Ебола, Зика, сега пък Нипа – реална ли е заплахата?

Нипа вирусът вилнее сега в Индия и Бангладеш
Обновена: 5 юни 2018 13:41 | 5 юни 2018 13:37, Eкип на Puls.bg
11
Ебола, Зика, сега пък Нипа – реална ли е заплахата?
Източник: Reuters

Вирус с тропизъм към централната нервна система стана причина за епидемичен взрив в южната част на Индия – щата Керала. Вирусът води до развитие на тежко заболяване, за което все още не е налично етиологично лечение или ваксина, а смъртността е близо 75%.  

Първите съобщения са от 19 май тази година. До сега са съобщени 25 случая на суспектни за инфекцията. От тях 16 души са с потвърдена лабораторно диагноза, а 13 са починали. Един от смъртните случаи е на медицинска сестра, която се е грижела за заразени с вируса пациенти.
 
Местната здравна служба докладва, че епидемичният взрив е локализиран на територията на щата. Независимо от това новината предизвиква притеснение по отношение на потенциала на вируса за разпространение и превръщайки локализирания взрив в пандемична заплаха.
 
За първи път вирусът е изолиран през 1999 г. и наречен Nipah virus, след епидемичен взрив при животновъди в свинеферми в Малайзия. Резервоари на инфекцията са т. нар. плодови прилепи. Досега са описани няколко епидемични взрива в Източна Индия и Бангладеш (Южна Азия).
 
 

11
Още по темата: вирусиеболазиканипа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.