Гето в Делхи: Това е като живот в ада. Бедни сме и нямаме избор!

В Таймур Нагар се задушават под пластмасите
4 юни 2018 21:45, Елка Василева
95
Гето в Делхи: Това е като живот в ада. Бедни сме и нямаме избор!
Снимка: БТА

Това е канал, превърнал се в дълга ивица от пластмасов боклук - кошмарна и ежедневна гледка в предградие на един от най-замърсените градове в света, Делхи.

Пластмасовите торбички, опаковки от храни и други отпадъци бълва канал за отпадни води, който стига до бидонвила в Таймур Нагар.

Скитащи кучета, кокошки, кози и дори крави търсят храна в смрадта, сред която деца се опитват да открият футболни топки или пластмасови бутилки.

Тази година Индия е домакин на Световния ден за опазване на околната среда, отбелязван на 5 юни, като темата е "Справяне със замърсяването с пластмаси". Животът в Таймур Нагар предлага пълна нагледна илюстрация.

"Виждате колко лоши са условията тук. Задушаваме се под пластмасите", казва Бхола Рам.

Таймур Нагар далеч не е единичен случай в Делхи и много други индийски градове, затънали в отпадъци, най-вече пластмасови.

За Световния ден на околната среда Индия планира почистване на плажовете, изложба на зелени технологии, художествени прояви, с които да покаже готовността си да действа за решаване на проблема, както и икономическото си развитие.

Инженерът Раджагопалан Васудеван дори е разработил процес за преработка на пластмасите и използването им при строежа на пътища.

И най-бегъл поглед върху Таймур Нагар е достатъчен, за да добие човек представа за мащаба на предизвикателството, пише Франс прес.

Да живееш в ада

По официални данни Индия произвежда годишно 5,6 милиона тона пластмасови отпадъци.

През 2009 г. Делхи забрани пластмасовите торбички, а впоследствие разшири забраната за всички пластмасови опаковки и други пластмасови изделия за еднократна употреба.

Само че забраната не беше приложена, а найлоновите торбички продължават да са най-използваното средство за пренасяне на плодовете и зеленчуците, месото и други хранителни стоки.

Жителите на Таймур Нагар са свикнали със средата, в която живеят и като че ли са се примирили.

"Това е като да живееш в ада. Бедни сме и нямаме друг избор, освен да живеем и умрем тук", казва Шрипал Сингх.

Животът в този квартал обаче не винаги е бил толкова ужасен.

"Когато дойдох преди 40 години, водата от тръбите беше чиста. Районът не беше толкова замърсен, но с увеличаването на населението нещата се влошиха", разказва Сародж Шарма, майка на три деца.

През дъждовния сезон къщите може да се наводнят от отпадните води.

"Моята внучка непрекъснато е болна. Децата тук често пропускат училище, понеже са с диария или пристъп на малария", отбелязва тъжно Бирамбати Дели, докато прасета ровят в купчина нечистотии наблизо.

Сбутано между два скъпи жилищни квартала, гетото Таймур Нагар е едно от неприятните лица на индийската столица, което не се вижда от големите пътни артерии. Това е илюстрация на неравенството в една страна с избирателен икономически растеж, изоставила мнозина на произвола.

Индийският премиер Нарендра Моди обеща да изчисти страната преди края на мандата си през 2019 г.

Според неотдавнашно проучване на Световната здравна организация (СЗО) обаче 14 от 15-те градове с най-мръсен въздух в света се намират в Индия.

Делхи леко подобри позицията си в тази унизителна класация, след като от най-замърсен град през 2014 г. сега е на шесто място.

"Не вярвам някой ден градът да се изчисти", прогнозира Салу Шоудхари, който носи предпазна маска. "Никой не гледа на проблема сериозно, дори неговите жители, които ежедневно страдат от замърсеността му", казва той.

/БТА/


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да пратим нашите индийци да ги научат да събират пластмасата.Тук си вадят пари от това.
43
0
 
40
 
! Отговори
vlady преди 9 месеца
Прилича на териториите, обитавани от индийци в България. Личи си откъде са дошли.
42
1
 
32
 
! Отговори
д-р Исня преди 9 месеца
""Виждате колко лоши са условията тук. Задушаваме се под пластмасите", казва Бхола Рам."

- Вижте как лошо съм се насрал. Задушавам се от мазаляка в гащите ми! Не се трае вече, някой да дойде, да ме подмие и изпере, че не обичам да се насирам върху старо гомно. Обичам на чисто и прано да се изкендзам!
41
2
 
24
 
! Отговори
. преди 9 месеца
Да се готви София, а по-късно и други градове...
40
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те британците хубаво ги бяха хванали ама на... тия дивaци искаха сами и ето докъде я докараха...
39
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ами то популацията тип хамстери е така. никъде няма да е добре за живеене, ни в София, ни в Делхи.
38
33
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Индия е страна на контрастите. Не се залъгвайте от тази статия. В Индия има много на брой високо квалифицирани специалисти. Светът се мени динамично, буквално всяка година. Няма ги вече тези мърлячи, за които пишете по-долу.
Проверете в Гугъл на аглийски - средната заплата на индийските емигранти в САЩ е над $100,000 на година. Изобщо не се майтапя. 30% от инженерите в Apple (ЕДИН НА ВСЕКИ ТРИ) са индийци. Повечето от ндийките бачкат здрави и си гледат семейството, а не като нашите мърли.
37
5
 
54
 
! Отговори
Handel преди 9 месеца
За Индия важи правилото 80/20. Което означава, че 20 от населението живее в 21 век, а останалите 80% - в 16 век. Нямат канализация и вода пият от реката, в която си изхвърлят нечистотиите, и орат нивите с дървени рала. И освен това съдейки по индийците, които са в България, дори и тези 20% пак си остават големи мърлячи и мошенници.
36
7
 
28
 
! Отговори
No comment преди 9 месеца
Турците са изгубения елемент между африканците и индийците.
35
0
 
33
 
! Отговори
онятамдетналитакова преди 9 месеца
Не виждам, защо държавата известна с удивително ниската хигиена на населението си, с удивително мръсните си градове и с извращения от рода на това, че по-голямата част от населението няма достъп до канализацията, а цели улици по неписани закони са се превърнали в общи публични тоалетни, с какъв акъл и предтекст тази държава се оплаква от подобни неща. Министъра на здравеопазването им беше хванат преди няколко месеца да слиза от лимозината, за да препикае някоя стена.
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само да не решат и те да тръгнат за UK, че ще превърнат в гето и една велика страна ! От либерализма на англичаните цели поколения индийци вече са с британски паспорти, пренасят си там манталитета, че и танците им учат англичаните... Младото поколение обаче вече усеща каква грешка са направили по-възрастните и Великобритания ще става все по-националистическа
33
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Когато дойдох преди 40 години, водата от тръбите беше чиста. Районът не беше толкова замърсен, но с увеличаването на населението нещата се влошиха", разказва Сародж Шарма, майка на три деца.
===

Интересно, така беше и в София. Повече хора = повече ***. Обяснявайте ми колкото искате за икономическата полза от раждаемостта и притока на мигранти. За мен най-добрата среда е тази с най-малко хора.
32
4
 
26
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
Че то освен диaрия, друго в Индия има ли?

Индия е страна на контрастите, много бедни и много богати. Имат хотели които могат да съперничат на Бурж Ал Араб, а обслужването в тех е едно от най - добрите в света. Същевременно има хора, които умират от глад по улиците.
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
... но с увеличаването на населението нещата се влошиха", разказва Сародж Шарма, майка на три деца.... няма смисъл от коментар.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Делхи, за различни категории от системния си град, Делхи, са нямали оракул, който да им предскаже, какво да правят.
29
6
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 9 месеца
За тези сме подготвили така наречения "Файнъл Солюшън" този път без камери и комини, имаме доста по ефикасни био-разработки - очаквайте подробности :))
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми тей то, Китай се развива, още преди 2 години категорично заявиха, че спират да купуват б0клука на запада.

След 20-тина години и индийците сигурно ще откажат.

И два нашия ред...
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тях все пак не можаха да ги затрият, въпреки че изнесоха всичките им богатства и убиха над 100 милиона от местното население. Но България ще я затрият до няколко десетилетия, те българите сами си измират докато се продават за жълти стотинки.
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Социалистът Жан Виденов направи един долар 100 000 рупии!
25
1
 
17
 
! Отговори
Pehol преди 9 месеца
Прекарал съм около месец в Индия и намесването на Путин тук е повече от смешно и нелепо.

Индия не може да се опише, докато не я видиш нищо няма да разбереш.