Ким Чен Ун прочисти върха на армията си

Имало несъгласие за подхода към САЩ и Южна Корея
4 юни 2018 11:50, Елка Василева
12
Ким Чен Ун прочисти върха на армията си
Снимка: архив, Reuters

Тримата най-висши севернокорейски военни са били освободени от постовете си, заяви високопоставен представител на правителството на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в навечерието на планираната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур.

Цитираният представител на правителството на САЩ, пожелал да остане анонимен, коментира съобщение на южнокорейската национална агенция Йонхап за предполагаемо освобождаване от постовете им на тримата най-високопоставени севернокорейски военни.

Още по темата

Служители на администрацията на Тръмп смятат, че са възникнали разногласия в севернокорейските въоръжени сили за подхода на Ким към Южна Корея и Съединените щати. Президентът на САЩ иска КНДР да закрие ядрената си военна програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции, отбелязва Ройтерс.

Йонхап съобщи, цитирайки неназован източник от южнокорейското разузнаване, че в Северна Корея са били освободени министърът на народните въоръжени сили ген. Пак Йон Сик и началникът на генералния щаб на Корейската народна армия (КНА) И Мьон Ду. На техни места са били назначени съответно заместниците им Но Гуан Чхол и И Йон Гил.

Директорът на Главното политическо бюро на КНА Ким Чен Гак е бил сменен с армейски генерал Ким Су Гил - нещо, което е било потвърдено от севернокорейска държавна медия още миналия месец.

Белият дом, Държавният департамент, ЦРУ и службата на директора на националното разузнаване на САЩ за момента не са отговорили на запитванията за коментар по темата, пише БТА.

Рокадата в командването на севернокорейските въоръжени сили е била направена на фона на срещите миналата седмица на Тръмп и държавния секретар на САЩ Майк Помпео с втория човек в режима в Пхенян, заместник-председателя на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон Чхол, който посети Съединените щати в рамките на подготовката за историческата двустранна среща на върха.

В петък президентът на САЩ потвърди, че ще се срещне със севернокорейския лидер на 12 юни в Сингапур, но отбеляза, че на срещата едва ли ще бъдат подписани конкретни документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...slujitelite v administratsiata na Tramp sa golemi livadi iavno shtom si misliat ,she pri Kim moje da ima raznoglasia otnosno politikata mu vaobshte !!!...Tam spetsialno nsa kogoto ne mu e iasna politikata na partiata .mu se razkava I iziasniava iz osnovi !!!...Vsichki sa v chas I izkliuchitelno riadko ima nerazbrali !!!..Smiatam ,che Tramp vednaga triabva da uvolni tezi si savetnitsi !!! TY e niamat I ideia z\a kakvo govoriat !!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Тези тримата генерали се хилеха най гадно на глупостите на Кимчо.
8
3
 
5
 
! Отговори
нико преди 5 години
Тоя ги чисти всеки месец, много станаха почистените , да го не хлорират и него !!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
3 минути преди 5 години
Живот е има Ким Свин в случай на американска атака. Затова е толкова сговорчив
6
2
 
10
 
! Отговори
Сигурно преди 5 години
Ги е направил на решето с тежка картечница, като чичо си
5
8
 
8
 
! Отговори
ясно преди 5 години
Стига лъжи и пропаганда,това е фейк нюз
4
6
 
10
 
! Отговори
ей 4 преди 5 години
бегом към себерна корея, фърляй айфоня първо
3
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Ким, лигльото Тръмп и един генерал не може да прочисти.
2
14
 
13
 
! Отговори
ами преди 5 години
прасюгата се умилква на чичо сам. Инфо генералите в концлагер ли са, или са заточени, както си му е реда?
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 8ми пореден път. Сталин направи тази грешка. Не може, да се каже със сигурност, но ако опитните генерали бяха останали, но не мисля, че щеше да има 30 милиона загинали!