"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни

Религиозните хора нерядко застъпват по-десни позиции от хората без вероизповедание
Обновена: 2 юни 2018 20:16 | 1 юни 2018 20:30,
93
"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни
Снимка: visualhunt.com

От гледна точка на социолозите, Западна Европа днес е "един от най-светските региони в света". Това показват резултатите от изследване на американския "Пю рисърч", проведено в 15 западноевропейски страни. Социолозите са провели над 24 000 телефонни интервюта през лятото на 2017 година със случайно подбрани пълнолетни граждани от Западна Европа.

Изследователите установяват интересни факти: 90% от всички западноевропейци са кръстени. Общо 71 процента официално са записани като християни, обаче само 22 процента от тях ходят на черква поне един път в месеца. Затова социолозите обявяват само тази група за практикуващи религията християни. Най-висок е делът на хората без вероизповедание в Холандия /48 процента/, а най-нисък в Ирландия, Италия и Португалия /15 процента/.

В контекста на тези резултати, социолозите от "Пю рисърч" напомнят за историята на Европа. Западна Европа е била "люлката на протестантството и бастион на католицизма през по-голямата част от нейната история", пишат социолозите. Те установяват и друго: съществуващата и днес християнска идентичност в Западна Европа има и "силна връзка" с националистическите представи, също и с негативното отношение към мигрантите и религиозните малцинства.

Но дори и сред практикуващите християни междувременно се забелязва по-голяма толерантност към спорни теми, свързани, например, с еднополовите бракове или легалното прекъсване на бременността.

"Националистически настроения"

От студията става ясно, че религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения". Независимо от това дали редовно ходят на черква или не, християните са далеч по-склонни от атеистите да свързват националната идентичност с произхода. Тази тенденция е най-силно изявена в католическите страни като Португалия, Италия, Ирландия и Испания, но също и в протестантска Швейцария. Германия, Франция и Австрия се нареждат по този въпрос непосредствено след споменатите държави. Социолозите разглеждат и въпроса за "културното превъзходство". Изявлението: "нашият народ не е перфектен, но нашата култура превъзхожда останалите" получава с 21% по-голямо одобрение сред практикуващите християни, отколкото сред хората без определено вероизповедание. Точно същата разлика се проявява и сред поддръжниците на дясната и лявата политическа идеология. Студията не се занимава с конкретни партийно-политически предпочитания. Но по отношение на спорните политически теми като интеграцията и националната идентичност, отношението към бежанците и към евреите, християните трайно застъпват по-десни позиции в сравнение с хората без вероизповедание.

Негативно отношение към мюсюлманите

Социолозите от института "Пю" установяват, че християните в католическите страни от Западна Европа имат значително по-негативно отношение към мюсюлманите в сравнение с християните от протестантските държави в Северна и Северозападна Европа. 28 процента от католиците отговарят положително на въпроса дали да се забрани на мюсюлманските жени да носят религиозно обусловено облекло. Сред протестантите подобни позиции застъпват само 17 процента от анкетираните. 27 процента от католиците отговарят положително и на въпроса: "Чувствате ли се като чужденец в собствената си страна, поради големия брой мюсюлмани?". 20 процента от протестантите също отговарят положително на този въпрос.

Само преди няколко дни папа Франциск се изрази доста скептично за състоянието на християнството в западните общества.

"Развитието там ми напомня за корабокрушенци, които се опитват да си направят сал", заяви главата на Римо-католическата църква в интервю за един италиански вестник.

Папата визира изключително Европа. Той още веднъж изрази убеждението си, че бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.

Автор: Кристоф Щрак
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
25
 
10
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Къде ти европейско-християнски принос в човешката история? Нютон, Да Винчи, Коперник, Галилей, Тесла, Менделеев, Коши, Гаус, Лайбниц, Лаплас, Фурие, Карно, Максуел, Ломоносов, Мария Кюри, Дарвин, Бойл, Кеплер, Микеланджело, Ойлер, Риман, Херц, Джаул, Ампер (абе като цяло мерните единици все на такива като тях са кръщавани) и неизброимо количество други са били основно мюсюлмани и то от африкански произход. Въобще недейте да ми хвалите европейско-християнската цивилизация!
43
9
 
3
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Анонимен 49Е, най-вероятно си прав. Аз поне наистина не виждам никакви исторически доказателства, че е съществувала Европа, европейски държави, че тук се е развивала някаква наука, просвещенска дейност. Че са се водили войни поради какви ли не причини, че в Европа е развита по-голямата част от математиката, химия, физика, биология и като цяло 90% от световния прогрес. 1 нощ няма да ми стигне да покрия само развитието през 19ти век, камо ли скромните по размер коментари в този сайт.
42
7
 
2
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Анонимен 46Ами отвори някоя книга по история и ще видиш, че Етиопия не е колонизирана територия, а анексирана държава. И като толкова не вярвате, че в Африка робството не съществува до ден днешен, може просто да прочетете по нещо за гражданските войни в Судан или Нигерия. Фактите са на лице, а не малка част от хората днес са били живи по време на тези конфликти. Тоест не са се случили преди столетия, при което всякакви непознавачи на историята се чувстват свободни да си измислят.
41
6
 
3
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Анонимен 44Като казвам християни (между другото казах "европейци християни") визирам християнската култура. Основните принципи на християнството са основополагащи за съвременната европейска култура и това не подлежи на обсъждане. Спор няма, нито има две мнения. И това не променя факта, че френската революция се е случила именно в християнска държава.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Етиопия, КОЯТО НИКОГА НЕ Е БИЛА КОЛОНИЗИРАНА, е отменено за пръв път 1935 от Италианците. Уж сме равни, но някои не съвсем?.Как така хем никога не е колонизирана хем италианците премахват робството? Тия италианци защо не са се сетили по-рано да премахнат робството не само в Етиопия ами навсякъде по света където го има?
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички религии са зло и то трябва да се изкорени. Най- старият политически строй за контрол на масите е религията. Хората са били масово прости и лесно манипулируеми с подобни елементарни методи, като страх от невидимо възмездие. То и сега само глупавите и неуки хора вярват в подобни измишльотини.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защитавайки принципите на Великата френска революция, че всички са равни, че всички имат равни права по рождение и така нататък и отбелязвайки факта, че ако не е тя цял свят щеше да е още в робство и монархии, по-скоро посочва точно обратното. Просто се възмущавам на тези, които не са ги приели!...Преди френската революция е имало роби ли?Нали по-долу твърдиш, че християните премахват робството. Значи преди революцията е нямало християнство. Всъщност запознат ли си изобщо с революцията?
37
1
 
2
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Богомил 38На това отгоре обвиненията ти, че съм фашист, нацист и други думички, чието значение, без да желая да влизам в спор, ми се струва, че въобще не разбираш, са меко казано нелепи и излишни. Защитавайки принципите на Великата френска революция, че всички са равни, че всички имат равни права по рождение и така нататък и отбелязвайки факта, че ако не е тя цял свят щеше да е още в робство и монархии, по-скоро посочва точно обратното. Просто се възмущавам на тези, които не са ги приели!
36
3
 
3
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Богомил 38Да прав си. И слава богу е била френската революция, та тази гледна точка да се появи на бял свят. Преди 200 години в Европа наистина са се ширили идеите, че хората се раждат равни и раса, религия и т.н. не ги определя. И може би е така, но явно в Африка, бедните жертви, отказват да го приемат. В Нигерия робството официално е отменено... преди 15 години. В Етиопия, КОЯТО НИКОГА НЕ Е БИЛА КОЛОНИЗИРАНА, е отменено за пръв път 1935 от Италианците. Уж сме равни, но някои не съвсем?
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да се съглася, че онези, които преди 200 години са изгаряли хора на клада в западна Европа са християни..Изгаряни са в името на Христа. Имали са се за християни. Дали ги приемаш за такива не променя нищо. Просто история. Кървава история на християнството. История която е забавила цивилизацията с векове. Неслучайно средните векове са наричани тъмни. Никакъв прогрес, мракобесничество и изгаряне на всеки по-буден ум.
34
5
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До СхематаМного си объркан човече. Отгоре на всичко гравитираш силно към фашизъм и нацизъм. Още не си разбрал, че всички хора на нашата планета са еднакви, ако отчетем влиянието на условията в които са израсли. Добрият човек няма раса, етнос или религия. Навсякъде човечността е еднаква. Какво ще кажеш за "православна" християнска Русия, където векове е съществувало крепостничеството? А тези християни за които говориш просто са имали нужда от по-здрави и по- грамотни роби. Имали са печалба!!!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християни са само православните, а останалите, онези на папата са сектанти на християнството, покръстени и извратени варвари.
32
5
 
2
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Анонимен 32Преди 200 години никой не е изгарял хора по клади. Преди 200 години хората са били доста по-ангажирани да се занимават с резултатите от френската революция, да създават индустриалната революция и т.н.До Анонимен 31И честито на местните тогава. Освен, че са получили болници, наука, училища и пътища, даже са се научили как да ги правят.Явно не са запомнили много добре как става обаче, съдейки по текущото им състояние.
31
6
 
2
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До КГБКога бе джендъре? Кога са ги преследвали, защото аз не помня подобно нещо, а доста съм живял по време на соца. Баща ми е бил партиен секретар и е кръщаван в църква. Майка ми също. Пра дядо ми е бил поп. Аз, брат ми и сестра ми сме кръщавани също. Майка ми и баща ми са сключили и църковен брак. Никой нито ги е гонил, нито преследвал. Ама и как да ги гони, като повечето в църквите попове и свещеници бяха от ДС. Единственото вярно е, че не се гледаше с добро око на вярващите. Това е!
30
2
 
5
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
До Анонимен 30Не. Когато "милионите" роби от черна африка са доставяни, колонизаторите не са имали държави, а пристанищни поселения, защото те даже градове не са били. Основния източник на роби са били самите местни племена, които са се продавали едни други срещу оръжие и други магически предмети предлагани от европейците. В Африка винаги е било практика враждуващи племена да се поробват едно друго и европейците са се възползвали от това.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кой говорим? За ортодоксалните християни или за католическата и други подобни секти? Не мога да се съглася, че онези, които преди 200 години са изгаряли хора на клада в западна Европа са християни. Те са варвари!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злите християни европейци са строили училища, болници, пътища и пристанища. .Строиха ги робите за християните.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да премахнат робските им строеве...Я пак!Кой докара милиони роби от черна Африка? Не бяха ли християните?
26
3
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименЯ да си спомним. Нали "православните" два пъти разрушаваха Св. София в Константинопол. Нали те разрушиха 900 първохристиянски тракийски/български/ църкви в края на 6-ти век, изгориха нашите книги в тях, обявиха ни за диваци, варвари, еретици и безписмени. После горяха на клади и богомилите и всички другомислещи. Това прави днес и Ислямската държава. Каква е разликата? Ами кръстоносците? Кой изби катарите и албигойците, наследниците на богомилите? Християните! Вярващите! Или бог?
25
7
 
5
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Злите християни, когато са завоювали цял свят са си позволявали мерзостта да образоват местните миролюбиви канибали, диваци и робовладелци без тяхното позволение. Да ги запознаят с наука, медицина, да премахнат робските им строеве, които от както свят светува съществуват в Африка примерно и съществуват дори днес, от както европейците бяха изселени от там. Злите християни европейци са строили училища, болници, пътища и пристанища. Абсолютни демони! После как християнството да превъзхожда другите?