Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?

Доскоро Денис Родман беше източникът на информация от "първа ръка"
8 юни 2018 22:15, Елка Василева
108
Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г.

Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен.

Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на севернокорейската ядрена програма, засилила напрежението с Южна Корея и САЩ, особено след като Доналд Тръмп стана президент в началото на на 2017 г.

Войнствената риторика, породена от това напрежение, подтикна Ким да направи остър дипломатически завой и да възприеме политика на търсене на мир. Така се стигна до бум от срещи с Южна Корея и сега, за най-голяма изненада, със САЩ.

Въпреки младата си възраст Ким затвърди властта си в корейското ръководство, предприемайки, както се твърди, чистка сред висшите служители, включително отстранявайки могъщия си чичо Джан Сон Тхек през декември 2013 г. и началника на въоръжените сили Хьон Йон Чхол през април 2017 г.

Преди дългоочакваната си среща на 12 юни с Тръмп в Сингапур Ким уволни трима висши военни и ги смени с по-умерени, съобщи агенция Йонхап.

Пълничкият и със заоблено лице Ким прилича на баща си и още повече на дядо си. Някои спекулират, че може да се е подложил на пластична операция, за да подчертае приликата.

Твърди се, че е посещавал училище в Швейцария под друго име до 1998 г. Швейцарското седмично списание "Ебдо" съобщи през 2010 г., че е напуснал училище на 15-годишна възраст, без да се дипломира.

Други ученици описват Ким като срамежлив и интроверт, пише списанието, добавяйки, че се е обичал да кара ски и се интересувал от баскетбол.

Бившата звезда на НБА Денис Родман, който е пътувал до Северна Корея пет пъти от 2013 г. с цел неофициална "баскетболна дипломация", до неотдавна беше единственият източник на информация за света за Ким от "първа ръка", пише БТА.

Родман неизменно го наричаше свой "приятел" и описанията му на севернокорейския лидер като цяло изразяваха симпатия.

"Не разбирам как хората могат да седят и да казват: "Този човек е луд", каза през декември Родман пред водещия на късно телевизионно токшоу Стивън Колбър. Но добави: "Той вероятно е, но аз не съм го забелязал".

Според ексцентричния Родман той и севернокорейският водач са се забавлявали, пеейки караоке заедно, яздейки коне и карайки ски. Родман разказа за това в интервю във Великобритания.

"Почти не сме говорили за политика", каза Родман и добави: "Разговаряхме за баскетбол".

Въпреки че нямаше официална роля, миналия юни Родман си приписа заслугата за освобождаването от севернокорейците на Ото Уормбиър, американски студент, който почина скоро след завръщането си у дома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея.

Американското правителство и семейството на Уормбиър обаче отрекоха Родман да има нещо общо с освобождаването му.

Родман, който веднъж участва в риалити шоуто на Тръмп "Стажантът", каза, че е дал на Ким екземпляр от книгата на Тръмп "Изкуството на сделката", за да му помогне да разбере по-добре американския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е първа по смъртност в света. Процентно българите измират повече и от най-бедната и мизерстваща африканска страна, с тази разлика че в Африка правят много деца и компенсират, а българите и деца не правят защото българските мъже са станали импотентни от стрес и безпаричие а българките проституират в чужбина.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея си произвежда всичко сама. Това е идеологията "Чучхе" - да си напълно независим. Северна Корея произвежда танкове, автомобили, лаптопи, смартфони, таблети, изстрелва сателити в Космоса, имат си даже собствен интернет, собствен фейсбук, не ползват шпионския проект на ЦРУ - Фацебук. Та, така като се замислия. Северна Корея са по-добре от България.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите стоят най-ниско в йерархията при източно-европейските гастарбайтери. Голяма част от българските на Запад работят в кланици. Почти никой от тях не получава повече от 1000 евро на месец заплата. Повечето получават от 800? до 900? при 12-13 часов работен ден, при шестдневна работна седмица. От собствената си заплата, гастарбайтерите в кланиците трябва да заплащат леглото си - 200 до 290 евро на месец. Също трябва от заплатата си да купуват ножове, обувки и чували, нужни за клането.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До никой не емигрира вВ България вече не остана население което да емигрира.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под жестоки американски санкции и икономическа изолация Северна Корея увеличи населението си от 10 милиона на 26 милиона. Членката на ЕС и НАТО България при американското партньорство от 9 милиона намаля на 6 милиона.
21
0
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Корейците са древен народ. И комунизъм да направят и капитализъм правят го както трябва. При нас комунизма се оказа недоносче а капитализма е още по зле.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР произвеждат собствени компютри, телефони, ракети, танкове. България ги внася.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До факт: хайде, дай факти тогава - в цифри, моля, не съчинения. Дай цифри как севернокорейците живеят по-добре.
17
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
100% от севернокорейците имат много по-висок жизнен стандарт от 90% от българите.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
15 защото социалните помощи в САЩ и ЕС са доста високи ... СОЦИАЛНИ. :D Нека да си ги прибират, цял Ирак, Афганистан и Либия да съберат там. Целия среден изток, нали са им дружки и им дават демокрация и свобода.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 Но доста компании емигрират точно за Китай, Виетнам, Венецуела, Куба, и тн. и тн. А за Русия има много претенденти но пак идва едно нещо наречено ВИЗА. На 14 000 000 души е отказана виза за Русия за 2017, на 300 000 души е дадена виза за 2017г. Тъй че си провери статистиките пак. Китай също се радва на голяма популярност между европейците и хамериканците, нещо май започна да ги влече много социализма.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До никой не емигрира вТочно така л всеки иска да емигрира в западна Европа и САЩ ! Въпреки ,че трудно се получава виза за САЩ , хората правят всичко възможно да отидат в САЩ , а не в Северна Корея ,Куба или в руската *** !
13
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желаещия да емигрира в С.Корея - поспри малко с минусите, че много издайническо е така :D
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Жизненият стандарт на Северна Корея е по-висок от този в България. Идеологията "Чучхе" постигна такива успехи, за които евроатлантическа и "демократична" България може само да си мечтае."ХАХАХАХАХАХАХА шегаджия
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, ако можех да емигрирам в Северна Корея и да се махна от евроатлантическа България, веднага си стягам куфарите! Само че там не пускат българи, защото сме приятели на САЩ и не ни приемат на сериозно. И аз да бях на място на корейците и аз нямаше да взимам българите на сериозно, защото са васали на САЩ.
10
5
 
5
 
! Отговори
никой не емигрира в преди 5 години
Северна Корея ,Русия ,Куба
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жизненият стандарт на Северна Корея е по-висок от този в България. Идеологията "Чучхе" постигна такива успехи, за които евроатлантическа и "демократична" България може само да си мечтае.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
7 Може би защото има едно нещо наречено виза ... не знам дали си чувал за него. 2ро да много неща се знаят за СК, дори повече отколкото за ЕС ... и това е съмнително при положение че движението в СК и влизането е доста ограничено и контролирано. Дори бих казал, че има прекалено много незнайно откъде появила се и от *** по ***. Пример чичо му е Исус, 3 пъти го екзекутира по 3 различни начина 3 години подред. Коя друга държава има безсмъртен генерал? Забравих и леля му с 2 екзекуции.
7
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, ми като в С.Корея се живее по-добре, отколкото в ЕС, защо стоиш тук??? Понякога се изхвърляте толкова силно, че става очевадно, че ви плащат, за да пишете подобни простотии. Само че и най-глупавият човек няма как да ви повярва, защото за С.Корея вече се знае предостатъчно. Затова и не ви стиска да се преместите там, а висите тук и плюете за няколко копейки... Хайде, слагайте минусите, че и за тях се плаща