молчето болница или клиника, точи пари от Здравната каса.
4
1
 
3
 
! Отговори
Мари преди 5 години
В България тръгне ли нещо да излиза на светло, всички го бойкотират!!! Ще си останем така в калта, просто на прасетата без кал не им е комфортно!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Провициалист преди 5 години
Абсолютно е вярно това, което коментират двете гостенките в студиото.Напълно безмислени действия по въвеждане на тази карта.Целта е една-тя се каза в студиото-да се спаси бюджета на НЗОК, който всъщност е компрометиран, погрешно заложен и изчислен.Извинете,нека отговорните за това си понесат вината, нека не е за сметка на пациентите,ние всички сме потенциални пациенти.
2
3
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Целта е пари за здраве да не се дават от касата, а само да се събират. И каквото се "спести" за сметка на живота и здравето, повторно да се гушне от гербаджии, както беше откраднат през 2010-та г. милиард и половина от вноските ни.
1
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
В Шумен откак е герб върви на зле, прав е бб за кадрите ама проблема е в техните кадри. Предишните изкарваха болницата на печалба при герб ще закриват отделения, нищо ново така е в цялата страна осввн софия