Слънцезащитните кремове – защитават или вредят?

30-ти фактор – напълно достатъчен, настоява специалист
4 юни 2018 09:30, Петя Славова
5

Колко опасни са слънцезащитните кремове и лосиони и за какво да внимаваме - съветват експерти в "България сутрин".

Оксибензонът е химичен филтър, който е използван в продуктите зад Океана, описван като алерген номер 1. Той влиза в състава на слънцезащитните продукти, които се продават нелегално на българския пазар.

"Българинът няма навик да купува слънцезащитни кремове след консултация с дерматолог" посочи д-р Шеф като една от причините за нежелани реакции.

Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" уточни, че 30-ти фактор е напълно достатъчен за добра слънцезащита, а по-високите от 50 SPF, обявени на етикета са маркетингов трик.

"Най-важно е колко време ще престоим на слънце и в кои часове от денонощието. Не е достатъчно да се намажем, за да сме защитени", допълни той.

Специалистът по клинична, eстетична дерматология и лазерна терапия д-р Шеф допълни, че трябва да се насочим в средния потребителски клас предимно медицинска козметика.

"Важно е продуктът да защитава и срещу UVA лъчите, както и да бъде водоустойчив", посъветва д-р Шеф.

Експертът Богомил Николов допълни пред Bulgaria ON AIR, че цени под 10 лв. са по-скоро съмнителни и по всяка вероятност - опасна имитация.

Специалистите завършиха със съвет за правилната употреба на продуктите както и да не се предоверяваме на маркетинговите трикове, да носим шапка, слънчеви очила, както и да ползваме чадъри.

Препоръчително е избягването на часовия диапазон от 10 ч. до 16 ч.и поставянето на достатъчно количество крем: 2 супени лъжици през два часа на тялото гарантират добра слънцезащита.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Патило преди 5 години
Напълно подкрепям факта, че има СЪЩЕСТВЕНА разлика между слънцезащитни продукти с фактор 30 и фактор 50. Да не забравяме, че трябва да нанасяме продукта след всяко къпане или изтриване с кърпа. Средния клас продукти са добри, цените им са над 20 лв. Моля ви, не купувайте евтини мазила с цени под 20 лв като Бочко, освен че хвърляте парите си на вятъра, рискувате и сериозно изгаряне. Който има възможност нека ползва класни продукти, а иначе Нивеа и Гарниер са достатъчно добри от средния клас.
4
1
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
"Фактор" Означава степен на времето за изгаряне, ако човек изгаря на конкретна слънчева светлина за 15 мин без защитен крем, то с добре нанесен фактор 30 примерно ще изгори за 150 мин (15x30), а с фактор 50 за 750 мин. Фактор 30 е идеален за излети и разходки, но за ПЛАЖ по нашенски, от 9 сутринта до 18:00 след обяд бих каал задължително фактор 50, водоустойчив.
3
1
 
29
 
! Отговори
Една преди 5 години
В страна,в която все още пърженето в солариум е модерно,и НиКло е еталон за красота за каква култура в избора на слънцезащита да говорим.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТаняАБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ! МИНИМУМ ФАКТОР 50 !!! ИМА МНОГО ЕВТИНИ НА БОЧКО В КАУФЛАНД И СА И ВОДОУСТОЙЧИВИ!
1
1
 
19
 
! Отговори
Таня преди 5 години
от личен опит казвам, че има разлика между 50 и 30 фактор и специалистите не могат да ме убедят в обратното. И точно продукт под 10 лв съм ползвала и ме защитава дори по-добре от скъпите марки