Все по-успешни кариери за жените в България

Младите дами искат развитие на ръководни постове
Обновена: 4 юни 2018 20:49 | 4 юни 2018 20:45, Екип на Bloomberg
30
Все по-успешни кариери за жените в България
Снимка: Pixabay

Резултатите от проучване на Съвета на жените в бизнеса в България показаха, че дамите развиват все по-успешни кариери в страната. Това каза Мария Маврудиева, изпълнителен директор на организацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването ѝ беше второто издание на Глобалния форум на жените лидери в София, което започва днес.

"Наскоро направихме проучване сред нашите членове – имаме над 80 фирми членки на Съвета на жените в бизнеса в България, и от 27 хиляди служители жените са около 60%. Жени на ръководни постове – на ниво УС или мениджъри, са около 34%. Ръстът на жените в средния мениджмънт е около 50%. Наблюдаваме младите дами с желание за развитие все по-нагоре. Може би вече нямаме основание да говорим за задържане на развитието им“.

Човешкият фактор и дигитализацията е един от въпросите, които ще бъдат разискани на форума в НДК днес.

„Дигитализацията навлиза в бизнеса на всяко едно ниво – тя е възможност, а не пречка и тя трябва да се приема и насърчава. Това, което не може да оспорим, е, че човешкият фактор винаги ще бъде основен в развитието на всеки един бизнес. Говоря за функциите му на ниво управление, експертиза, комуникация. Това е една неминуема част от развитието на всеки един бизнес, ако той иска да отговаря на нуждите на обществото и на пазара“.

Мария Маврудиева каза, че един от личните ѝ приоритети, по който работи към настоящето и ще бъде важен и в бъдеще, е за развиването на уеб пространството и социалните мрежи. Тя добави, че целта ѝ е да създаде онлайн платформи за развитие на младежите за насърчаване на тяхното професионално развитие в България.

„Да разбрат какви са възможностите и перспективите пред тях, ако останат тук, ако се върнат, след като са завършили образованието си в чужбина. Това направих и аз и смятам, че е важно да им покажем каква невероятна среда за развитие на собствен бизнес, на стартъпи или в големите компании в България имат“.

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Ама феминистки е имало през 19 век, днес няма.Феминистката се бори за конкретни права. Тези права жените са ги получили отдавна, поне в белите страни е така, включително и в страните членки на ЕС. Защо да се борят за нещо, което е било дадено още на бабите им?
19
0
 
2
 
! Отговори
До 25 Анонимен преди 5 години
Именно, че само феминистките трябва да правят кариера останалите жени да ги издържат мъжете им.Нещо си се объркал тотално. Като не са феминистки, значи не са меркантилни според вас: тогава да чакат мъжете си да им хвърлят едно парче хляб...
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жена кариера може. Но за феминистка не бива. Феминистките са социопати с изявена разрушителна способност. Особено разрушителни са за талантливи млади мъже. За това, чуете ли, че някоя е феминистка, ако не веднага, то по най - бързия начин уволнявате тихомълком и без никакви компенсации и препоръки, за да не може да си намери повече никога работа. Напълно сериозен съм.
17
7
 
10
 
! Отговори
:))) преди 5 години
До Анонимен 13А кой ще ви хрантути, бре? Хем мързеливи, хем страхливи, хем под влиянието на маминките ви, а сега се оказва и друго - искаш със закон да се забрани на жените да правят кариера и да получават заплати според знанията и качеството на труда си, та да изпъквате по изкуствен начин!Искаш, ама нямаааа ...
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Трябва, не трябва - стани господар на страната и си налагайки идеите. Дотогава, стойнси в панелката и не шавай.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 - А такива, като теб, трябва да ами бъдат роби и да се кланят, като и чуят титлата ?Какво, не звучи добре ? Ем да, ама така беше допреди 300 години.Айде малко, мръсни напред в бъдещето, а ?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 - Отличния успех ? Ох милото ми ученически, заблудени объркано от живота ...
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A в Бегиту, Кати бяхти сами мъжи и без много жини, за койту толкоз злие ?Много хубуу работихти и за туй вичкуту юни злие ся...
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да разбрат какви са възможностите и перспективите пред тях, ако останат тук, ако се върнат, след като са завършили образованието си в чужбина."Връщат се в България некадърниците, които не са завършили с отличен успех и не могат да се конкурират в чужбина.
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената трябва да се подчинява на мъжа. Жените не трябва да заемат никакви постове. Жените не трябва да получават големи заплати, и техните трудови възнаграждения не бива да превишават тези на мъжете. Жените трябва да раждат деца и да бъдат домакини, а не тъ/пи кариеристки.
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените са супер навсякъде.Но понеже мъжете не могат да забременяват и кърмят, нека техните половинки се концентрират повече върху свойнствените им функции. А?
9
2
 
4
 
! Отговори
Мхм преди 5 години
Успешни кариери за жените в България, но на територията на Белгия, Холандия, Франция.
8
3
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Напълно съгласен, при това от друга област: инженерна. Поне тези, с които работя не стават за мениджъри. За изпълнители, когато някой друг им дава точна задача са супер, но за мениджъри - плачевни резултати. Спонтанни действия, чувства, променливи мнения, невъзможност да видят от различни гледни точки проблемите и въобще понякога даже не са в час за много от нещата в реалността. И проблемът е, че не са една или две жени така. Мъжете поне могат да преценят ситуацията по-вярно и без чувства.
7
6
 
16
 
! Отговори
Да преди 5 години
Съжалявам че трябва да го кажа но моите наблюдения са че жените в повечето области на икономиката са гола вода! Има си професии за жени и професии за мъже. Лошото става когато едните се опитват да изземат професиите на другите и се пъхат насила там където не им е мястото.Общо взете почти във почти всички ВАЖНИ професии мъжете са във пъти по добри.Всякакви учени, инженери, стратези, мениджъри, лекари, дори готвачи...абе където и да погледна мъжете са добри и по ефективни във работата си.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойде време в което никой няма да иска да работи нормална работа. Всички ще искат да са меринджеи и ИТ-та. Ще внасяме работници от третия свят.Но със такова мислене нищо добро не я чака тая държава.
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насърчаването на кариерното развитие при жените е част от плана на глобалистите (новите комунисти) за намаляне на световното население.Жените като са заети със учене и кариера неусетно изпускат младостта и често не успяват да създадат здраво семейтво и да родят поне 2-3 деца.Но това се отнася и за мъжете.Нарочно направиха система при която натискат младите да учат до 25 и да преследват кариера. А едно време са започвали работа рано, женели са се рано, и са имали по много деца.
4
8
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Женския мениджмънт се бута от много високо, световна политика така да се каже.В нашата фирма 10% са жени, но си е поставила за цел 40% жени мениджъри.От тези 10% не съм видял една работохоличка.Така че къде е логиката - ми няма такава, къде съм видел жена и логика на едно място.Последната просто тия беше отпреди 40-50 години да се слагат прости хора от работническо селски произход. Резултата мисля е предвидим.
3
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 1 "Българката" (която и да е тази) не ти е длъжна с нищо !
2
9
 
17
 
! Отговори
Трезволюб Пияндурски преди 5 години
Е, не всички се сдухват от бачкане да правят кариера, някои я правят с вдигнати крака с цел забременяване от шефа и така спомагат за увеличаване на популацията!
1
10
 
12
 
! Отговори
А така преди 5 години
Кариери, мариери...........А деца кой ще ражда? Българките вече масово остават стари моми. А тия които се решават на брак обикновено го правят около 30г. и в най добрия случай раждат само по едно дете. Като прибавим и 50-те хил. млади които емигрират всяка година става страшно!Ако тази тенденция се запази държавата и всички социални системи ще фалират най късно след 10-15г. Каква икономика и какво бъдеще ще градим като няма млади хора? Да не би да очаквате амуджите да ви генерират БВП?