Кафе за ободряване! А колко време действа?

Ефект има след 15 минути, но пък колко е траен?
6 юни 2018 14:00,
5
Кафе за ободряване! А колко време действа?
Източник: Reuters

Кафето е сред най-богатите естествени източници на кофеин. Кофеинът е изявен стимулант, действащ мощно върху дейността на нервната система. Биоактивното действие на кофеина се изразява в очестяване на сърдечния ритъм, леко повишаване на кръвното налягане, повишено производство на енергия в тялото, тонизиране и стимулиране на съзнанието. 

Кофеинът има много бързо действие в организма и посочените ефекти са факт в рамките на минути след консумацията на кафе. Времето, в което тези ефекти ще са налице, зависи основно от това колко време ще отнеме на организма да метаболизира напълно кофеина. Това зависи от няколко различни фактора, поради което ободряващият ефект на кафето може да е различен при различните хора.
 
Установено е, че минимални количества кофеин може да бъдат открити в кръвообращението до 10 часа след консумацията на кафе. Счита се, че пик на кръвните концентрации на стимуланта, а оттам и най-мощен ефект от консумацията му, може да се установят между 15 и 45 минути след консумацията на кафе. След този период кофеинът започва бързо да се метаболизира и разрушава в черния дроб и ободряващият му ефект значително отслабва. Именно в периода до 45 минути след пийването на чаша кафе се установява най-голям прилив на енергия, но и са най-силни страничните прояви от кофеина – нервност, повишена чувствителност на сетивата, ускорено производство на урина с чести позиви за уриниране и др
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Правилното е "Учестяване".Лошо Седларов.
3
5
 
0
 
! Отговори
Бат Бойко преди 5 години
И другите наркотици така действат
2
2
 
9
 
! Отговори
Да преди 5 години
На мен ми действа слабително след 10 мин.Затова го спрях!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на мен ми се носи на :-)