Все повече млади пушат канабис, 1% – всеки ден!

Появили са се 350 дизайнерски дроги на европейския пазар
27
Все повече млади пушат канабис, 1% – всеки ден!
Снимка: Булфото, архив

Нараства употребата на канабис сред младите хора. Това показват данните от годишния доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Документът беше представен пред парламентарната Комисия по здравеопазване от главния изследовател в Центъра Лукас Визинг.

Още по темата

Един процент от употребяващите канабис го ползват ежедневно.

Над 9 хиляди са смъртните случаи в Европа от свръхдоза, основно на опиоиди, каза още Визинг, уточнявайки, че това са данни за 2016 г.

По думите му тези случаи са най-много в Северна Европа.

Около 1 млн. и 300 хиляди европейци употребяват опиоиди, което е 2-3 на 1000 души. Само по себе си това не е много, но те струват много на здравната система, обясни Визинг, цитиран от БТА.

Основните подходи, които се използват за намаляване на смъртните случаи от опиоиди са чрез подобряване на общата информираност на населението, преминаване на опиоидно-субституираща терапия /ОСТ/ и др.

В Югоизточна Европа полицията е конфискувала най-много кокаин, а в останалите части на континента - амфетамини и екстази.

В 40 на сто от всички случаи на конфискации канабисът е бил под формата на трева, а в останалите - под формата на смола. В доклада се посочва още, че около 2 млн. млади хора са опитали кокаин през последната година.

Около 350 са новите психоактивни вещества, като 21 нови са били докладвани от 2017 година насам, но намаляват в сравнение с пикът, постигнат през 2014 год.

Не може да се каже точно на какво се дължи спадът, но вероятно е на по-строгите регулации в Европа и в Китай, допълни Визинг.

В 19 болници в 13 държави е установено, че едва 7 на сто от случаите при тях са свързани с нови психоактивни вещества, а останалите проценти са свързани с добре познати наркотици.

В затворите се стига до много остра форма на интоксикация с наркотици, което води и до прояви на насилие.

Най-много се употребяват синтетични канабиоиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Ушака каза, че природата е незаконна.