Искаме смартфон, прическа... Колко ни се налага да работим за тях?

Софиянци трябва да се трудят 50 мин. за сандвич, в Хонконг - 12 мин.
4 юни 2018 19:00, Василия Пейчева
20
Искаме смартфон, прическа... Колко ни се налага да работим за тях?
Снимка: pixabay.com

49,3 минути работа - толкова са нужни в София, за да се изкарат пари за сандвич "Биг Мак". Това показва изследване на швейцарската банка UBS, което обхваща цените и покупките в 77 града по света.

Столицата ни е класирана на 49-о място по този показател. В Хонконг, който е на челното място, са нужни 11,8 минути работа, за да се осигурят парите за сандвича. На жителите на кенийската столица Найроби им отнема 133,8 минути. 15,2 са нужни в Ню Йорк, който е избран за референтен град за изследването, пише "24 часа".

За покупката на iPhone Х на софиянци са нужни 237,7 работни часа. Това поставя столицата ни на 57-а позиция. Челната се заема от Цюрих, където необходимите часове работа за новия смартфон са 38,2. Най-много време, за да се сдобият с телефона, е нужно на жителите на египетската столица Кайро - 1066,2 часа. Работните часове за Ню Йорк са 54,1.

Софийските мъже могат да си позволят подстрижка след 149,8 минути работа, показва още изследването. Дамите са готови да посетят фризьорския салон след 275,5 минути труд.

Времето за тези покупки и услуги е пресметнато, след като средните им цени са разделени на почасовото възнаграждение за 15 различни професии. Те съответстват на обичайната работна сила в една европейска държава - шофьори на автобус, дърводелци, медицински асистенти, продуктови мениджъри, учители и лекари. Резултатът е преобразуван в минути или часове.

При измерването на нивата на възнаграждение са взети сведения от представители на 15-те професии за това колко печелят, колко дни отпуска получават и колко отделят за такси и данъци. Представената таблица показва чистото почасово възнаграждение. Индексът е получен чрез разделяне на годишното възнаграждение на броя работни часове за година.

Тук София заема 64-а позиция с индекс 17,3 спрямо 100 на референтния град Ню Йорк. Най-голям е на Женева - 131,5, а най-нисък в Кайро, където е 4,7.

UBS класира градовете и според ценовите им нива. Тук се взема предвид кошница със 128 стоки и услуги, която описва разходите на тричленно семейство. В нея са включени например около 23 кг зеленчуци за един месец и телевизор на всеки 4,5 години. Взети са предвид културните различия в страните - руснаците предпочитат чай пред кафе, а свинското е изключено от кошницата на Тел Авив. Цените са са представени в два варианта - с включен наем на жилище и без него, тъй като това е най-големият разход за повечето хора. За Ню Йорк индексът е 100. Спрямо него София има 50,7 без разходи за наем, което я класира на 70-о място. Като се включи наемът, индексът пада на 43,3. И в двата случая Цюрих оглавява класацията.

Критерият покупателна способност обединява нивата на цени и на възнаграждения. Първите две колони от таблицата са изчислени, като брутните и нетните почасови заплати за всеки град са разделени на съответната цена на кошницата със стоки, като наемът е изключен. Третата колона показва колко такива кошници може да си купи работникът годишно. При нея нетният годишен доход за всеки град е разделен на цената на кошницата.

При размера на нетния годишен доход София се нарежда на 56-о място с индекс 37. Класацията води Лос Анджелис с индекс 123,9, а в дъното се намира Лагос - най-големият град в Нигерия. Вземайки предвид брутното почасово възнаграждение, София е на 55-а позиция и индекс 34,1, а в случая с нетното заплащане на час пада до 53-о място с индекс 38,4.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Св до 18 преди 8 месеца
Много скъпо си го взел ... и втора употреба. Моя е 39 лв чисто нов с фенерче - 4-рта година. Пада ми се по 10 лв на год, 1 лв. на месец. Изкарвам ги да кажем за 6 мин работа :). Взимам доста повече от 1000 лв. Но времето ми е ценно. Оказа се че губя повече време в гледане, настройване, оптимизиране на такъв телефон, отколкото го ползвам. Захвърлих го и си взех Нокия с фенерче. Сега си светкам, навсякъде си имам фенерче, а и губя средно 2 сек. на ден за настройване :)
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изкарвам 1000 лева на месец. Бих си позволил на изплащане iphone за 20-30 лева на месец на изплащане, но не ми трябва...имам си обикновен телефон за 40 лева втора употреба. Телефонът ми трябва да мога да се обаждам и да могат да ме търсят. Като искам интернет...е къде е- имам си настолен бърз компютър у нас за 1200 лева. Не съм толкова пристрастен че и на работа да бърникам в нета.
17
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Току що си спестих 1,5 месеца работа, понеже не притежавам и не ползвам нито едно от гореспоменатите "задължителни" стоки и услуги за покупка, които ни налагат да потребяваме Дали да не ходя да къцам риба?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко цените почнаха да се качват и минутите ще станат други :)
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"И да, цялата нация яде Биг Мак, дядо ..."

Сериозно ли си вярваш на глупостите или просто се почувства длъжен да кажеш нещо?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако в статията са изнесени долу-горе вени данни, единственото, което показва, е, че светът е луднал. Забележителното е, че се започва със сандвич, купен, а не направен вкъщи. От което следва, че хората нямат най-нужното: баланс в действията си. Каква е ползата да имаш пари, а да се храниш с ***?
Цената за подстригване е друга извратеност. Пълна деградация.....
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
8 - Имай предвид, че много от тези страни, хората плащат огромни данъци. Тези в Ню Йорк и Швейцария, са платили между 35% до 40% ... И пак могат, да си позволяват екстри.
12
0
 
4
 
! Отговори
Коце кофата преди 8 месеца
Стига бря, в Тикволандия всичко цъфти и връзва, яйфонити по дърветата растат, а на всеки ъгъл герберасти раздават Биг Мактиквеник. И тия най-бедните ще минем под ръководството на Вожда, какво си мислят те?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Офф некадърна статия

Искат да ни задържат за по-дълго време в сайта и затова не са прикачили таблицата.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 3

Не е въпросът дали ще си купим айфон или няма. Въпросът е че в България са ни прецакали здравата с заплащането и това се вижда с тази статистика.
9
0
 
3
 
! Отговори
Офф некадърна статия преди 8 месеца
Къде е тази таблица, толкова ли беше трудно да се прикачи към статията? Много по-лесно би било за читателя да приробие представа вместо да прочете 30 реда с числа
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 1

Тези изследвания не са безполезни. Тези изследвания реално показват колко зле е българската икономика. Значи в Ню Йорк работив за айфон 54 работни часа а в София 237 работни часа.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
4 - И с колко време, работиш ти за баничка ? Доста предполагам. Но, я ми кажи, дали в Тайван имат банички и дали, може да сравняваме.
И да, цялата нация яде Биг Мак, дядо ...
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 4

Биг мака не е национално ястие въпреки че цяла България яде биг мак.
Използват биг мака като сравнение пенеже биг мак е народен бургер и е създаден да е евтин.
5
1
 
1
 
! Отговори
Контрапункт преди 8 месеца
Коригитайте се, не е коректно, от сутринта % и артикулите се смениха 100 х.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"49,3 минути работа - толкова са нужни в София, за да се изкарат пари за сандвич "Биг Мак".""

Като почнете с мaлoyмните заключения, просто нямате равни. Сякаш биг мака е национално ястие...
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аве няма да си купувати смирфони ве, ще ходити повече до приятелите си да говорите на живо с тях, ще викати на съседити през балкона, а вместо да четети по интернетя ще ходити до селската библиотека. Аз тъй правя и съм много щастлив.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мен ми трябват около 55 часа за наръфана ябълка ама няма да си купя
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дъра-бъра. Подобни "изследвания" са абсолютно безполезни понеже не водят до някакви реакции.