Ебола, Зика, сега пък Нипа – реална ли е заплахата?

Нипа вирусът вилнее сега в Индия и Бангладеш
Обновена: 5 юни 2018 13:41 | 5 юни 2018 13:37, Eкип на Puls.bg
11
Ебола, Зика, сега пък Нипа – реална ли е заплахата?
Източник: Reuters

Вирус с тропизъм към централната нервна система стана причина за епидемичен взрив в южната част на Индия – щата Керала. Вирусът води до развитие на тежко заболяване, за което все още не е налично етиологично лечение или ваксина, а смъртността е близо 75%.  

Първите съобщения са от 19 май тази година. До сега са съобщени 25 случая на суспектни за инфекцията. От тях 16 души са с потвърдена лабораторно диагноза, а 13 са починали. Един от смъртните случаи е на медицинска сестра, която се е грижела за заразени с вируса пациенти.
 
Местната здравна служба докладва, че епидемичният взрив е локализиран на територията на щата. Независимо от това новината предизвиква притеснение по отношение на потенциала на вируса за разпространение и превръщайки локализирания взрив в пандемична заплаха.
 
За първи път вирусът е изолиран през 1999 г. и наречен Nipah virus, след епидемичен взрив при животновъди в свинеферми в Малайзия. Резервоари на инфекцията са т. нар. плодови прилепи. Досега са описани няколко епидемични взрива в Източна Индия и Бангладеш (Южна Азия).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: вирусиЕболаЗикаНипа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще стане скоро като в филма world war z
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая Пандора да си взима кутиите и мизериите и да се пръждосва!Аа-***-ха!
9
0
 
2
 
! Отговори
Д-р преди 5 години
У нас най-силно вилнеят ракийококите: от техния спирт всички други коки се изпаряват!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно дали е реална- важно е да има заплаха и да се увеличи купуването на ваксини,лекарства за нерви,вируси и пр.
7
3
 
25
 
! Отговори
Един от планината. преди 5 години
Това са изкуствено създадени болести с цел намаление на популацията на по-нисши и бързо размножаващи се народности и племена. Едни и същи лаборатории и служители на корпорации пускат заразата, намесват се за изследвания и може би "създават" лекарство и ваксина. Всъщност те добре знаят механизма на заболяването и как да го спрат. но....!
6
2
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Нашите хотелиери сега ще вкарат малко персонал от БаНГЛАДЕШ - за да има онинклузив и малко -Тита Зика Пепа Нипа Пипа-- на шведската маса !! Мда! Важното е да има роби за 500 лв - другото няма значение !!
5
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
И накрая... Тита...
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на вирусите в еволюцията е и да се изгради по-устойчиви биологични видове с по-сложна структура. Човечеството вечно се бори с вирусите и те стават все по-устойчиви и мутират. Скоро би трябвало да се появи такъв, който да доведе до измирането на милиони хора. Просто има статистически причини, далеч по-дълбоки от разни стахастични и регресионни модели.
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** учени пак са пуснали тестово тоя вирус.... Ще се самозатрием!
2
2
 
12
 
! Отговори
.. преди 5 години
Заплахата е реална, но преекспонирана.Всичко е една голяма врътка. Убеден съм, че ако наистина се появи нещо смъртоносно, ние ще разберем чак след като 30% от нас се споминат.
1
2
 
16
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Нали четете правилно - вирусът се разпространява от свинеферми.Какво е заключението? Купувайте си свинско само от село, където отглеждат животните по естествен начин. Или пък минете на друг вид месо, което също да е отгледано природно. Месо се яде един път седмично, достатъчно е за човешкия организъм. Не салам и меса всеки ден.Престанете да купувате разфасовано месо с неизвестен произход. Понякога една крачка назад към природата е спасението на собственото здраве.