Кървавата история на острова, който ще приеме Тръмп и Ким

Сентоса сега е известен с буйна растителност и луксозни хотели
8 юни 2018 21:05, Елка Василева
7
Кървавата история на острова, който ще приеме Тръмп и Ким
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще се срещнат за пръв път във вторник на остров в Сингапур, където в днешно време цари лукс, но в миналото се е ляла кръв, съобщи ДПА.

Остров Сентоса, разположен южно от континенталната част на Сингапур, е известен с буйната си растителност, луксозни хотели и големи игрища за голф. Там има лъскаво казино, увеселителен парк, пристанище за скъпи яхти и вили на първа линия до плажа, които струват десетки милиони долари. На острова имат къщи някои от най-богатите хора на света.

Изборът за провеждане на срещата точно там е логичен и от логистична гледна точка. Сентоса е само на 500 метра от континенталната част и до него се стига главно по един-единствен път. Това дава възможност за уединение и улеснява гарантирането на сигурността.

Още по темата

Зад тропическата фасада на Сентоса обаче се крие кървава история. До 1830 г. островът е наричан от местното малайско население "Пулау белаканг мати". Името може да бъде преведено по няколко начина, но най-известният превод е "Островът, където смъртта дебне зад ъгъла".

Историците имат различни теории за произхода на това злокобно име. Някои спекулират, че може да е от времето на пиратските набези, плячкосването и кръвопролитията в района.

По време на Втората световна война японските окупационни сили използват острова за лагер за британски и австралийски военнопленници.

Плажовете му стават място за масови екзекуции на сингапурски китайци, заподозрени в антияпонска дейност.

През 1972 г. правителството на Сингапур започва преустройство на острова с цел развиване на туризъм и го прекръства на Сентоса, което на малайски значи състояние на "мир и спокойствие", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Острова е опасен преди 5 години
Не е безопасен нито за Тръмп нито за Ким Чен Ън..
5
0
 
4
 
! Отговори
от снимката преди 5 години
Името идва от духове на зверски убити обитаващи острова и сега. От снимката с е вижда че острова много пъти е бил помитан от ЦУНАМИ..
4
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СИНГАПУР няма "континентална част", както пише в статията. Сингапур е остров, отделен от континента с естествения "Канал Йохор", а Сентоса е малък съседен остров южно от остров Сингапур.Република Сингапур е островен град-държава в която официално се говорят 4 езика.Най-забавно е, когато в метрото съобщават на четири езика, че вратите се затварят :)
3
1
 
6
 
! Отговори
ДО 1 преди 5 години
До АнонименДА РАЗБИЕ ОБРАЗОВАНИЕО,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,ДА СЪСИПЕ ИКОНОМИКАТА,ДА РАБОДИ УСИЛЕНО ПО НАЛАГАНЕ *** НА НАРОДА СИ---ДА ГИ ИЗГОНИ ОТ СТРАНАТА ИМ,ДА ВКАРА ДВА МИЛИОНА В ГРОБИЩАТА---ПРАВ СИ ТОВА ГО МОЖЕ САМО ДЕМОКРАТ--СПРАВКА ***...
2
2
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
Предполагам визираш Тръмп?
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да излезе от тази среща. Няма как да принудиш комунист да направи нещо полезно за света без сила.