Всяка седмица в България: По един задържан педофил!

Най-уязвими са децата между втори и пети клас
4 юни 2018 11:40,
10
Всяка седмица в България: По един задържан педофил!
Снимка: Pixabay

От началото на тази годината всяка седмица има по един задържан педофил в България. През миналата седмица са задържани дори двама.

Единият се е занимавал с разпространение на материали за сексуална експлоатация, а другият е намирал жертви чрез фалшив профил във Facebook.

Това съобщи началникът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев по време на дискусия "Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция". Форумът се провежда във Велико Търново, а негов организатор е евродепутатът Ева Майдел, съобщи БТА.

Още по темата

Колев съобщи, че над 70 случая на сексуално насилие върху деца в интернет са разкрити за миналата година. След като бъдат предадени на съд обаче, лицата в повечето случаи получават условна присъда, тъй като това е първото им криминално деяние. Колев все пак уточни, че има и влезли в сила ефективни присъди "лишаване от свобода".

Според него най-уязвими са децата между втори и пети клас, защото са най-неопитни и най-лесно се поддават на манипулации.

Затова, убеден е Колев, едни от най-информираните хора за опасностите в интернет трябва да бъдат родителите.

Децата на възраст между пет и петнайсет години прекарват средно по 15 часа онлайн на седмица, каза евродепутатът Ева Майдел. Тя цитира данни от УНИЦЕФ и Евростат, според които 85% от българските деца използват интернет.

Според статистиката едно на всеки пет деца се среща с човек, когото първо познава чрез интернет. Пак според данните деветдесет процента от кибератаките в Европа са от неволна човешка грешка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
линч преди 5 години
когато заглавието придобие вида "всяка седмица н БГ линчуват по 1 педофил, или "зеленичък" или техен защитник" - ТОГА БГ ЩЕ ТРЪГНЕ НАГОРЕ!!!!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"лицата в повечето случаи получават условна присъда"Да живее ГЕРБ!...Да гласуваме за тях, ако не за тях поне за БСП....
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 1 задържан на седмица? Та то има поне 2-3 раждания на седмица от ненавършили 14. Ако вместо във фейсбук търсят в родилните отделения ще задържат доста повече педофили. Ама къде къде е по-лесно на столчето в офиса и да взимаме заплатки.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идете в гетата, там ще хващате по 7 на ден. Ама нв ви стиска щото разБойко ще остане без електотат!
4
2
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да ги пускат ,не е евроатлантическо и те имат права ,комитета от Хелзинки да ги номинира за хора на годината ;) !!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Споко ве, после сите педофили имат осигурено местенце в ДПС.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всяка седмица в България: По един задържан педофил"ДПС имат неподозирано голяма банка кадри. Владо Кузов не е бяла лястовица...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надявам се всяка седмица да има един кастриран педофил. Наказанието, което заслужават не отговаря на европейските ценносто, за това кастрация и затвор е най-добре.