Германски лекар за бежанците: Нагли са и само искат!

От 40 пациенти на ден средно един казва "Благодаря“
Обновена: 6 юни 2018 20:13 | 6 юни 2018 19:46, Елка Василева
41
Германски лекар за бежанците: Нагли са и само искат!
Снимка: архив, Reuters

Човекът, за когото разказва Дойче веле, работи като лекар в Германия. Практикува от дълги години, а от началото на мигрантската криза преглежда и много бежанци. Но вече не желае да лекува кандидати за убежище. Ето защо.

Германецът, който държи да остане анонимен, е общопрактикуващ лекар в Долна Бавария. От години работи както с баварската, така и с федералната полиция. Пред вестник "Ди Цайт" лекарят разказва, че научил за т.нар. Балкански маршрут много преди той да стане известен на широката публика - пътят към Западна Европа минава по магистралата край родното му място, където той имал кабинет още преди началото на бежанската криза. В рамките на работата му за полицията негова задача било да преглежда задържаните на магистралата. В онези години полицаите залавяли предимно банди крадци от Източна Европа, наркодилъри и трафиканти на хора.

Преди малко повече от три години обаче всичко се променило. Телефонът на лекаря от Долна Бавария не спирал да звъни, а задържаните на магистралата били все по-често бежанци от Близкия изток - от Ирак, Афганистан и Сирия.

Лекарят разказва, че всекидневно виждал наранявания, каквито иначе се срещат само по време на война - протрити до кокал ходила, крайници, надупчени от осколки, прегладнели деца, които били на ръба на силите си. Медикът извършвал спешен медицински триаж в специално пригодени палатки, където сортирал огромния брой пациенти спрямо сериозността на техните наранявания. "Този метод обикновено се прилага след инциденти с много ранени или на бойното поле. Целта беше да определя кого мога да лекувам на място и кой трябва да бъде откаран спешно в болница", разказва германецът.

"Нагли са и знаят само да искат"

Нерядко ставал свидетел на този сблъсък на културите, за който се говори толкова често от началото на бежанската криза насам. "Имах пациентка мюсюлманка, която беше в напреднала бременност. Съпругът ѝ искаше да прати останалите им деца с нея в болницата. Казах му, че сме в Германия и че тук болните отиват в болница, а здравите се грижат за децата", спомня си лекарят. Мъжът не възразил. И бил безкрайно благодарен за оказаната помощ. Днес е друго, твърди медикът. Сегашните му пациенти не бягали от война, а били "медицински туристи“.

От известно време медикът работи в Дегендорф, където се намира един от четирите транзитни центрове в Бавария. Там настаняват кандидати за убежище, за които се знае, че нямат почти никакъв шанс да получат статут на бежанец. Обитателите на центъра в Дегендорф идват предимно от Сиера Леоне и Азербайджан. През последните години германската Служба за миграцията и бежанците е отхвърлила над 80 процента от молбите на хора, идващи от тези две държави. Обитателите на транзитния център в Дегендорф не посещават езикови курсове и нямат право да работят, но могат да разчитат на три хранения дневно и на медицинско обслужване.

Лекарят, за когото разказваме тук, си поделя грижата за тях с още един колега. "Тези пациенти много се различават от бежанците, които преглеждах в началото на мигрантската криза. Нагли са и знаят само да искат“, обяснява лекарят и твърди, че неведнъж идвали при него, за да му искат виагра...

"Смяната ми минава така: част от пациентите се оплакват от кашлица, алергии, запек или генитални херпеси. Изслушвам ги, преслушвам ги, задавам им въпроси и накрая им предписвам необходимите лекарства“, разказва лекарят.

Другите му пациенти били млади мъже, които влизали в кабинета му и казвали все едно и също - че се нуждаят от силни обезболяващи. Лекарят подозира, че въпросните мъже търгуват с лекарствата, които им предписва.

През кабинета му минават и възрастни мъже с изгнили зъби, които искат ново чене. А една жена му поискала да ѝ даде вода за жабурене. Ядосала се, когато лекарят ѝ казал, че трябва да си я купи от магазина - както правят всички германци.

Веднъж пък дошъл мъж с мускулна треска, който поискал да му се предпише масаж.

"На ден през кабинета минават средно 40 пациенти. Но най-много един казва "благодаря". Тази дума се знае и без курс по немски, нали така?", казва лекарят. И добавя, че не бива да го наричат "расист“, когато се осмелява да сподели, че азербайджанците подлагат на систематичен тормоз и него, и колегата му. Един от пациентите ударил с юмрук колегата му и хвърлил по него стол. А два дни по-късно нахлул в кабинета с нож.

"Стига толкова!"

Лекарят разказва, че азербайджанците, които му искали я нова тазобедрена става, я зъбни импланти, носели подробни медицински картони от родината си. Документите били като нови - чисти, сухи, неизмачкани. "Как са опазили документите си в такова състояние по време на бягството?“, питал се дълго време медикът.

По-късно сътрудници на Службата за миграцията и бежанците му обяснили, че повечето мигранти от Азербайджан летели с туристическа виза до Литва или Латвия, след което пътували с автобус до Германия, където подавали молба за убежище. "Тези хора добре знаят колко време отнема цялата процедура. И докато чакат, се възползват от нашите здравни услуги. Но Германия предлага закрила от война и от преследване, а не нови тазобедрени стави“, казва медикът и добавя: "Можем да оказваме адекватна помощ само ако в страната остават единствено хората, които наистина имат нужда от закрила". Като онези, които лекувал в началото на бежанската криза. Днес една трета от пациентите му показвали отхвърлени молби за убежище. И въпреки това тези хора били още в Германия.

Лекарят се чувства използван и от тях, и от системата, която им позволява всичко това. Затова е решил да не удължава трудовия си договор. "Стига толкова", казва той. Медикът е наясно, че в кабинета си посреща само една определена част от хората, които подават молби за убежище в Германия. Но именно тях той вече не иска да лекува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Германиялекарбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагли не нагли ще си ги търпите,защото вие ги прибирахте вместо да ги екстрадирате по държавите им.Но тук има и друг момент,който разстрои живота им и унищожи държавите им сега да ги търпи!
12
3
 
40
 
! Отговори
:):) преди 5 години
италия се подготвя да ги изрине на обратно, Бабата да гледа...
11
3
 
22
 
! Отговори
аз преди 5 години
каквото ти е населението такава ти е държавата..... за кого е гласувал въпросният лекар?
10
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това,което казва лекарят, е истина. А когато не им се угоди, стават агресивни. В Германия обаче хората толкова се страхуват да не ги нарочат за расисти, че не смеят да гъкнат. Браво на този човек, че събрал смелост да каже на глас това, което всички си мислят.
9
1
 
55
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Добре е , че вече в медиите (и "нашите" и западните) започва малко -помалко да излиза истината за "клетите бежанци".
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то и у нас е така, от НЕбежанците...Средно на 25-30 ЕДИН да каже "Благодаря ти, Д-ре!"Бъди Жив и Здрав -
7
1
 
52
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
За такова просто прозрение защо им беще нужно толкова много време?Горките немци,каква с.г.ан им се натресе на главата!
6
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалната система е виновна защото изравнява правата на мързеливите и неработещи с правата на трудолюбивите и плащащите.Трябва малко по- прагматично да се действа.Като в САЩ.Имаш парички лекуват те,с всички екстри.Нямаш парички-върху теб се упражняват стажанти при тва не от най-добрите.Така де.Не може всички да карат Мерцедес ес клас.
5
2
 
57
 
! Отговори
:( преди 5 години
Тоест, същите като тукашните роми.Аз като ви казвам, че това вкарване в България на неколкостотин хиляди роми от съседни страни преди 50-60 г., е било експеримент, вие не обръщате внимание.Който е замислил този експеримент, видя какво се случва в нашата страна и реши да повтори мероприятието в по-едър мащаб, за да съсипе и Европа!Длъжни сме да противодействаме!
4
2
 
32
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
Заглавието губи смисъл. Трябва да се напише така: Германски лекар за бежанците: Нагли са и само умеят да искат.
3
2
 
72
 
! Отговори
Пасмина преди 5 години
Който не е имал даване с тази пасмина не знае за какво става въпрос - нагли, агресивни, ***, знаят как да изработят системата и го правят успешно.Европа е толкова *** да ги вкарва тези все едно да си сложиш таралеж в гащите който експлоадира.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли краде от сайта на Дойче веле?ако няма крадене тоа сайт умира за 2 дена
1
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя като лекар в Германия. И това, което казва моят колега, е самата истина.