Хипертония! Подгответе се добре за лятото

Няколко препоръки от Puls.bg за спазване в жегите
Обновена: 11 юни 2018 14:00 | 30 май 2018 14:00, Eкип на Puls.bg
4
Хипертония! Подгответе се добре за лятото
Източник: Reuters

Аретериалната хипертония е една от болестите, познати на почти всеки човек, дори и той да няма медицинско образование. Почти всеки втори или трети страда от високо кръвно налягане. Едни са засегнати поради първично заболяване на сърдечно-съдовата система. Други развиват хипертония вторично в рамките на друго заболяване. Трети пък въобще не знаят за нейното съществуване и неусетно са вече във фаза на късни усложнения. 

А до тях неизбежно се стига, ако заболяването не се диагностицира, лекува и контролира. Човек рядко страда от самото високо артериално налягане, освен в случаите, когато още не е адаптиран към хипертонията или пък развие хипертонична криза. Понякога не по-малки проблеми създава и ниското кървно. В повечето случаи лекарите се притесняват обаче от последствията, а именно исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност и т.н.
 
Няма спор по въпроса, дали хипертонията трябва да се проследява и лекува. Понякога обаче трудността идва от правилното разбиране и познаване на болестта. Нейното контролиране при един болен може изобщо да не съвпада с това при друг с равни други условия. Има все пак и общи характеристики и препоръки, които са валидни за всички. Дейността на сърдечно-съдовата система е динамична и се изменя в размките на деня, с промяна на сезоните, емоциите, физическите натоварвания и т.н.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Така вече е добре... поздравления! :)
3
0
 
1
 
! Отговори
не ме интересува преди 5 години
умни сме и сме добре хахаха
2
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Еееее, поне в заглавията внимавайте повечко, деее...
1
0
 
3
 
! Отговори
234 преди 5 години
Научи правописа глупчо