Рекорд: Картина на младия Ван Гог - продадена за ? 7 млн.

Това е най-високата сума за пейзаж от холандския му период
5 юни 2018 08:12,
6
Рекорд: Картина на младия Ван Гог - продадена за ? 7 млн.
Снимка: Reuters

Картина от младежките години на Винсент ван Гог бе продадена за 7 065 000 евро на търг в Париж, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е първа продажба на търг на творба на големия холандски художник във Франция от 20 години насам, обяви аукционната къща Арткюриал, организатор на търга.

Платното "Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните", бе оценявано на между 3 и 5 милиона евро. То представя селянки, които работят под облачно небе. Творбата е вдъхновена от провинциялния пейзаж около Хага, където Ван Гог е прекарал кратко време.

Той е нарисувал картината, когато е бил на 28 години през 1882 г. Купувачът е американски колекционер.
Според организаторите на търга в творбата се откриват всички характеристики на творчеството на Ван Гог, по-специално отделянето на внимание на земята и на небето.

Това е единственият пейзаж, който Ван Гог рисува през тази епоха. Сумата, платена за картината, е световен рекорд за пейзаж от така наречения холандски период на твореца.

Картината беше собственост на частен европейски колекционер, който я отдаде под наем за 8 години до 2015 г. на музея на Ван Гог в Амстердам.

Последната продажба в Париж на търг на творба на Ван Гог датира от средата на 90-те години. Това бе картината "Градина в Овер", продадена за 10 милиона долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
еврейска игра преди 5 години
намираш бездарен художник... Помагаш му за една тежка биография. След смъртта му събираш цялото му творчество и с помоща на работащата за теб критика го правиш известен. Cнобите кимат и ахкат. Наркомана- умрял в бедност бива увековечен, а ти от десетина психиделични главоблъсканици забогатяваш безобразно. Сини периоди пембяни периоди. Бабини деветини... Дрън, дрън. Сега давам думата на истинските познавачи да врецнат
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Инвестиция. Това е основната идея при тези продажби. Богаташите инвестират парите славно в картини и подобни, някой и в имоти вместо да държат парите си по банките. Отделно ако им трябват бързи пари тези картините ще отидат лесно.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинБогът на рисуването е Ван Гог !!!."ценноста" на дадена вещ, е изцяло субективно понятие!лично аз не бих дал и 70 лв за тази картина, просто защото за мен лично - тя нищо не значи, абсолютно нищо!
2
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
Богът на рисуването е Ван Гог !!!Няма равен !!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно само не ми е ясно при тези "колекционерски" продажби: купувача дава тези безумни суми - защото просто му харесва картината (т.е. за "лична употреба") или я купува с цел "инвестиция", т.е. очаквайки, че в бъдеще ще намери друг ба лък, на който да лашне картината по-скъпо?