Нездравословно ли? Митовете и лъжите за храната ни!

Опасностите за здравето ни: Пушенето, алкохолът и наднорменото тегло
Обновена: 4 юни 2018 21:07 | 4 юни 2018 21:00, Елка Василева
35
Нездравословно ли? Митовете и лъжите за храната ни!
Снимка: архив, Булфото

Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна глупост, твърди експертът по хранене Мартейн Катан. Той разобличава най-големите митове и лъжи, свързани с нашите храни, пише Дойче веле.

Когато човек се почувства зле, нерядко си мисли, че това навярно се дължи на храната, която е поел, казва холандският експерт по здравословно хранене Мартейн Катан.

От друга страна съществуват стотици теории за това кои са най-полезните храни, предпазващи от различни болести или алергии. Мартейн Катан е проучил най-разпространените твърдения и рекламни послания за храните и развенчава някои упорити митове:

Мит № 1: Биохраните са по-полезни от другите

Биологичното земеделие е например много полезно за почвата. Но за съжаление, биохраните не са по-полезни от останалите, произвеждани от традиционното земеделие. Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкова малки, че не играят съществена роля.

Вярно, биологичните зеленчуци съдържат по-малко нитрати от другите, но е много ясно дали това е предимство. Едно време се смяташе, че нитратите се превръщат в човешкото тяло в нитрити и нитрозамини, които причиняват рак. Днес обаче знаем, че това изобщо не е вярно. Даже е възможно нитратите да понижават кръвното налягане, което не би било никак лошо.

И все пак има много други причини, поради които си заслужава да се подкрепя биологичното земеделие. Така например стопаните, които  отглеждат своите животни по екологичен начин, използват по-малко антибиотици от обикновено. Прекаляването с антибиотици води до възникването на резистентни бактерии,  които са опасни и за човека.

Мит № 2: Яжте повече сурова растителна храна

Зеленчуците не са прекалено богати на хранителни вещества. Те обаче съдържат много витамин C и фолиева киселина. При термичната им обработка, например при сваряване, се губи част от съдържанието на витамин С, но това не бива да ни безпокои, защото витамин С днес можем да и набавим по най-различни начини. Затова пък топлинната обработка на зеленчуците има редица предимства: при нея се унищожават някои опасни бактерии - например Ешерихия коли, която в момента създава големи проблеми на  консуматорите на сурови зеленчуци и салати в САЩ.

Мит № 3: Кравето мляко е нездравословно, причинява много алергии

Млечните мазнини наистина не са полезни: те повишават холестерина в кръвта, т.е. увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Затова е добре да купуваме мляко с по-ниска масленост. А иначе млякото съдържа ценни съставки:  витамин B-12, йод, калий и цинк. Млякото също така е важен източник на белтъчини за вегетарианците.

Между 1 и 2 процента от малките деца наистина са алергични към млечните белтъчини, но с напредването на възрастта този проблем отслабва. А млечната захар понякога не се понася добре от хората в Африка, Азия и от някои  южноевропейци, което обаче се проявява само при усилена консумация на мляко. Един недостатък все пак има консумацията на мляко: възможно е при мъжете това да увеличава риска от рак на простатата, но само в минимална степен. Повече основания имаме да твърдим, че млякото помага да се предпазим от рак на дебелото черво.

Мит № 4: От въглехидрати се пълнее

Всяка диета ни въздейства, независимо дали тя се базира на намалената консумация на въглехидрати, мазнини или просто залага на приемането на по-малко храна. При диетичното хранене ядем по-малко, защото не можем да ядем всичко, които ни се иска. А това намалява приема на калории.

За 3 милиарда години човешка еволюция организмът се е научил да не губи калории. Нищо от енергията, която получаваме при хранене, не се  губи - независимо дали говорим за въглехидрати, белтъчини или мазнини. Прилича на спестовна сметка в банката: няма никакво значение в коя банка внасяме сумите, важно е само колко големи са те. Всичко постъпва по една и съща сметка, а в нашия случай - в корема ни.

Мит № 5: Пшеничните продукти са вредни за здравето

Има хора, които не понасят глутена и могат да се разболеят сериозно от пшеничните протеини. Такава е например цьолиакията - сериозно заболяване, което обаче е много рядко: развиват го не повече от 1 до 5 на хиляда души. Огромното болшинство от хората обаче нямат проблеми с пшеничните продукти. Напук на всички научни познания упорито се разгласява, че тези продукти причиняват много от здравословните ни проблеми.

А такива имаме всички: изпитваме болки, умора, отпадналост, депресии. Милиони хора по света страдат от стомашно-чревни проблеми, а те се влияят много силно от т.нар. ефект на плацебото. Затова пшеницата често бива уличавана като причинител на всички злини, без да има доказателства, че тя би могла да разболява хората масово.

Мит № 6: Витамин C помага срещу настинка - колкото повече–толкова по-добре!

Тази теория е била основно проверена. Резултатът: витамин C не предпазва от настинка.  Ако човек редовно (всеки ден) приема ударна доза витамин С, следващата настинка ще продължи вместо 5 дни – само четири и половина. За да се постигне обаче този ефект, той трябва ежедневно да пие по 1000 мг витамин С – което изобщо не е здравословно.

Две обширни изследвания доказаха, че прекаленият прием на витамин С може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. С други думи: не можем безнаказано да приемаме големи дози витамин С.

Мит № 7: Захарта причинява хиперактивност при децата

Теорията, че т.нар. Синдром на хиперактивност у децата се причинява от захарта, възниква преди 50 години в САЩ. Но междувременно е доказано, че тази теория не е вярна. По-късно се появи твърдението, че не захарта, а изкуствените оцветители причиняват заболяването. Но и това не е солидно доказано.

Кои са действителните опасности?

Истинските опасности за нашето здраве са тютюнопушенето, алкохолът и наднорменото тегло. Най-големият проблем в развитите индустриални държави е този, че храни се предлагат в изобилие. А наднорменото тегло причинява много болести, включително рак.

*Мартейн Катан е професор по здравословно хранене в Свободния университет в Амстердам и автор на книгата "Защо хлябът не ни вреди, а микровълновите печки не унищожават витамините".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
novina преди 5 години
До Анонимен"БАЕР е купил Монсанто,така че по този начин ГМО и химикалите ще се пренесат вече в Европа. "За съжаление ГМО продукти от десетилетия са в Европа. Консумира ги голяма част от света . И ние сме сред тях. Чистата, качественна продукция се изнася , а у нас се внасят най евтините ГМО храни. Едно влизане в супера ежедневно ни убеждава в това.
24
0
 
1
 
! Отговори
Браво на човеко преди 5 години
Дано това изследване не е струвало повече от 50 милиарда евро, че ще скъпичко. Но за 49 милиарда бива. Разбира човеко от храна, само подозирам, че не си вярва сам.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така нареченото "здравословно хранене" води неминуемо до умиране от глад!Яжте и пийте че горе кръчма няма!
22
1
 
2
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Краставици на търкалета... Млечната мазнина е вредна, яжте обезмаслено мляко ! Виж, гауда и ементал - може ! Там млечната мазнина е до 40 % !!!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте какво БАЕР е купил Монсанто,така че по този начин ГМО и химикалите ще се пренесат вече в Европа и ще ви убеждават колко са безвредни,въпреки че са вредни.Най-добре си произвеждайте или купувайте от селата,от манастири,от дребни производители.Хранете се разнообразно,а вечер с лека храна,това е най-важно!
20
4
 
14
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Най-здравословната храна е натуралната, не денатурираната, т.е. природната. Може да си отглеждате и на 2 квадратни метра лук, чесън, салата, домати, чушки. Имат неповторим вкус, който е залог за най-добро качество. Бойкотирайте натровените зеленчуци и белия хляб. Опечете си сами по известни рецепти и го яжте по 1 седмица, защото ще се наситите от него. Яжте малко, но качествено.
19
1
 
12
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 5 години
Ако имате възможност- произвеждайте си сами , ако не - купувайте от такъв , който произвежда за себе си и евентуално може да отдели и за вас!Ако купувате от такъв , който произвежда за продаване - знайте , че стоката е гъчкана с химия защото тя трябва да са превърне в пари на всяка цена !
18
1
 
13
 
! Отговори
Сторм преди 5 години
"За 3 милиарда години човешка еволюция..." закривай :)
17
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после една нормална статия разобличаваща псевдоучените и гурутата. Браво!
16
2
 
14
 
! Отговори
Ъ?!?! преди 5 години
За 3 милиарда години човешка еволюция...Сериозно? Планетата е на 4,54 милиарда години, динозаврите са измрели преди 65 милиона години, а човешкият вид е на 3 милиарда години? Я пак си помислете...
15
1
 
29
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Току що привърши предаването по bTV за качеството на кремвиршите. Ами има много лесен начин да откажем производителите на такива ментета, просто НЕ купувайте и те ще фалират. Иначе...тази година ще ядете соя, догодина МОЯ... казваше изтъкнат наш държавник !
14
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даааа... Яки пари трябва да са ви платили, за да публикувате такава глупост. Лично съм се убедил, че написаните тук неща са не просто глупости, а чисти лъжи. Защо ви е нужно ей така да мамите и заблуждавате и без това измъчените си читатели?
13
1
 
37
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Отдавна чета такива статии само от любопитство, без да им вярвам. Една година учените говорят, че яйцата са вредни, на другата сами се оборват, че са полезни :) Спанакът бил печатна грешка, че съдържал много желязо, ама мита цял век живеел. Сега каквото тялото ми сигнализира че иска, му го давам. Тази сутрин ми се пиеше прясно мляко, пих!
12
12
 
67
 
! Отговори
?! преди 5 години
"Теорията, че т.нар. Синдром на хиперактивност у децата се причинява от захарта, възниква преди 50 години в САЩ. Но междувременно е доказано, че тази теория не е вярна. По-късно се появи твърдението, че не захарта, а изкуствените оцветители причиняват заболяването. Но и това не е солидно доказано." Рафинираната захар е доказано един от най-вредните продукти, а тук най-нагло се лъже, че не е така!КАКВО СТАВА! КОЙ ГО ПЛАЩА ТОВА?
11
8
 
54
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 5 години
Всъщност, полезно е да има статии като тази, за да се убедите, как се бълват лъжи. Да, статията е абсолютна платена лъжа, защото на хората взеха да им се отварят очите и да търсят органична храна или да си произвеждат сами. Статията е цинично подвеждаща и заблуждаваща още неразбралите, че обикновено евтините храни са натъпкани с вредни Е-та, които да замажат, слагат някакви цифрички и буквички. Бойкот на тези ***, както на запад вече го правят, въпреки, че са по-качествени от нашите!
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мит 4 и мит 7 не са митове. А нитратите са си отрова. Особено в големи дози, както е при хидропонното земеделие. Тея нещица с бактериите по марулите са повдигнати срещу натуралното земеделие - опитват се да го изместят изцяло с хидропонно, за да може да си купуват производителите всичко.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прясното мляко и пшеницата са нездравословни? Пълна глупост, твърди експертът по хранене Мартейн Катан. Той разобличава най-големите митове и лъжи, свързани с нашите храни, пише Дойче веле."Демек въпросният експерт (с любезното съдействие на носителите на знанието- дойче веле) ни просвещава, че е открил колелото и топлата вода, и че първото има свойството да се върти, а второто е мокро и приятно топло. Страшни прозрения.
8
4
 
27
 
! Отговори
Handel преди 5 години
"Мит 6: Витамин C помага срещу настинка - колкото повечетолкова по-добре!" Или авторът е ***, или преводачът - глyпak. Vit C не помага при настинка, той е антиалергичнио средство и само за един следобяд ПРЕМАХВА външните белези на настинката, които са най-неприятните за болния - т.е. трите реда съзи и четирите реда сополи.
7
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотиите започват още с N1:"Количествата пестициди, съдържащи се в храните, са като цяло толкова малки, че не играят съществена роля." - в дългосрочен план всяко количество пестициди ще ви докара беля."Едно време се смяташе, че нитратите[...]причиняват рак. Днес обаче знаем, че това изобщо не е вярно." - напротив, знаем, че е вярно. Натриевият нитрат, например, поеман дори в минимални количества само за 10 дни увеличават броя на предраковите образувания над 15 пъти.Нататък -още глупости.
6
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте пускали copocoидни лъжи. Всеки знае, че храната и водата са пълни с отрови и тук не става въпрос за нездравословна, а за отровна храна, чиято отрова работи във времето и всичко това е умишлено. Стига се крихте, като мишки зад сними с надпис Eлкa Bacилeва, ами застанете като мъже, а не като джeндъpи, каквито всъщност сте и си кажете мнението. Вашето мнение!