На Юг градят образа на Ким: С кафе лате и реклама на фитнес

Не всички в Южна Корея обаче му се радват
7 юни 2018 18:12, Елка Василева
0
На Юг градят образа на Ким: С кафе лате и реклама на фитнес
Снимка: Reuters

Заради ракетните изпитания, ядрените заплахи и безмилостното унищожаване на противници образът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун досега зловещо тегнеше над Юга.

В последно време обаче посетителите на кафене в централната част на Южна Корея виждат как ликът на Ким Чен Ун ги гледа от чашите им с кафе, пише Ройтерс.

След като през април Ким, широко усмихнат, се срещна с южнокорейския президент Мун Дже Ин, в кафенето "Ин енд аут" в град Чонджу (на три часа път от столицата Сеул в южна посока) се сервират латета с лицата на двамата лидери, изрисувани върху пяната от мляко.

В заведението има и надпис, че на клиентите се предлага възможност да се снимат и след това лицето им да бъде изрисувано върху пяната редом до тези на Мун и Ким.

"Гледах по телевизията междукорейската среща и бях много впечатлен", каза собственикът на кафенето Ким Чен Ир, който по случайност се казва по същия начин като бащата на Ким Чен Ун. "Заведението ми се казва "Ин енд аут" (на английски "Вътре и вън") и направих латето, молейки се за мир, с надеждата някой ден да можем да от Южна Корея да ходим до Северна и да се връщаме."

Няма много други стопански обекти, които да рискуват да използват образа на Ким, но след срещата на върха през април, на която Ким се показа като приветлив млад човек, все повече южнокорейци променят отношението си към този лидер, заплашвал преди това да унищожи Сеул.

След като дойде на власт през 2011 г., Ким сипеше нападки срещу Южна Корея и нейното ръководство, но беше и че е наредил убийствата на чичо си и своя полубрат, както и на десетки функционери, заподозрени в нелоялност.

Според публикувано на 1 юни проучване на "Галъп Корея" добронамереното отношение към Ким сред южнокорейците е нараснало от 10 процента през март до 31 процента през май. Предишно изследване на същата социологическа агенция, направено след срещата през април, сочеше, че след нея 65 на сто от запитаните вече са имали по-положително мнение за Ким.

В навечерието на срещата на върха следващата седмица с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур популярността на севернокорейския лидер в Южна Корея вероятно се е повишила още повече.

На втората междукорейска среща на върха през май Мун каза на Ким, че севернокорейският лидер "в последно време се е сдобил с доста голяма популярност в Южна Корея", на което Ким отвърна: "Това е облекчение".

В миналото южнокорейските власти блокираха някои страници в интернет и арестуваха, дори подлагаха на съдебно преследване граждани по силата на закон, забраняващ "възхваляването, подпомагането и пропагандирането" на дейността на севернокорейските институции.

През 2013 г. по този закон са арестувани над 100 души, макар че според спонсорираната от американското правителство организация "Фрийдъм хаус" миналата година този брой е спаднал на седем.

Поради тази причина, както и заради репутацията на Ким, много стопански обекти може да се замислят, преди да се опитват да печелят от подобни моди.

Но в сеулския фитнес и кикбокс клуб "Джим 88" от две години се използва портрет на Ким, макар и по не особено ласкателен начин.

"Трябва да свалиш няколко килограма" - пише на рекламния транспарант на клуба, на който има снимка на пълничкия севернокорейски лидер, застанал до жена по бикини.

Треньор в клуба, който пожела анонимност, заяви, че въпреки закона и отношението към Ким досега към клуба не е имало критики заради транспаранта.

Според анализаторите при последните си публични прояви Ким е положил особени усилия да премахне враждебността. Консултантът по пиар Пак Юн Сил заяви, че севернокорейският лидер "се е възползвал по най-ефективния начин от силата на усмивката на междукорейската среща на върха".

Ким Чен Ун "стратегически избра да покаже, че въз основа на взаимното доверие психологически вече се чувства по-близък с Мун", посочи тя.

Не всички на Юг се радват на по-положителния образ на Ким.

Севернокорейският лидер е "демон", каза Ким Сан Джин, бивш южнокорейски военнослужещ, протестиращ срещу Севера.

Южнокорейското правителство и преса "заблуждават гражданите" и наблягат само на приятната страна на Ким, само и само да се състои американско-севернокорейската среща на върха и да се разиграе "някакво фалшиво шоу за мир", заяви той.

В кафенето си в Чонджу Ким Чен Ир каза, че някои антикомунистически настроени хора са се оплакали от тематичното лате с лика на Ким Чен Ун. Като цяло обаче отзивите били положителни и всеки ден по около 20 души идвали, специално за да пият лате с лика на Ким. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари