САЩ налага мита за европейски стомана и алуминий

Европа ще отвърне с контрамерки за US стоки
Обновена: 31 май 2018 12:22 | 31 май 2018 12:15, Бойчо Попов
8
САЩ налага мита за европейски стомана и алуминий
снимка: Ройтерс

Неспособна да договори отстъпки от Европейския съюз, администрацията на американския президент Доналд Тръмп преди крайния срок в петък, планира да да наложи наказателни мита върху внесени от Европа стомана и алуминий, пише Wall Street Journal, като се позовава на собствени източници. Очаква се администрацията да обяви решението си в ранните часове на четвъртък местно време.

Днес изтича крайният срок за временните изключения, направени от САЩ, за планираните обмитявания на вносаната стомана и алуминий.Hidden Field

Този ход, който се очакваше от месеци, ще предизвика реакция от страна на ЕС, който заплаши, че ще отвърне със собствени тарифи за американски продукти, като мотоциклети, дънки и бърбън. Сред американските стоки, които първоначално ще бъдат обложени с европейски налози от 25%, са мотори Harley-Davidson Inc., дънки Levi Strauss & Co., както и бърбън, като Брюксел си запазва правото да разшири списъка.

Според източниците все още е възможно да се постигне споразумение в последния момент, но е малко вероятно това да се случи.

На 23 март президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви 25% мито върху вносната стомана и 10% върху вносния алуминий, но направи временни изключения за редица важни партньори, като ЕС, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия и Аржентина.

Брюксел настоява изключението за ЕС да остане за постоянно в сила, но във вторник европейският комисар по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом заяви, че това е слабо вероятно и каза, че в най-добрия случай очаква американците да наложат някакви квоти на ЕС. „Реалистично погледнато, ако САЩ решат да се въздържат от налагането на мита, очаквам въпреки това да искат да наложат някаква форма на таван на европейския износ“, посочи тя пред Европейския парламент в Страсбург, цитирана от Bloomberg.

Търговският министър на САЩ Уилбър Рос, който ръководи разследването на вноса на метали като възможна заплаха за националната сигурност, намекна в сряда, че ЕС ще отвърне с контрамерки срещу тарифите. Но той подчерта, че САЩ възнамеряват да продължат да преговарят за възможна сделка, която да отвори пазара на Европа за износ от САЩ. Hidden Field

„Не, че не можем да разговаряме, само защото има мита", каза Рос в Париж по време на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Бог е свидетел, че и сега има много мита, които ЕС ни е наложил".

Европейски официални представители заявиха, че планират бързо да наложат мита в размер на 2,8 милиарда евро (3,3 милиарда долара) върху американския износ, цитирайки правило на Световната търговска организация, което позволява на членовете да накажат незабавно дадена страна за неподходящо налагане на "предпазна мярка" срещу техния износ.

Какво твърдят представители на САЩ вижте в продължението на материала в Investor.bg


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.