70% от завършващите медицина у нас – към чужбина!

Критична е ситуацията със сестрите и помощния персонал
Обновена: 7 юни 2018 07:51 | 7 юни 2018 07:40, Анисия Иванова
33
70% от завършващите медицина у нас – към чужбина!
Архив: Булфото

Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, смята проф. Аспарух Аспарухов, декан на медицинския факултет в Плевен.

Според лекарите много трудно ще се реши другият основен проблем на системата - липсата на кадри. Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи допълни зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9.

Освен сестри, трудно се намира и помощен персонал, ситуацията със санитарите също е трагична, допълни Хаджийски. Той посочи, че заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

Проблем вече не е само липсата на медицински сестри, а и на лекари, каза още проф. Аспарухов. Той отчете, че над 70 на сто от завършващите студенти медици, се насочват към чужбина. На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни, допълни проф. Аспарухов.

Лекарите са скептични дали може да "внасяме" медицински кадри от чужбина. В туризма това не е проблем, посочи проф. Аспарухов. В системата на здравеопазването обаче първо пристигащите трябва да докажат компетентността си и освен това трябва задължително да знаят български език, иначе няма да могат да общуват с пациентите си.

По думите му, тъй като самите общини са в лошо икономическо състояние, те прехвърлят отговорностите си на държавата. Броят на болниците у нас - над 400, е огромен и не е логично всички да са на нужното високо ниво, с модерна апаратура и висококвалифицирани кадри, смята проф. Аспарухов.

Според него би било по-разумно здравните заведения да се окрупнят и пациентите да бъдат обслужвани в областните центрове, но задължителното условие е да има осигурен превоз от малките населени места.

Всяка година парите за здравеопазване от държавния бюджет се увеличават, а недостигът се задълбочава, посочи проф. Аспарухов. Според него този парадокс няма да се разреши, ако парите продължава да се разпределят между толкова много лечебници. Нужно е да има някаква концентрация, която ще позволи по-добро оборудване и по-високо заплащане за хората, смята проф. Аспарухов.

Проблемите на българското здравеопазване и пътищата за тяхното разрешаване бяха една от темите на 28-та асамблея на Интернационалната медицинска асоциация "България", която се проведе край Варна. По традиция на форума се събраха близо 300 специалисти от страната и чужбина. При дебатите като основни проблеми на сектора експертите откроиха намаляването на кадрите и недофинансирането на болниците, особено общинските.

Проф. Весела Кристенсен, която от години работи в Норвегия, посочи, че няма здравна система в света, която да е без проблеми и да е изцяло задоволена финансово. Нейната позиция е, че дори в скандинавската страна, където живее, въпреки подкрепата на държава, всяка година болниците приключват на минус с бюджета. Основната причина е, че медицинското обслужване става все по-скъпо, апаратурата и консумативите изискват огромно финансиране и държавите, колкото и богати да са, не смогват да заделят толкова много средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
12 преди 5 години
Нищо няма да се промени, защото никой нищо не прави по въпроса. Най много да направят реформа и да сменят наименованието Общинска болница с Болница за мултипрофилно общомедицинско диагностично полулечение, да поръчат нови табели и в резултат да не останат пари за бензин на самотната линейка.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я па ти...---------------------------------------Що,ти почитател на тиквата ли си.
24
0
 
4
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Младите лекари могат да бъдат задържани единствено и само с европейскиа заплати.Защото нали имаме претенции да се лекуваме по европейски.Ама ако може някак си да плащаме по български.Няма да стане така.
23
0
 
2
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
KAM 4UZBINA RAZBIRA SE.ZA KAKVI PARI RABOTJAT MEDIZITE V BALGARIJA.?
22
0
 
6
 
! Отговори
Morwel преди 5 години
"Малкият" проблем на идеята със задължителното оставане в БГ е, че никой няма да следва медицина при такива условия. А и сега имаме недостиг на лекари. Или ще задължаваме хората да следват медицина?
21
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Предлагам 18 Предлагаш корупция на преподавателите. Това предлагаш.
20
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До реалист 15 Щях да ти сложа плюс , ама като прочетох на края "тиквата" ти сложих един голям минус.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малки такси само за тези, които подпишат 6-7 години работа в нашите болници преди започване. За кво седите на тези постове , като нищо не ви идеа на акъла да правите. Толкова ли неможе да си защитите нещата.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не вдигате таксите за обучение ? Защо аз плащам държавни Унита, а после заминават на вън ? Вдигнете таксите 5-но. Като ще бягат поне да си платят реалната цена за обучение.
17
3
 
8
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
Всеки, който няма оценка по-ниска от мн.добър (5) да получава напълно безплатно образование, но само при условие, че подпише договор поне 10 години да работи в България.Заплатите, разбира се, трябва да са по-високи.
16
4
 
8
 
! Отговори
леле преди 5 години
Още като ученик родителите го подготвят за емигриране. Ако се задържи в България след дипломирането краде като за последно и ***, че системата е недофинансирана и пациентите са ощетени !
15
7
 
9
 
! Отговори
не син преди 5 години
Елементарно е, ако има желание да се направи! Учиш с намалена такса или безплатно срещу договор за работа в България минимум 10 години. Плащаш сам - ходиш където искаш!
14
8
 
29
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Един лекар учи близо 6 г., след това цял живот се образова и учи, като започва със стартова заплата от 600лв. в спешна помощ. Същият този лекар цял живот / в БГ/ се ръководи от полугармотни хора- пожарникари, физкултурници, партийни деятели, философи-хидроинженери, фризьорки и всеки бандит може по всяко време да го набие , примерно защото е пиян и смята ,че лекарят не лекува майка му добре. ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ ЗА ДА ОСТАНАТ В БГ ДЪРЖАВАТА НА ТИКВАТА......
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkСлед като така и така после ще отиде в Занзибар нека да ходи там да се обучава. Само че я се поразрови да видиш какви са таксите специално за медицинските университети в белите държави. Не в Афганистан.
12
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
БГ е държавата на парадоксите - само в Здравната система има много парадокси - Като почнем с линейките- Има линейки няма фелдшери и шофьори- Има шофьори- но линейка без лекар -става баничарка превозваща умиращи- Друг парадокс- Лекарите в БГ са повече от мед сестри! Друг Парадокс- най много болници на глава на населението и в тях няма лекари -частни болници източващи НЗОК - Един лекар се регистрира в 20 болници! Друг парадокс- Лекарства се изнасят съвсем законно и после пациенти умират! И.Т.Н
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринаМного робовладелски се изказваш...нкой не ти е длъжен,бе *** такъв..10 години да ти работили...айде аз на тебе да ти дам 40 000 лв и ти завърши Медицинския университет...а? ама е по лесно да си купиш глофче с газова,панелка в люлин и да в -петък вечер да купонясваш...ама тия хор бедсват..Анатомия 1000 страници,физиология 1000 страници и трябва да ги знаеш, това не са изпити в НБУ,дето преди туй щото си ги полял или въобще си се явил да ги вземш.Пък това е пазар на труда..
10
0
 
6
 
! Отговори
История преди 5 години
По времете на първия мандата на Него..на среща с медици и на техните апели ,че младите лекари не могат да специализират и заминават в чужбина--отговорът Му бил --Мен, ко ме интересува---цитат ..........коментара оставам за привържениците на Тиквата, на които от сърце желая децата им : Да имат неговият интелект, Да живеят до бунище на радиоактивни отпадъци, Да плащат близо 50 г. само разходите по нова АЕЦ и Цял живот да обичат майка си и баща си за бъдещето, което са им отредили.
9
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 12 Даа, и ще отиде направо в Занзибар на учи висше и там ще ги даде тези пари, поне ще получи наистина качествено образование. Сега поне медицинските университети все още имат студенти, ако направят такива таксите и там няма да ги има.
8
1
 
5
 
! Отговори
да преди 5 години
До Анонимен 3 И избиване на богата клика в БГ, ще бъде супер, бих се изкефил.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е в платено висше образование. Това сега не е платено. Какво са 2000 лв на година. Пълна смехория. Я го изцепи със годишна такса 35000 лв и после ако ще да ходи да работи в Занзибар. Понятието държавна поръчка отдавна е умряло.