ЕС се разпада, ислямизира се? Лъжите и заблудите за Евросъюза

Експерти опровергават най-честите от тях
Обновена: 7 юни 2018 06:49 | 6 юни 2018 22:00, Елка Василева
318
ЕС се разпада, ислямизира се? Лъжите и заблудите за Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

ЕС е бюрократично чудовище, което на всичко отгоре съдейства за ислямизирането на Европа - това са само две от многобройните лъжливи твърдения за Евросъюза, които циркулират в интернет и в обичайното кръчмарско политиканстване. Изследователите от мозъчния център GLOBSEC в Братислава са подготвили цял справочник, опровергаващ 11-те най-често срещани заблуди за ЕС. Списъкът им е съставен въз основа на резултатите от интернет търсачки и на най-често задаваните въпроси по пресконференции и в медиите. Дойче веле публикува осем от тези митове заедно с малка част от обширната аргументация на GLOBSEC.

Мит първи: "ЕС се разпада"

Факт е, че през последните години Евросъюзът се бори срещу сериозни предизвикателства, а евроскептични гласове се чуват из целия континент - особено след решението на Великобритания да напусне ЕС. Иначе обаче ЕС изглежда в много добро здраве: от 1980 до 2016 година БВП на страните-членки е нараснал от 3,8 трилиона на 16,5 трилиона долара, като според прогнозите след 5 години ще достигне астрономическата сума от 24 трилиона долара. След известен спад в периода 2013-2016 напоследък се възвръща и доверието на хората в ЕС. Днес 40% от европейците одобряват работата на ЕС (само 21% не я одобряват), а 56% от гражданите са оптимисти за бъдещето на Евросъюза.

Мит втори: "Страните-членки са жертва на Брюкселския диктат"

Критиците на Евросъюза често твърдят, че Европейската комисия извива ръцете на страните-членки - и че от това страдат гражданите. Всъщност обаче ЕС е обединение на суверенни държави, които доброволно отстъпват някои компетенции на Брюксел, но за сметка на това получават редица предимства като свободата на придвижване и най-вече - достъп до най-могъщия обединен пазар в света. „Брюксел" не замества суверенните национални правителства, а политиките на ЕС се формират в процес на преговори в рамките на трите централни институции - Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията.

Мит трети: "ЕС е бюрократично чудовище"

За своите 500 милиона граждани ЕС се грижи с помощта на 32 000 служители и чиновници. При население от 325 милиона в САЩ броят на тези хора е 2,6 милиона. 82-милионна Германия се справя с 315 000 чиновници и служители, във Великобритания броят им е 400 000, а в Полша - 427 000. Колкото до прочутия аргумент, че ЕС се опитва да регламентира всичко, та чак до кривината на краставиците, той не отчита един важен факт: такъв огромен вътрешен пазар има нужда от общи стандарти. При това тези стандарти се въвеждат след подробно обсъждане с бизнеса и имат за цел единствено да защитят правата на потребителите. Понякога стандартизацията дори изостава от нуждите - доказва го големият шум около различното качество на едни и същи храни в Западна и в Източна Европа.

Мит четвърти: "Франция и Германия доминират ЕС"

Всички решения в ЕС се взимат в резултат от сложен процес, който минава през Съвета, Парламента и Комисията. В Еврокомисията Франция и Германия са представени с по един комисар - както всички останали. Да не говорим, че най-важните решения (за бюджета, за разширяването, за външната политика) винаги се взимат единодушно. Поради това в Съвета и в Комисията отделни държави или групи държави успешно прокарват собствена политика, например Кипър срещу преговорите за членство с Турция или пък четирите Вишеградски страни по въпроса за миграцията и бежанците. Френско-германски диктат не може да има и поради едно просто обстоятелство: двете страни са на различни позиции по някои от главните въпроси като данъчния съюз, трансферните плащания и бързината на политическото обединяване.

Мит пети: "Еврото е причина за всички злини"

Общата валута е не само икономически, но и политически проект. Той има за цел да улесни търговията и да подпомогне възникването на обща европейска идентичност. Хората в държавите от еврозоната при пътуване печелят чисти пари, защото вече няма такси при обмяната на валута. Бизнесът - също. Търговията има голяма изгода и поради това, че вече не съществува рискът от колебаещите се валутни курсове. От въвеждането си досега общата европейска валута успя не само да задържи инфлацията около 2%, но и да стане втората резервна валута в света след долара.

Мит шести: "Европа се ислямизира"

Да, мюсюлманското население в ЕС нараства и в момента възлиза на около 26 милиона. Но това са само 5% от населението. Според прогнозите до 2030 г. процентите ще станат 6, а до 2050 - 7,4. Но дори тези числа са твърде ниски, за да се говори за „ислямизация". Освен това мюсюлманското население нараства не толкова поради приток на мигранти, а поради по-високата си раждаемост. И днес в редица европейски държави, сред които е и България, живеят по 7-8% мюсюлмани, но тези страни изобщо не се смятат за „ислямизирани". Това лъжливо усещане идва и от още нещо: младите хора в „християнска" Европа са все по-малко религиозни. Според допитванията 91% от чехите, 80% от естонците, 75% от шведите, 72% от датчаните и 67% от унгарците в тази възрастова група не се идентифицират с никоя религия.

Мит седми: "ЕС е рай за бежанците"

Често се твърди, че в ЕС се харчат прекалено много пари за бежанците, вместо да се полагат повече финансови грижи за местните хора. Това не е вярно, просто защото парите за бежанците са десетки пъти по-малко, отколкото парите в социалните системи на отделните държави. Освен това редица страни от ЕС вече орязаха финансовата подкрепа за бежанците, а като цяло Евросъюзът въведе много строги мерки за даване на политическо убежище - през 2017 само 46% от молбите са били удовлетворени. Останалите хора трябва да се върнат по домовете си. Да, Евросъюзът засега не се справя добре с репатрирането - върнати в страните им са едва 40% от отхвърлените кандидати за убежище. Но Комисията и страните-членки са наясно с този проблем и са твърдо решени да се справят с него.

Мит осми: "Бежанците са главната причина за терористичните нападения в Европа"

Вярно е, че няколко терористични атаки бяха извършени с участието на кандидати за политическо убежище: Вюрцбург, Ансбах, Берлин, Стокхолм. Но много повече терористични нападения в държави от ЕС бяха извършени от хора с европейски паспорти. Повечето от тях наистина имат чуждестранни корени, но понякога са дори трето поколение граждани на Европа. Тъй че радикалният ислямистки тероризъм е доморасъл, а причината за него се крие в лошата интеграция. Независимо от това Евросъюзът работи сериозно по укрепването на своята сигурност: запушват се дупките в законодателството за политическото убежище, усилва се граничният контрол, работи се по укрепване на споразумението с Турция и за добра организация в грижите за самите бежанци и мигранти. Тук особено внимание се отделя на мерките срещу радикализирането на бежанците.
 


318
Още по темата: БрюкселмитовеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
3
 
2
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Митове за наивници. Европа е най-доброто място в света за живот.
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 999
Ами кажи цялата новина,че заради турските военни,които гърците са пуснали на свобода,договора за бежанците е анулиран.
"На въпрос дали Анкара обмисля санкции срещу Гърция след освобождаването на осмината войници, Чавушоглу определи решението на като „неприемливо“.

„Гърция е под невероятен натиск, особено по правосъдната ѝ система, от Запада“, допълни той.

„Имаме бежанско споразумение с Европейския съюз и то се прилага. Имаме и двустранно споразумение за приемане на върнати мигранти с Гърция. Отменяме споразумението с Гърция“, заяви министърът."
250
0
 
3
 
! Отговори
999 преди 9 месеца
РЕАЛНИ НОВИНИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ :

Е К С К Л У З И В Н О

ЧАВУШОГЛУ :
"ДОГОВОРА ЗА РЕАНМИСИЯ ЕДНОСТРАННО Е АНУЛИРАН ЗА ГЪРЦИЯ "
249
4
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Мюсюлмани в Европа - 3.80 %
Мюсюлмани в Русия - 14.80 %
Аре БАСТА!!!
248
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Митове 2, 3 и 4 са истини, не са митове.
Но и някои нещо то другите митове също са истина.
Миналия ден писаха, че еврочиновниците са 48000, тези защо лъжат, че са 32000?
247
5
 
9
 
! Отговори
никави митове! преди 9 месеца
Както е казано в статията ЕС нито се разпада ,нито се ислямизира,нито Германия и Франция обират печалбите и т.н..Просто ЕС е в дълбока екзистенциална криза!Това се вижда и по поведението на лидерите и по идеите ,които се лансират!ЕС няма какво да се разпада,просто няма го бъде!
246
16
 
7
 
! Отговори
Хъ преди 9 месеца
Митовете ги разпространява онова джудженце от Кремъл, защото е усвоило вече имперската политика "Разделяй и владей".
245
4
 
10
 
! Отговори
ИД преди 9 месеца
колкото повече го повтаряш - толкова поврче разбират, че митовете са верни
244
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяко яйце бомба, а всяка кокошка летяща крепост в борбата срещу капитализма...
Кво ша кажете за малко хибридна войничка, а....!?!?!
243
7
 
8
 
! Отговори
Кавалът в Кремъл преди 9 месеца
Загуби и хибридната война

Същият лузър като Горби е
242
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 244

Джудже с токове си остава джудже. В прекия и преносен смисъл относно путин.
241
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прираста на мюсюлманите в ЕС не бил заради мигрантите, а заради високата им раждаемост. Това е много успокояващо.
240
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
До 240

Често се среща в коментарите джуджето та джуджето, което ще рече, че тук има много великани, за съжаление само форумни.
239
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам дали ще се разпадне ЕС,но ЕС държавите плащат много разходи,които са причинени от трети страни и за които много европейски държави нямат вина,а част от европейските държави са просто колонии на по-силните,ЕС ще бъде ударен,но не поради нещо друго,а защото неолибералите в момента създават свят в който няма да има никакви социални справедливости или солидарност,а ще обостри пропастта между бедни,беззащитни,болни и единия процент на върха.Благоденстваща Европа не им харесва,защото е лош при
238
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Зайко
При тошо взимах 200 лв - сега за същата позиция дават 700

а аз 105 / 6000.
237
5
 
26
 
! Отговори
а бе не знам преди 9 месеца
Ама като чуя за експерти,английски учени и DW и хич не вярвам!
236
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
истината е, че етническите руснаци имат отрицателен демогрфски прираст в Рашка. Затуй джуджето издаде указ за удължаване живота на руснаците.
235
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истината е, че Москва е столицата с най-голям % мюсюлманско население.
234
15
 
26
 
! Отговори
aaa преди 9 месеца
Всъщност като премахнем думата "мит" и точно това е истината за еврог.ейския съюз.
233
5
 
20
 
! Отговори
ми много просто преди 9 месеца
До popa ot razgrad

Да се каже на хората,че това което виждат не е вярно,а вярно е това,което им казват!