Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?

Доскоро Денис Родман беше източникът на информация от "първа ръка"
8 юни 2018 22:15, Елка Василева
108
Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г.

Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен.

Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на севернокорейската ядрена програма, засилила напрежението с Южна Корея и САЩ, особено след като Доналд Тръмп стана президент в началото на на 2017 г.

Войнствената риторика, породена от това напрежение, подтикна Ким да направи остър дипломатически завой и да възприеме политика на търсене на мир. Така се стигна до бум от срещи с Южна Корея и сега, за най-голяма изненада, със САЩ.

Въпреки младата си възраст Ким затвърди властта си в корейското ръководство, предприемайки, както се твърди, чистка сред висшите служители, включително отстранявайки могъщия си чичо Джан Сон Тхек през декември 2013 г. и началника на въоръжените сили Хьон Йон Чхол през април 2017 г.

Преди дългоочакваната си среща на 12 юни с Тръмп в Сингапур Ким уволни трима висши военни и ги смени с по-умерени, съобщи агенция Йонхап.

Пълничкият и със заоблено лице Ким прилича на баща си и още повече на дядо си. Някои спекулират, че може да се е подложил на пластична операция, за да подчертае приликата.

Твърди се, че е посещавал училище в Швейцария под друго име до 1998 г. Швейцарското седмично списание "Ебдо" съобщи през 2010 г., че е напуснал училище на 15-годишна възраст, без да се дипломира.

Други ученици описват Ким като срамежлив и интроверт, пише списанието, добавяйки, че се е обичал да кара ски и се интересувал от баскетбол.

Бившата звезда на НБА Денис Родман, който е пътувал до Северна Корея пет пъти от 2013 г. с цел неофициална "баскетболна дипломация", до неотдавна беше единственият източник на информация за света за Ким от "първа ръка", пише БТА.

Родман неизменно го наричаше свой "приятел" и описанията му на севернокорейския лидер като цяло изразяваха симпатия.

"Не разбирам как хората могат да седят и да казват: "Този човек е луд", каза през декември Родман пред водещия на късно телевизионно токшоу Стивън Колбър. Но добави: "Той вероятно е, но аз не съм го забелязал".

Според ексцентричния Родман той и севернокорейският водач са се забавлявали, пеейки караоке заедно, яздейки коне и карайки ски. Родман разказа за това в интервю във Великобритания.

"Почти не сме говорили за политика", каза Родман и добави: "Разговаряхме за баскетбол".

Въпреки че нямаше официална роля, миналия юни Родман си приписа заслугата за освобождаването от севернокорейците на Ото Уормбиър, американски студент, който почина скоро след завръщането си у дома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея.

Американското правителство и семейството на Уормбиър обаче отрекоха Родман да има нещо общо с освобождаването му.

Родман, който веднъж участва в риалити шоуто на Тръмп "Стажантът", каза, че е дал на Ким екземпляр от книгата на Тръмп "Изкуството на сделката", за да му помогне да разбере по-добре американския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Хуйло преди 5 години
В гласуването за БелеНЕ се видя - ГЕРБ и БСП са едно и също!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Ви Тръмп ще каже, но мисля, че ще се разберат(за ужас на някои).
64
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 64Кои снимки на Пхенян да гледаме.Тези които са правени по заповед на диктаторчето ли.Много сте смешни.
63
6
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 5 години
*** до дкоро нямаше метро,магистрали и се придвижваше с лади и москвичи за които чакаше по десет години.В Холандия и Швейцария хората карат колела посред зима,въпреки че могат да карат най новите коли.Но Бай *** пак гледа към СК а не към Холандия и Швейцария.
62
3
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 71Да не ми казваш че в Токио където се движат с метро не се виждат коли .ХахаИ в Москва и Ню Йорк и къде ли не има метро и много коли.Както пише един колега такива като теб трябва да ви пратят там.За една година.Тогава друго ще квичите
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корейците има ли суверинитет,сериозно ли.СК е под пряк контрол на Китай още от войната насам.Ким е просто поставено лице,което прави това което му наредят другарите от партията.Факт.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шорошите реват в неистова ярост към Ким, края на псевдокрацията наближава.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаВ Пхенян хoрата се предвижват със метро и колело, ако не знаеш в Япония хората също педпочитат метрото и градския транспорт влакове и автобуси има на 3-4 минути по някои линии. Само *** купува коли втора употреба и дава пари за скъпи горива после реве, че е беден. Пхенян е 100 пъти по-хубав град от София.
58
3
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Дори е смешно че Чик Чи Рик дето се перчи дори няма собствени изтребители да го ескортират до Сингапур. Е,има авиация но тя е съставена от музейни експонати....
57
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 64А ти гледа ли филма на френския журналист.В "хубавия ти" Пхенян няма коли.Всички ходят наведени.Пхенян е стерилен град.Хитлер си е мечтал за град Германия.КимЧУ го е построил.Ходи да живееш там.
56
1
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
Все повече си показвате фашисткото, кафяво личице. Съвсем побесняхте напоследък. Като удавник за сламка сте, от главатарите ви да последния интернет "герой". През ВСВ, дяда лекуваше от фашизъм по хирургичен път.
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхенян е 1000 пъти по-красив и уреден град от София. То в София какво да се гледа ?! Софийската джамия ли или Факултето ? Вижте снимки на Пхенян какъв уникален град е и колко е чисто.
54
5
 
6
 
! Отговори
до много демокрация преди 5 години
Пич, плати ми разходите, осигури ми виза и с удоволствие бих се махнал от България и отивам в Северна Корея. Там е по-добре от България, а корейките са супер жени! Ще си хвана готина корейка и ще си живея 100 пъти по-добре. Ще науча корейски, ако се наложи ще се бием и срещу САЩ, но васали няма да станем никога! Корейците имат суверенитете. Корейците не са продажници като българите!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До много демокрация !Плати ми разходите по преместването и с удоволствие бих се махнал. Като изключим управляващата мафия, много ме съмнява някой да стои тук поради причина, различна от несгода.
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
22 чужденци, задържани в СК, от които едва 4 все още са задържани, срещу нелегални краварски затвори / центрове за мъчение в 48 държави...
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все слушам за злия режим на СК. Как били отвличали чужденци и нам си кво. Пишете в гугъл "list of foreigners detained in north korea" и ще ви излезе целия списък. Няма и 20 човека. Повечето от които са освободени живи и здрави.В сравнение с това, списъкът на държави, в които ФАЩ има така наречените "черни обекти" - нелегални центрове, в които държат и измъчват отвлечени хора без никакво правно представяне е по-дълъг. А отвлечените са ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ.
50
10
 
3
 
! Отговори
много демокрация ! преди 5 години
До АнонименВ България и в ЕС има прекалено много демокрация и затова разни умници хвалят русия ,северна корея и прочие ! Убеден съм ,че ще се откажете от тези хвалебни коментари ,ако има закон ,който да задължи службите да ви проследяват ИП адресите на компютрите и за подобни коментари да ви качват на самолета и да ви изпращат в страната ,която хвалите ! Постоянно се оплаквате от България и ЕС ,ама все тука стоите ! Аз поне имах доблестта да отида в страната която хваля - Франция !
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До капсулованата КНДР"Туристите дошли в България имат право да отидат навсякъде където пожелаят"Да, и да ритат персонала в главите. Ама е и в СК.Нека не забравяме под каква изолация и под колко санкции са там. И под постоянна военна заплаха. Всяка година по 2 пъти краварите тренират "инвазия на СК" на 10 км от границата им. И въпреки всичко това са независима суверенна държава.А ние сме мизерници, без изолация, и без санкции, и без военна заплаха за която да харчим, и суверенитет нямаме.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време, по времето на Развитото Социалистическо Общество, у нас туристите ги водеа у Правец - родното место на нашия Пръв Партиен и Държавен ръководител, Ковачевица,А сега - у Банкя.
47
12
 
4
 
! Отговори
капсулованата КНДР преди 5 години
До анонимен Ти потвърждаваш тезата ми ,че сте дървени философи и дърдорковци ! Туристите дошли в България имат право да отидат навсякъде където пожелаят , а задължението не е на туроператора да ги води в Столипиново , това е по преценка и желание на туриста и ако иска индивидуално може да отиде без никой да му пречи както в Северна Корея ! Дори в Youtube има клипове на туристи които са ходили в Столипиново ! Гледай клиповете - изгубени в България !