За някой лев отгоре… 1000 ентусиасти копаят родния Levcoin

Общото количество планирани левкойни е 9 милиона
4 юни 2018 11:00, Златко Желев
68
За някой лев отгоре… 1000 ентусиасти копаят родния Levcoin
Снимка: Wikipedia

По малко от половин година след появата й над 1000 професионалисти и начинаещи вече "копаят" българска криптовалута в интернет.

Левкойн (Levcoin) е първа по рода си, защото досегашните опити за създаване на въртуални пари у нас са базирани основно на международната криптовалута с отворен код "Етер" (Etherium).

Левкойн обаче е основана на технологията CryptoNote, която се счита за по-добра от тази на пионера Биткойн.

"При последната ни проверка в системата бяха регистрирани над 1000 IP-адреса, някои извън България. Към момента има няколкостотин постоянни копачи. IP-тата, постоянно свързани към домейна, са над 100", коментира пред "Труд" Добри Божилов, основателят на Левкойн.

Той е убеден, че в бъдеще всички валути ще станат виртуални: "Просто тази технология е твърде добра, за да не се използва. Тя позволява парични транзакции без такси, забавяне и предоставяне на лични данни. Намалява разходите, а сигурността е много голяма. Никой не може да ви открадне виртуалния портфейл".

Добри е на 42 години. Занимава се с програмиране, но е икономист по образование. Казва, че тази комбинация му е помогнала да реализира идеята си.

"В пазара на криптовалути има един общ проблем – подценява се неговата икономическа част. Те се създават предимно от компютърджии и се подценява най-важното – че всяка криптовалута е първо икономически продукт и след това технологичен. Смятам, че това не трябва да е така и именно по тази причина се постарах да вложа някаква икономическа логика при създаването на Левкойн", казва той.

Решава да създаде виртуалната валута, подтикнат от професионално любопитство, след като се запознава със софтуера CryptoNote. Така през декември 2017 г. Левкойн се появява първоначално като експеримент. В началото Добри и негови колеги го “копаят” сами, но след като информират за него в социалните мрежи, буквално за дни се включват стотици нови копачи и добивът потръгва. Именно така стартират всички криптовалути.

Любопитен факт е, че Левкойн се появява буквално с помощта на Биткойн. Българин, който се занимава професионално с добив на различни криптовалути, дарява на проекта четвърт биткойн, които към онзи момент струват около 4000 лева. С тях са закупени няколко компютърни видеокарти, необходими за първоначалния добив и е стартирана процедура по патентоването на названието Левкойн.

Общото количество планирани левкойни, които ще могат да се добият някога, е 9 милиона.

Числото е символично – избрано е, защото толкова е бил броят на населението на страната ни, когато е била най-многолюдна, обясняват от екипа.

"Очакванията са вбъдеще да има няколко глобални криптовалути и множество локални. Ние сме избрали втората ниша и за да се позиционираме по-ясно там, решихме да я обозначим като българска. Един от тези символи е и числото 9 милиона. Това е доста необичайна цифра, защото повечето виртуални валути се пускат в много по-големи емисии", обясниха основателите.

Основната идея е да се създаде устойчива национална криптовалута. Единственото, което може да я запази като предимно българска обаче, е активността на българските "копачи".


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 9 месеца
Аз инвестирах в началото в тази криптовалута 200 лв, после се минаха 2 месеца и цената скочи. Тези 200 лв станаха близо 4000 лв, от тях продадох 250 лв, а другите си гои държа в архив, а през това време копая с машина, която всеки ден ми докарва още 200 койна. Прави сте за фондовете едно време, но за това се пробва с малко, а не цялата заплата или да продавате тъщата (не че има лошо в това :) ) Мислете разумно, а не с патки*е си.
59
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
До работник-На времето така зарибяваха и в Пирамидите.Доста хора изгоряха.Печелят първите в йерархията.Останалите само наливат,наливат и горят.
58
20
 
13
 
! Отговори
Крипто Юзер преди 9 месеца
Лично аз мога да се похваля с печалба за цялата 2017 година от крипто мининг / копаене / в размер по сегашни цени на Биткойна 3 милиона $ ! Платил съм си данъците в размер на 10% на държавата и парите са ми напълно законни ! А за непознатите овчари които от тази статия чуват за първи път за Крипто валута ... манталитета и простотията са вечни ! Докато хората правят пари вие пасете овце !
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гробокопач.

Струва ми се, че имаш много сериозни емоционални смущения/проблеми.

Препоръчвам ти да потърсиш професионална помощ....... успех.
56
2
 
14
 
! Отговори
Работник преди 9 месеца
Не мога да разбера.Като толкова много хора са спечелили от крипто валути,защо ми го рекламират?За да им бъда конкурент ли?Или да налея малко пари в системата?

Преди години така обещаваха и за масовата приватизация.Купувайте крипто бонове..
55
4
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 9 месеца
До Трейдър
Аз съм абсолютно убеден в Себе Си. Така е. Знанието на идва като информация, а като нещо, което винаги си го имал. Не се внася отвън, чрез очите и ума. Човек казва: не знам, защото се опитва да достигне до нещата с очите на ума. А умът спекулира, създава валути;))) опитва се да обясни света и се оплита в собствената си мрежа от спекулации. той е един Вечен Затворник, на Самият Себе Си. Нека позволим на Интуитивното,д а го освободи.
54
2
 
5
 
! Отговори
boto преди 9 месеца
Що решихте, че квантовите компютри ще се развият толкова, че всеки ще може да ги ползва и да си разбива насам натам па криптовалутата няма?

А да поговорим ли с такъв компютър за колко може да Ви преяде паролките за онлайн банкирането?

То всъщтност си е избор на всеки дали да се занимава с това или не, просто е изключително смешно когато някой ти обяснява, че било пирамида щото така пишело у веснико!
53
4
 
4
 
! Отговори
boto преди 9 месеца
Тук един младеж "програмист" се изказа за блокчейн технологията.

Разбирам, че повечето хора не могат да разберат като цяло идеята зад този блокчейн и това не им е работа, като зад блокчейн нямам предвид която и да е валута а технологията.

Но програмист да ми обяснявя, че от това не ставало и нямало списък единствено говори, че си е сбъркал работата или е завършил "Софт*ни".

А тва с разбиването от квантовите компютри все едно може да си купите такъв до хляба у магазина.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що пък да не копат ? Някой за някой лев отгоре копат картофи и краставици :)) Смешни журналистчета с умира професия седнали да бистрите Блокчейн технологията . Много смешно.
51
0
 
12
 
! Отговори
Хикс преди 9 месеца
Светът се е променил, за добро или зло, вие решете, аз не разбирам как, човек който произвежда храна, може да живее по-бедно от производителя на пари, с които храната се разменя.
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо да копаете крипто валути, хвърляйте през балкона пари на ало измамниците - крайният ефект ще е същият.
49
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Офф, аман от тези балъци. Видео картите станаха по 1500 лева.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 32

Професорите не вземат 1500 лв.... по скоро към 4000+ лв е заплатата им.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Незаконна?
Нали се разбрахме да не се излагаш?
Трябва да почнат да прибират за тъпота - тогава ще потръгнат нещата.
Сега отивам да си нагледам капиталите, натрупани с "измамни инвестиционни схеми". Все пак аз съм "криминален контингент".....ахххх....свещена тъпота.....
46
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГДБОП като те тикнат в панделата за 4-5 годинки за притежание на незаконна крипто валута, ти после ми обяснявай дали съм ганьо или не.
45
4
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 9 месеца
Ганьо, защо коментираш нещо, което празната ти глава не разбира? Гледай си работата и не приказвах глупости.
44
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия "валути" не правят нищо друго освен да пълнят гушите на криминалния контингент и на разни хитреци който въртят какви ли не измамни "инвестиционни" схеми.

Крайно време е правителствата и съответните органи да се намесят и да криминализират употребата на тези фалшиви валути.

Всяка държава си има официално пратежно средство. Национална валута гарантирана от националната банка.
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Квантовите компютри могат да пробият криптовалутата кодирана с днешните хешове, но с увеличаването размера на частните ключове и тази заплаха може много лесно да бъде отстранена. Така че квантовите компютри няма да могат да унищожат крипто валутата и след 10-15 години тя ще измести сегашните фиатни пари. Дори криптото още днес може да се ползва като обезпечител на фиатните пари. Т.е. един вид да стане като златото.
42
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато разни професори и разбирачи тук хейтят, защото мирогледът им е малък и не могат да си представят да правят нищо друго, освен да ходят на работа за 1500 лв. и да генерират 0% стойност, защото за завистливи скотове, други хора направиха доста добри пари от крипто. Ганьо е консервативен и ограничен - той не признава нищо ново и рзлично. Той е еснаф, който мрази всичко. Затова Ганьо живее в ***, избира неудачници да го управляват и мрази всичко в сърцето и душата си. Айде с мир и здраве.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гробокопач

Прави си. Убеден съм че и хемороидите са еврейски заговор срещу прогресивното неандерталство.