Германски лекар за бежанците: Нагли са и само искат!

От 40 пациенти на ден средно един казва "Благодаря“
Обновена: 6 юни 2018 20:13 | 6 юни 2018 19:46, Елка Василева
41
Германски лекар за бежанците: Нагли са и само искат!
Снимка: архив, Reuters

Човекът, за когото разказва Дойче веле, работи като лекар в Германия. Практикува от дълги години, а от началото на мигрантската криза преглежда и много бежанци. Но вече не желае да лекува кандидати за убежище. Ето защо.

Германецът, който държи да остане анонимен, е общопрактикуващ лекар в Долна Бавария. От години работи както с баварската, така и с федералната полиция. Пред вестник "Ди Цайт" лекарят разказва, че научил за т.нар. Балкански маршрут много преди той да стане известен на широката публика - пътят към Западна Европа минава по магистралата край родното му място, където той имал кабинет още преди началото на бежанската криза. В рамките на работата му за полицията негова задача било да преглежда задържаните на магистралата. В онези години полицаите залавяли предимно банди крадци от Източна Европа, наркодилъри и трафиканти на хора.

Преди малко повече от три години обаче всичко се променило. Телефонът на лекаря от Долна Бавария не спирал да звъни, а задържаните на магистралата били все по-често бежанци от Близкия изток - от Ирак, Афганистан и Сирия.

Лекарят разказва, че всекидневно виждал наранявания, каквито иначе се срещат само по време на война - протрити до кокал ходила, крайници, надупчени от осколки, прегладнели деца, които били на ръба на силите си. Медикът извършвал спешен медицински триаж в специално пригодени палатки, където сортирал огромния брой пациенти спрямо сериозността на техните наранявания. "Този метод обикновено се прилага след инциденти с много ранени или на бойното поле. Целта беше да определя кого мога да лекувам на място и кой трябва да бъде откаран спешно в болница", разказва германецът.

"Нагли са и знаят само да искат"

Нерядко ставал свидетел на този сблъсък на културите, за който се говори толкова често от началото на бежанската криза насам. "Имах пациентка мюсюлманка, която беше в напреднала бременност. Съпругът ѝ искаше да прати останалите им деца с нея в болницата. Казах му, че сме в Германия и че тук болните отиват в болница, а здравите се грижат за децата", спомня си лекарят. Мъжът не възразил. И бил безкрайно благодарен за оказаната помощ. Днес е друго, твърди медикът. Сегашните му пациенти не бягали от война, а били "медицински туристи“.

От известно време медикът работи в Дегендорф, където се намира един от четирите транзитни центрове в Бавария. Там настаняват кандидати за убежище, за които се знае, че нямат почти никакъв шанс да получат статут на бежанец. Обитателите на центъра в Дегендорф идват предимно от Сиера Леоне и Азербайджан. През последните години германската Служба за миграцията и бежанците е отхвърлила над 80 процента от молбите на хора, идващи от тези две държави. Обитателите на транзитния център в Дегендорф не посещават езикови курсове и нямат право да работят, но могат да разчитат на три хранения дневно и на медицинско обслужване.

Лекарят, за когото разказваме тук, си поделя грижата за тях с още един колега. "Тези пациенти много се различават от бежанците, които преглеждах в началото на мигрантската криза. Нагли са и знаят само да искат“, обяснява лекарят и твърди, че неведнъж идвали при него, за да му искат виагра...

"Смяната ми минава така: част от пациентите се оплакват от кашлица, алергии, запек или генитални херпеси. Изслушвам ги, преслушвам ги, задавам им въпроси и накрая им предписвам необходимите лекарства“, разказва лекарят.

Другите му пациенти били млади мъже, които влизали в кабинета му и казвали все едно и също - че се нуждаят от силни обезболяващи. Лекарят подозира, че въпросните мъже търгуват с лекарствата, които им предписва.

През кабинета му минават и възрастни мъже с изгнили зъби, които искат ново чене. А една жена му поискала да ѝ даде вода за жабурене. Ядосала се, когато лекарят ѝ казал, че трябва да си я купи от магазина - както правят всички германци.

Веднъж пък дошъл мъж с мускулна треска, който поискал да му се предпише масаж.

"На ден през кабинета минават средно 40 пациенти. Но най-много един казва "благодаря". Тази дума се знае и без курс по немски, нали така?", казва лекарят. И добавя, че не бива да го наричат "расист“, когато се осмелява да сподели, че азербайджанците подлагат на систематичен тормоз и него, и колегата му. Един от пациентите ударил с юмрук колегата му и хвърлил по него стол. А два дни по-късно нахлул в кабинета с нож.

"Стига толкова!"

Лекарят разказва, че азербайджанците, които му искали я нова тазобедрена става, я зъбни импланти, носели подробни медицински картони от родината си. Документите били като нови - чисти, сухи, неизмачкани. "Как са опазили документите си в такова състояние по време на бягството?“, питал се дълго време медикът.

По-късно сътрудници на Службата за миграцията и бежанците му обяснили, че повечето мигранти от Азербайджан летели с туристическа виза до Литва или Латвия, след което пътували с автобус до Германия, където подавали молба за убежище. "Тези хора добре знаят колко време отнема цялата процедура. И докато чакат, се възползват от нашите здравни услуги. Но Германия предлага закрила от война и от преследване, а не нови тазобедрени стави“, казва медикът и добавя: "Можем да оказваме адекватна помощ само ако в страната остават единствено хората, които наистина имат нужда от закрила". Като онези, които лекувал в началото на бежанската криза. Днес една трета от пациентите му показвали отхвърлени молби за убежище. И въпреки това тези хора били още в Германия.

Лекарят се чувства използван и от тях, и от системата, която им позволява всичко това. Затова е решил да не удължава трудовия си договор. "Стига толкова", казва той. Медикът е наясно, че в кабинета си посреща само една определена част от хората, които подават молби за убежище в Германия. Но именно тях той вече не иска да лекува.
 


41
Още по темата: ГерманиялекарБежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
11
 
! Отговори
Българка преди 4 месеца
Още един,който ще гласува за Алтернатива за Германия.Така да я кара Меркел и на другите избори ще вземат 40 %.Прав е гръцкия историк-правителствата са виновни за надигане на национализма.
32
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупости!
Като не му харесва,да си смени професията,вместо да мрънка.
И бежанците,без значение от къде идват,не идват поради кеф,а защото им се разтуриха страните.
В България поради подобни причини(унищожаване на икономиката) хората също бяха принудени да емигрират.Много бързо забравяте.
31
1
 
6
 
! Отговори
евроатлантик преди 4 месеца
Смиреност.толерантност ,премеримост пред невинните имигранти и веднага да минават на соцялни.
30
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
До Евролиберал
Всяко нещо си има граница...търпимоста толерантността ...дори и вселената сигурно има край......
Има едно правило: Количествените натрупвания водят до качествени промени....те така и в Германия.
29
1
 
30
 
! Отговори
мнение преди 4 месеца
Прииждат отвсякъде подмамени от социалните помощи и от възможностите на богата Германия, но пък и Германия/Меркел ги насърчи със сладкиши и радостни селфита със самата фрау канцлер още на границата. Е, това не са емигрантите от Източна Европа, които стриктно спазват законите, идват с дипломи по инженерство, медицина, компютърни технологии, биотехнологии, и бачкат здраво в Германия, както и онези, които мият чинии и вършат противната и непривлекателната за германците работа. Има разлика, нали.
28
3
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 4 месеца
Работя като лекар в Германия. И това, което казва моят колега, е самата истина.

Дай си името и адреса на работата ти!

Вий съвсем за канарчетата ни взехте! Вярно е че емигрантите са с различен манталитет, но тези които бягаха от войната, приемат чуждата култура безпрекословно. Че повечето икономически мигранти са идиoтии това е без съмнение!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ИТАЛИЯ КАЗА, ЧЕ ЩЕ ОТВОРИ ГРАНИЦИТЕ ЗА БЕЖАНЦ;ИТЕ НА СЕВЕР.
НЕ БИЛО ХУМАННО ДА СЕ ДЪРЖАТ НАСИЛА В ИТАЛИЯ, КОГАТО ТЕ ИСКАЛИ В ГЕРМАНИЯ.
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лека полека започват и немците да се сещат. Но още са далеч от главната причина да са такива баби - окупацията от САЩ. Когато бият шута на американците и започнат да изграждат мощна армия, ще се оправят. Защото сега са богати, но с кравешко поведение.
25
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много бързо забравихме,как ние минавахме подобните канали през 90те,а плюваме другите..!!!
24
2
 
1
 
! Отговори
SWE преди 4 месеца
До ivailo

No ne i v shvedskite
23
5
 
41
 
! Отговори
Fck преди 4 месеца
А Добро Утро бе господа Германоси. Добро Утро и нека шоуто да започне. Като не ги биете и убивате по границата с картечницата ще почнат те да ви бият и убиват. Неможеш да приемаш с отворени обятия хора ,който са свикнали на война,агресивни са и прости ,като..... Ще питате пак. Къде си чичко Хитлер да отворош пак Аушвиц и да тръгнат товарните влакове.
22
2
 
48
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Честито ,да видят какво ни е на нас с индусите ;) !!!
21
2
 
29
 
! Отговори
КЪДЕ преди 4 месеца
Е ОНЗИ МУСТАКАТИЯ ДА ВИ ОПРАВИ КОЧИНАТА....ЗА 1 ГОДИНА ЩЕ СТЕ ДЪРЖАВА ЗА ПРИМЕР...
20
32
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО преди 4 месеца
Как може да наречете “нагъл” човек, който си проси тазобедрена става.

Вие сте пълни дъбили.
19
3
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
ха ха ха!..Виж ти каква "изненада"!..-Да не повярва чиляк,а?

..А сценариста и режисьора на тая трагикомедия-"лубимката" на цяла Швабия-вечната БАБА Шмеркел, си седи в кралската ложа,хвърля по адно око на шоуто,плете си плетката и вероятно си мисли:

-"Колко ли щях да живея,ако бях крава?..-А ако бях русалка?..Ммм, не!..-Афродита да бех!..Или Хубавата Елена..?..Е,все едно,така или иначе ще остана в историята...Като Долфи.."
18
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами вземайте мерки докато е време!
Имахте преди 80 години един чичко с мустак и сподвижниците му, които много бяха сбъркали времето в което са живели!
Тогава не са били особено нужни, а днес са по-необходими от всякога!
17
3
 
26
 
! Отговори
Делта преди 4 месеца
На бабата ние сме и криви,но пък многа обича кафява и черна наденица,пълна с крема сирене.Даже ни заплаши,че ако не ги приемем,щяло да има санкции.
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
мути Меркел да им бере грижата ,както и десетките соросови фондации ,правозащитници и грантаджии -те да им платят и тазобедрените стави и новите чейнета
15
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕСТЕСТВЕН0!ТА НАЛИ Азербейджан Е БИВША РУСКА РЕПУБЛИКА! КАКВО СЕ У4И ПРИ КОМУНИЗМА? НАЙ ВЕ4Е ИЗМАМА ЛЪЖА НАГЛОСТ АРУГАНТНОСТ С СИЛОВИ МЕТОДИ ДУМАТА БЛАГОДАРЯ НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ И НЕ СЪЩЕСТВУВА ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА ВСИ4КИ БЯХА ДЛЪЖНИ ДА РАБОТЯТ БЕЗ БЛАГОДАРЯ БЕЗ ПАРИ САМО ЗА БЛАГОТО НА ПАРТИЯТА. А ДУМАТА( НАРОДА) ГО СЛАГАХА ЗА БЛАГОЗВУ4ИЕ ДА НАКАРАТ РОБИТЕ ДА РАБОТЯТ БЕЗРОПОТНО КОЛКОТО ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ ИСЛЯМА ТОВА Е КОМУНИЗЪМ НА КУБ ТАКА 4Е ВЕ4Е МНОГО ОТ НАС ЗНАЕМ КАК ДА СЕ ОПРАВЯМЕ С ТАЛИБАНИТЕ
14
1
 
7
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 4 месеца
До :):)Дано да успее