Първи залпове в търговската война – Канада налага мита

Юнкер нарече американските мита чист протекционизъм
1 юни 2018 07:52, Елка Василева
46
Първи залпове в търговската война – Канада налага мита
Снимка: архив, Reuters

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на САЩ да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, считано от днес, предадоха Ройтерс и ДПА.

Канадската ответна мярка бе обявена от външната министърка Кристия Фрийланд. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила, докато САЩ не отменят техните мита.

Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще бъдат обложени. Сред тях фигурират уиски, кленов сироп и метални изделия (включително за железопътно предназначение), тръби и жици. Отава също въвежда две различни митнически тарифи - една от 25 процента, и друга от 10 процента. В първата, с по-високите мита, влизат главно промишлените стоки, а във втората - хранителни продукти, напитки и потребителски стоки. Мерките ще се прилагат само към стоки, произведени в САЩ.

Още по темата

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза вчера, че е предлагал да отиде във Вашингтон тази седмица и да завърши предоговарянето на Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), но САЩ са поставили "абсолютно неприемливо" предварително условие за това. Отначало президентът Доналд Тръмп в телефонен разговор с него изглеждал склонен на компромис, но по-късно позвънил вицепрезидентът Майк Пенс, който казал, че среща с Тръмп е възможна само ако Отава се съгласи на неприемливата клауза в договора, и така всичко било провалено, макар че споразумението било близко.

"Можем само да се надяваме, че в един момент техният (на САЩ) здрав разум ще надделее. Но засега не виждаме никакъв признак за това от страна на американската администрация", подчерта Трюдо.

Така, според ДПА, вече са дадени първите залпове в търговската война между САЩ и техните западни партньори. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече американските мита "чист и откровен протекционизъм", като се закани, че "ние можем да направим точно същото, както и те". Френският президент Еманюел Макрон ги нарече "незаконни и погрешни", а неговият икономически министър Брюно Льо Мер каза, че Франция отказва да преговаря със САЩ "под натиск".

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане, пише БТА.

"Днешната ситуация в световната търговия може да предизвика динамика на взаимни репресии, която да доведе до търговска война", предупреди днес генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо в интервю за френския делови вестник "Еко".

"Всички губят от една продължителна търговска война, и ние призоваваме страните да работят заедно за снижаване на търговските бариери и за разрешаване на разногласията в търговията, без да прибягват към крайни мерки", призова и говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс, цитиран от ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitDummheit, тук става дума за САЩ и икономическата война, която поведоха срещу света, а ти: "Щото пък в Великая рАссия е рогът на изобилието"! Абе, Хкрементче, влез в темата! Ама не знаеш какво да напишеш и показваш единственото си пипалце! САЩ не могат да издържат на отговора на ЕС, Канада, Бразилия, Аржентина + военната конфронтация с Великата Русия и Поднебесната!
41
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой вярва на кьорфишеците на рижавата шишарка? Този цирк е за пред Китай, да ги притисне, че не ги бръсне за слива. Реално никой не вярва, че техният прародител и побратим Англия ще бъде третиран по този начин, както и Канада, разбира се, понеже гарван гарвану, око не вади.А тези ограничения, както са дошли, така могат да си отидат още утре, щом станат ненужни.
40
1
 
35
 
! Отговори
Made in China преди 5 години
Нито пия Кока кола, нито ползвам Уиндоус. Единственото, което имам, на което пише Made in USA е кутия вакса за коса. Ще оцелея и без нея.
39
7
 
36
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Нито ми трябва мирикански шистов газ, нито дънки.Щото пък в Великая рАссия е рогът на изобилието. От птиче мляко...смешници!Световната икономика е едно цяло и такива елементарни съждения са от ограничени хора! Кока кола и Уиндоус със сигурност ползваш, да не говорим за тези неща за които дори и не предполагаш, че са по американски лиценз!
38
2
 
39
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Да се изолират мириканците, не се сещам какви американски продукти ползвам.Нито ми трябват смартфони по 2000лв, нито ми трябват малките квадратни камиони които наричат коли.Нито ми трябва мирикански шистов газ, нито дънки.Тъпите им филми са по един темплейт и са пълни с пропаганда.
37
1
 
41
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Дреме ми за американското уиски и американските коли. Ще си пия шотландско уиски и ще карам европейски коли.
36
0
 
35
 
! Отговори
сс преди 5 години
Ами , номер 30, никой не е обявил,че ще въвежда мита за вносни коли в САЩ. Там открай време се стимулира купуването на коли,нямат акцизи и също ползват други облекчения,защото цялата нация е на колела. А чуждите фирми,особено японските,но също част от продукцията на европейските имат заводи в САЩ и много ясно,че нямат и няма да имат мита. Но постоянно целия свят да е в тяхна услуга...ай, cиkтиp!
35
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички губят от една продължителна търговска война"Не губят всички. Печелят държавите, които не са във война. Стимулира се собственото произвоство и се разкриват нови търговски партньори. Светът няма да загине ако не търгува със САЩ.
34
4
 
36
 
! Отговори
УСА преди 5 години
Икономиката е просто едни цифри и едни хартийки обвързани математически. Геополитиката е като съседа да е.е жена ти, а ти неговата.Понеже всички сте чели че америка печата долари /но не казвате че ЕС печата по 69млрд. евро на месец/, но не знаете защо американския долар е най-силен от всички валути, защо плащанията минават през американски банки задължително. Разбирам че всички ги е яд че Америка мисли само за себе си и мачка останалите, но само със злоба не става
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ вече никой не ги бръсне за слива , не пеят в хора и са набутани в ъгъла.На целия свят му писна от американската ценостна система моето си е мое, чуждото е общо и полека лека изолираха краварите политически и икиномически.
32
5
 
37
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Господин Путин изигра гениално партията шах! Назначаването на Тръмп се оказа ходМного рИвахте, че нямало руска намеса в изборите в САЩ? Тръмпела е креатура на Кремль, а Москва цели да "разклати" световният мир!
31
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички плюят Тръмп защото е ПИЧ, казва нещата такива каквито са и си изпълнява всички предизборни обещания. В ЕС само могат да си мечтаят за такъв държавник.
30
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28, Тръмп е най-добрия президент и родолюбец, който са имали САЩ от времето на Рейгън насам. Личи си от километри че си обича страната и иска да я издърпа от блатото. Германия се възползва от САЩ. Знаеш ли, че има мита в Европа за американски коли, но в САЩ няма за немски? Къде го дават така? САЩ трябва да си вкара икономиката в релси докато могат и това прави Бай Дончо.
29
2
 
37
 
! Отговори
ктк преди 5 години
Тръмп дали има подходящи икономически съветници или са завършили АОНСУ?! Не е трудно да се прогнозира в началото подем в металургията,драстичен спад на безработицата в отрасъла и много розова мъгла. След което следва отрезвяване сред потребителите. Америка кара коли и се вози на релси ,голяма част от които са произведени от по-евтините вносни метали. Няма да им хареса ,че всичко това ще се оскъпи на обикновените американци. Да видим рижия перчем колко още ще изкара...
28
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Путин изигра гениално партията шах! Назначаването на Тръмп се оказа ход, с който играта бе спечелена от Русия, само дето джандърите още не могат да го разберат и осъзнаят: нищо де, то мисленето никога не е било силната им страна!
27
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удри Бай Дончо! Мачкай мишоците. Ще ти прецакват търговски държавата да трупате дъргове, айде де, къде дават така? Свърши безплатното плюскане на т.н. "партньори" (използвачи) на САЩ!
26
0
 
39
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
До ..."Държавите трябва да разберат,че вече няма да са на социално подпомагане от САЩ"Много ми е интересно,можеш ли да посочиш поне една държава(освен Израел),дето да е на соц.подпомагане от САЩ????Те дават само военна помощ и то срещу определени ангжименти-т.е. не е никак безплатно.Обаче любимият им метод на действие е да карат други да подпомагат държави и организации ,които им служат.Примерно карат ЕС да бута гювеч на Турция или СА да финансира разни "борци за свобода"-такива работи.
25
2
 
41
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Тръмп ме кефи.Давай Доналд, твоя е най-голям и най-корав.Искам да го покажеш на всички и да станете следващата Северна Корея.Айде да минава цялата световна търговия в юани вече, откога чакам.
24
0
 
37
 
! Отговори
101 преди 5 години
До ...Я обясни по-подробно на кого помагат САЩ,и как!?
23
1
 
37
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ротшилд отстрани слугите на Сорос(демократите,Клинтън) и сложи Тръмп на поста за да изпълни еврейския план за спасяване на Америка и ционисткото господство над света.Обаче нещата малко зациклиха и нищо чудно да има провал.Все пак Ротшилдите не са хора,дето ще заложат на един кон!Със сигурност има план "В","С".Впрочем Ротшилд има силни позиции и в Русия.Като нищо ще има изненади и по тая линия!В крайна сметка за тия е важен Световния контрол,а кой ще им служи не е съществено,може и да не са САЩ!