"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни

Религиозните хора нерядко застъпват по-десни позиции от хората без вероизповедание
Обновена: 2 юни 2018 20:16 | 1 юни 2018 20:30,
93
"Културата ни превъзхожда": Нетолерантните християни
Снимка: visualhunt.com

От гледна точка на социолозите, Западна Европа днес е "един от най-светските региони в света". Това показват резултатите от изследване на американския "Пю рисърч", проведено в 15 западноевропейски страни. Социолозите са провели над 24 000 телефонни интервюта през лятото на 2017 година със случайно подбрани пълнолетни граждани от Западна Европа.

Изследователите установяват интересни факти: 90% от всички западноевропейци са кръстени. Общо 71 процента официално са записани като християни, обаче само 22 процента от тях ходят на черква поне един път в месеца. Затова социолозите обявяват само тази група за практикуващи религията християни. Най-висок е делът на хората без вероизповедание в Холандия /48 процента/, а най-нисък в Ирландия, Италия и Португалия /15 процента/.

В контекста на тези резултати, социолозите от "Пю рисърч" напомнят за историята на Европа. Западна Европа е била "люлката на протестантството и бастион на католицизма през по-голямата част от нейната история", пишат социолозите. Те установяват и друго: съществуващата и днес християнска идентичност в Западна Европа има и "силна връзка" с националистическите представи, също и с негативното отношение към мигрантите и религиозните малцинства.

Но дори и сред практикуващите християни междувременно се забелязва по-голяма толерантност към спорни теми, свързани, например, с еднополовите бракове или легалното прекъсване на бременността.

"Националистически настроения"

От студията става ясно, че религията в Западна Европа е "силно свързана с националистически настроения". Независимо от това дали редовно ходят на черква или не, християните са далеч по-склонни от атеистите да свързват националната идентичност с произхода. Тази тенденция е най-силно изявена в католическите страни като Португалия, Италия, Ирландия и Испания, но също и в протестантска Швейцария. Германия, Франция и Австрия се нареждат по този въпрос непосредствено след споменатите държави. Социолозите разглеждат и въпроса за "културното превъзходство". Изявлението: "нашият народ не е перфектен, но нашата култура превъзхожда останалите" получава с 21% по-голямо одобрение сред практикуващите християни, отколкото сред хората без определено вероизповедание. Точно същата разлика се проявява и сред поддръжниците на дясната и лявата политическа идеология. Студията не се занимава с конкретни партийно-политически предпочитания. Но по отношение на спорните политически теми като интеграцията и националната идентичност, отношението към бежанците и към евреите, християните трайно застъпват по-десни позиции в сравнение с хората без вероизповедание.

Негативно отношение към мюсюлманите

Социолозите от института "Пю" установяват, че християните в католическите страни от Западна Европа имат значително по-негативно отношение към мюсюлманите в сравнение с християните от протестантските държави в Северна и Северозападна Европа. 28 процента от католиците отговарят положително на въпроса дали да се забрани на мюсюлманските жени да носят религиозно обусловено облекло. Сред протестантите подобни позиции застъпват само 17 процента от анкетираните. 27 процента от католиците отговарят положително и на въпроса: "Чувствате ли се като чужденец в собствената си страна, поради големия брой мюсюлмани?". 20 процента от протестантите също отговарят положително на този въпрос.

Само преди няколко дни папа Франциск се изрази доста скептично за състоянието на християнството в западните общества.

"Развитието там ми напомня за корабокрушенци, които се опитват да си направят сал", заяви главата на Римо-католическата църква в интервю за един италиански вестник.

Папата визира изключително Европа. Той още веднъж изрази убеждението си, че бъдещото християнство трябва да уважава културите на останалите континенти.

Автор: Кристоф Щрак
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Най-важното е да сме добри хора! Религиите само разделят хората погледнато в исторически план. Не мога да проумея как в 21-ви век някой може да вярва в "непорочното" зачатие? Как може да се вярва, че естественото зачатие е порочно? Радващо е, че днес повечето хора са атеисти, а средностатистическия атеист е по-интелигентен от средностатистическия вярващ. Естествено е по-глупавите да не могат да си обяснят света сами и вместо да мислят им е по-лесно да вярват. Нека вярват, но да не се бъркат нам.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах какво общо има нaсраната религия с толерантността. Толерантността е двустранен процес, в който трябва взаимно да се насърчат хората да живеят, или да работят заедно. Но тъй като едната страна (шибеците) ни приемат, ни предават...резултатът няма как да е положителен и създаденото напрежение трябва да избие нанякъде.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Нетолерантните" християни искат ли да избиват неверници, самовзривяват ли се в името на религията си, обезглавяват ли хора,"Не искат. Те го правят. Пскат бомби и ракети над мюсюлмански жени и деца, за последните десетилетия са взривили и откъснали крайниците на стотици хиляди мюсюлмански деца, само в Ирак 200 хил. А мюсюлманите от своя страна се фанатизират, събирят гняв и отмъщават с атентатите, но тяхното отмъщение като ухапване от комар за отрязан крак.
21
0
 
10
 
! Отговори
Разочарован преди 5 години
Всеки ще умре, рано или късно, важно Е как е живял! В деня на Ботев някой да се беше сетил да гИ почетем...загиналите, че да на има нас дрраскачите сега:(Свобода или Смърт? А?Поклон пред подвига Им!
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нетолерантните" християни искат ли да избиват неверници, самовзривяват ли се в името на религията си, обезглавяват ли хора, третират ли жените като *** и взривяват ли камиони на детски площадки, защото били от друга секта? За един приятел питам.
19
0
 
23
 
! Отговори
нетолераст преди 5 години
Толерантността към извратеното и пошлото е толерастия. Християните не осъждат грешниците, а натрапването на цялата възможна гнусотия под вида на дободетели на "модерния" свят.
18
5
 
5
 
! Отговори
1001 преди 5 години
До КГБНикога няма да забравя Добри Джуров в "Ал.Невски" със свещ в ръката,и как напрегнато и злобно гледаше наоколо!
17
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
А нещо за източна Европа ?Или ние не сме хора ?
16
1
 
1
 
! Отговори
с решение не става преди 5 години
До Как не!Или спазваш правилата на живота,и получаваш шанс,или не ги спазваш и задължително загиваш!
15
0
 
19
 
! Отговори
Да Ви... преди 5 години
Нетолерантните приеха и развъждат милиони нетолерантни пиявици.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние ги уважаваме а те уважават ли европейските традиции?Християнството им е неудобно защото учи,че всички хора са равни и свободни и когато дойде време всеки сам ще се изправи пред Господ Бог и ще отговаря за целият си живот и всяко свое решение.Ето това ги дразни,че ние всички сме равни пред Бог без значение професия,религиозен пост или пол.Те искат подчинение и да си продават опрощение на греховете като едно време.Папа Франциск съди европейците а защо не погледне себе си?Знае къде ще отиде.
13
4
 
37
 
! Отговори
Как не! преди 5 години
Няма по-нетолерантна религия от исляма.Макар че и Давидовите синове не се отнасят по-толерантно спрямо гоите.Ние християните решихме да сме толерантни спрямо всички останали и те ни се качиха на главата!
12
2
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ha ha DW sa si dostatachna antireklama !
11
4
 
19
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Дойче Веле? Не мерси.
10
5
 
27
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КАТО ЧЕТА журналистическите напъни и коментарите под тях разбирам-Повечето хора не правят разлика между религия, вяра и вероизповедание.Повечето хора мислят, че църквата е сградата, в която ходят вярващите.Атеистите в България са 80 % от населението. Голямачаст от тях възприемат православието като историко-географска даденост на българите и нищо повече. Те не вярват в Сътворението и Възкресението.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краденето на готови Новини трябва да бъде подсъдимо , крадеш на някого вече готовата работа , според мен няма да е лошо 2-5 години Затвор
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лайномета "Пю рисърч" отново на макс.
7
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знан дали комунистите са гонели хората от църквите, ама цървките оцеляха, а при демократите хора не останаха, България намаля с 3 милиона, първи по смъртност в света, а пенсионерите роват в кофите за огризки от храна.
6
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
единствените доказателства са в Библията, където хората съвременници на Христос описват какво им е разкрил Христос за себе си....Няма нито ред написан от съвременници на Христос за него.Всичко е скалъпено векове по-късно.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краденето на Статии от други Медии е приотитет в България , крадеш и никой не те пита