Първи залпове в търговската война – Канада налага мита

Юнкер нарече американските мита чист протекционизъм
1 юни 2018 07:52, Елка Василева
46
Първи залпове в търговската война – Канада налага мита
Снимка: архив, Reuters

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ в отговор на обявеното вчера решение на САЩ да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, считано от днес, предадоха Ройтерс и ДПА.

Канадската ответна мярка бе обявена от външната министърка Кристия Фрийланд. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила, докато САЩ не отменят техните мита.

Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще бъдат обложени. Сред тях фигурират уиски, кленов сироп и метални изделия (включително за железопътно предназначение), тръби и жици. Отава също въвежда две различни митнически тарифи - една от 25 процента, и друга от 10 процента. В първата, с по-високите мита, влизат главно промишлените стоки, а във втората - хранителни продукти, напитки и потребителски стоки. Мерките ще се прилагат само към стоки, произведени в САЩ.

Още по темата

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза вчера, че е предлагал да отиде във Вашингтон тази седмица и да завърши предоговарянето на Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), но САЩ са поставили "абсолютно неприемливо" предварително условие за това. Отначало президентът Доналд Тръмп в телефонен разговор с него изглеждал склонен на компромис, но по-късно позвънил вицепрезидентът Майк Пенс, който казал, че среща с Тръмп е възможна само ако Отава се съгласи на неприемливата клауза в договора, и така всичко било провалено, макар че споразумението било близко.

"Можем само да се надяваме, че в един момент техният (на САЩ) здрав разум ще надделее. Но засега не виждаме никакъв признак за това от страна на американската администрация", подчерта Трюдо.

Така, според ДПА, вече са дадени първите залпове в търговската война между САЩ и техните западни партньори. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече американските мита "чист и откровен протекционизъм", като се закани, че "ние можем да направим точно същото, както и те". Френският президент Еманюел Макрон ги нарече "незаконни и погрешни", а неговият икономически министър Брюно Льо Мер каза, че Франция отказва да преговаря със САЩ "под натиск".

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане, пише БТА.

"Днешната ситуация в световната търговия може да предизвика динамика на взаимни репресии, която да доведе до търговска война", предупреди днес генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо в интервю за френския делови вестник "Еко".

"Всички губят от една продължителна търговска война, и ние призоваваме страните да работят заедно за снижаване на търговските бариери и за разрешаване на разногласията в търговията, без да прибягват към крайни мерки", призова и говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс, цитиран от ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
33
 
! Отговори
tanas преди 5 години
До АнонименТе там не са по оперите много много...Едва ли познават това произведение от Вагнер.
21
8
 
35
 
! Отговори
... преди 5 години
Да свободното движение на хора,стоки и капитали отива в миналото. Глобализма пее последната си песен преди да бъде заровен веднъж за винаги. Държавите трябва да разберът че вече няма да са на социално подпомагане от САЩ. Който пил, пил това е.
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОДЕРНАТА В САЩ ОПЕРА СЕГА Е "ЗАЛЕЗЪТ НА БОГОВЕТЕ"
19
0
 
34
 
! Отговори
БЕЗ БОКО НЕ3 МОЖЕ преди 5 години
БОКО НЕЗАБАВНО ДА СЕ НАМЕСИ И ДА РЕШИ ПРОТИВОРЕЧИЯТА НА САШ И ЕВРОПА.УТРЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВЗРИВЯВАТ КОРАБИТЕ С АЛУМИНИИ И ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ КЪСНО.
18
0
 
32
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До УСАТака е!Но инструментите са икономически!За това става дума!
17
2
 
43
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Единственият сериозен партньор на ЕС е Русия!
16
1
 
41
 
! Отговори
АМИ, преди 5 години
Хак му е на ЕС. ЩОМ МОЖЕ ДА НАЛАГА САНКЦИИ,ТРЯБВА ДА МОЖЕ И ДА НОСИ САНКЦИИ....... ОЩЕ,ОЩЕ САНКЦИИ ЗА ЕС.БУМЕРАНГЪТ СЕ ВРЪЩА.
15
3
 
37
 
! Отговори
УСА преди 5 години
Доста се заблуждавате, защото мислите чисто икономически. Играта е геополитическа.
14
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УСА 13Ха-ха-ха-ха............."хегемон", на когото "малкия" Кимчо от малката Северна Корея разказа къде зимуват раците! Оранжевия клоун се пъжи, пъжи, изпраща разни лодки уж да го стреля, па накрая клекна и ще му иде на крака!!!!!! Ха-ха-ха-ха......"хегемон"!!!!! Хи-хи....и сега този "хегемон", дето ни пълнеше (празните) главици с мантри за "свободна търговия", сега слага протекционистки мита!!! Ха-ха-ха....защото е много "силен" сигурно!!! СМЯХ В ЗАЛАТА!!!
13
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УСА 13Уско, ти жевееш с мантрите отпреди 50 години! В едно съм съгласен, конярската "държава" беше най-големия бенефициар от войните и разрухата на еуропката. Печатната машинка на зелена хартия работеше на пълна мощност и напълни света с необезпечен ***, но ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ!Изнесе си произвоството навън, а на територията си остави само сонди за дупчене и финансови ситита!НИЩО ДРУГО!Сега ЦЕЛИЯ ДРУГ СВЯТ СЕ РАЗВИВА СТРЕМИТЕЛНО,а краварията ЗАПАДА СТРЕМИТЕЛНО и само слепец не го вижда!
12
1
 
50
 
! Отговори
БФС преди 5 години
Ще се сетят другите ,че САЩ си гледат собствения г*з само и хич не им пука за другите,ама ще е късно. Вместо ЕС да си води собственна политика и икономика сме като някакви про***тки на тия каубои и диваци. Ей ви са един каубой наречен Тръмп...той,че ни оправи набързо.
11
20
 
40
 
! Отговори
УСА преди 5 години
Америка е много мощна държава и единствен хегемон в света за момента. Тъй като СССР вече го няма и реална заплаха от Русия също няма, САЩ иска да си събере борчовете от другите страни. Само че в живота когато някой е вземал цял живот и си го хрантутил, в момента в който спреш и почва да те мрази. САЩ се подготвяше за този момент в последните 10-ина години, мултикултурните общества, тероризма и т.н. са просто инструменти в една игра, която ЕС не е играла от 1945г., играта ще започне скоро.
10
1
 
48
 
! Отговори
*** преди 5 години
Канада и Русия произвеждат най-евтиния алуминий в света!Еленергията е от мощни ВЕЦ-ове от северните реки!САЩ не могат да се борят с тях!На какво разчита Тръмп из общо не е ясно!Нужен е точен и задълбочен анализ,ясни изводи и от там нужните решения!А до тук само глупости!
9
10
 
42
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Тръмп е инфантилен малограмотен самовлюбен расист с шанса да се роди в богато семейство, което му придава склонност към егоизъм и надменност. Изключително нагъл и безпардонен тип, абсолютен враг за американския народ и света. Дано да последва съдбата на Дж. Ф. Кенеди.
8
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май Тръмп действително ще се окаже американския вариант на Горбачов.
7
0
 
43
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 5 години
Търговските войни са естествен баланс в безумието на отрицателните лихви,които централните банки по света въведоха.Дълг,евтини пари и печатане,всичко това направи балони при жилищата и акциите и доведе до нулев достъп на хората до жилищата.Както и през 2008 *** година е нужно охлаждане и криза за да.се.спре с това безумие на трупане на дълг върху дълг.Търговските войни са баланса който предстои.
6
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента с 4 фалита май е на път да постигне 5ти... грандиозен.
5
4
 
52
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Крайно време е сащ да станат просто държава, те вече са но не го приемат.... Следваща стъпка изгонване базите им от всякъде, първи ще са ю корея и япония, ние ще сме последни както винаги окупирани до последно. Русия както винаги изнася основната тежест във всяка война, сега икономическа, само срещу тях има санкции, но знаем резултата. Войната се печели от издръжливия кон не от бързия! Но сащ са младо образувание ще се научат след 1000г може би
4
1
 
42
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До БългаринаНяма нужда да вярваш на гадатели,предсказатели и прочее-то е очевидно накъде отива Светът.Всеки се спасява сам за себе си,ако намери подходящи съюзници-още по-добре.Просто трябва да се вземат нужните мерки,без идеологически и "ценностни" предразсъдъци!
3
1
 
59
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Още по времето на Обама американски влиятелни политици в прав текст обявиха,че Европа трябва да си плати за запазване на благоденствието в САЩ и лидерската им роля,заради плана Маршал преди 70 години.Демек-задължени са им до гроб и трябва да търпят всякакви лишения заради миналото.Да ви напомня нещо?Хубавото на всичко това е,че САЩ настройват все повече държави срещу себе си и най-вероятно няма да се спасят.Обречени са да станат държава като другите,а не изключителна за каквато претендират