Предизборно Ердоган обеща: Безплатни сладкиши и чай

Президентът обеща за целта да има "народни кафенета"
8 юни 2018 11:52, Елка Василева
26
Предизборно Ердоган обеща: Безплатни сладкиши и чай
Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да създаде "народни кафенета" (на турски "къраатхане"), които денонощно да предлагат безплатно "сладкиши, чай и кафе" в цяла Турция, предаде ДПА.

Необичайното предизборно обещание Ердоган даде на митинг в югоизточния турски окръг Хатай вчера.

Млади и стари ще идват, ще четат книги и ще получават безплатно сладкиши, чай, кафе, заяви президентът.

Обичаят да се пие кафе и чай в Турция датира от преди стотици години, а традиционният двоен чайник е вещ, без която не може да мине нито един турски дом.

През 2013 г. ЮНЕСКО включи специалния начин на приготвяне на турско кафе в списъка на нематериалното културно наследство, окачествявайки го като символ на гостоприемство, приятелство и забавление.

"Тези (кафенета) ще бъдат напълно оборудвани с книги, библиотека... Имам предвид, че тези места ще добавят цвят в живота ни. Те ще бъдат отворени 24 часа дневно", каза той.

През март Ердоган заяви, че "кафенето не е място за хазартни игри, а за четене на книги", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Думите му бяха последвани от проект за преустройство на такива заведения и 30 кафенета в северозападния окръг Бурса бяха превърнати в "къраатхане", съобщи още турската държавна агенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
турците са колячи и глупави хора слуги на една религия ,разбирай на ходжите и султаните си.Винаги са готови да колят но когато са много срещу малко и особено срещу жени старци и деца.Спомнете си какво са правили нас българите-какви кланета.Арменците-какви кланета,гърците-кланета и всички народи с които са живели.Сега тия диваци фанатици колят кюрдите. Абе диво и мръсно племе.Далеч от дома ти,далеч от теб.Също като ***. Мръсно племе > да си кажем истината.
24
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
няма да видят ес визи и пари докато избират султана това е мракобесническирежим на необразован алчен имам затворите са пьлни извьнредното положениее в сила какви избори какви 5 лева
23
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
турчин=*** и то по наследство
22
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 5 години
мани ги тия турчолякофти хора са.Всеки ги мрази и им се подиграва.Това човеци ли са?мислете за арменците
21
1
 
3
 
! Отговори
noema c kumapama преди 5 години
сладкиши, чай и кафе. това трябва да е алтернативата на кебапчета и вкисната бира. чак сега започвам да разбирам защо тукашните избори са по-добрата алтернатива... :-)))
20
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
- Сладкишите и чая поемам Аз, - казал Бойко Борисоф, - в евро или долари. - Аз, - казал султана - приемам само турски лири! - Това ще ни затрудни, българската икономика върти само конвентируема валута. - А какво е това конвентируема, да ме простиш ефенди? - Знам го още от Пожарникарския Институт, нещо като траектория - никой не го знае, но всички го дърдорят. - Ясно ясно, а за братската икономика можеш да изтеглиш заем в лири и да го погасяваш с евро? - Че тоо, аз и точно нова си мислех.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А свински пържоли за неверниците няма ли да има?
18
6
 
4
 
! Отговори
666 преди 5 години
До 999Исляма преживява своето средновековие , което всъщност продължава от самото му начало.След време ще се разкайва за стореното на света в името на Бог ,както сега се разкайва сектата Католицизъм за извършеното от Инквизицията. А Ердоган е поредният диктатор готов на всичко.
17
9
 
10
 
! Отговори
999 преди 5 години
НЯКОИ В БЪЛГАРИЯ , НЕ РАЗБИРАТ , ДРУГИ НАРОЧНАТ ИЗОПАЧАВАТ. ЗАРАДИ СПАДА В ЛИРАТА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СЕ ВДИГНАХА РЕКОРДНО В ТУРЦИЯ,ЧЕ И ГО ПРИЕХА ВЛЮЧВАЩО ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА. ВЧЕРА ВЕЧЕ ДОПЛАЩАНЕТО ЗА ИЗМИНАЛИТЕ МЕСЕЦИ БЕ ПРЕВЕДЕНО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.ВИЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ С КЕБАПЧЕТА И КЮФТЕТА.ЕРДОГАН ОБЕЩА ОЩЕ МНОГО НЕЩА,НО НА ВАС СИЛИ ВИ ДОСТИГАТ САМО ДО ЧАЯ И БИСКВИТИТЕ, ЧЕ НЯКОЙ ПО ДОЛУ ОТМЕТНАЛ И КУРАНА.НО ТОЗИ НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ,ЧЕ КУРАНА Е ПИСАН СЛЕД БИБЛИЯТА И ИСЛЯМА Е ПО-СЪВРЕМЕННА РЕЛИГИЯ ?!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В средата на 16 век предприемчив арабин на име Шемза, родом от Халеб (в Сирия), преплавал морето с голям запас сурови кафеени зърна и засадил първата кафеена градина на брега на Босфора. Начинанието му се увенчало с неочакван успех. Ароматната напитка много се харесала на турците, които с удоволствие започнали да се събират в кафенетата на ароматно кафе и приятен разговор. Но както в повечето случаи, успехът ражда и врагове. Цялата отоманска столица се разделила на 2 лагера лагер на горещите привърженици на кафето, възхваляващи чудесните му свойства, и лагер на яростно заклеймяващи го
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мурад IV бил зле настроен към кафе любителите.Всички кафенета били затворени, а посетителите им ги грозяло смъртно наказание, ако не се съобразяват със заповедите на падишаха. В течение на векове в задните дворове на къщите продължили да съществуват тайно малки кафенета, които събирали на раздумка и ароматно питие поклонниците на кафето.От 18 век гоненията били прекратени.Кафенетата веднага започнали да процъфтяват,придобивайки характер на обществени клубове.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива кафенета имаше някога и в България,спомням си като дете.Там се четяха книги,играеше се шах,домино,карти и кафето се правеше с добавяне на леблебия и с гъст каймак.По принцип кафето е арабско,като най-доброто е от Йемен(според арабите) сорта Мока е наречен така на името на йеменското пристанище Моха.Кафето е забранено и в Османската империя през 17 век.Турското наименование на кафето, от своя страна, е заето от арабското название на кафето قهوة (кахуа).
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме една народна поговорка " С чужда пита,майчин помен прави..."Та Ердоган с парите на хората от Търция от данъци,ще ги заблуждава за да спечели изборите.Това е долнопробен селски тарикатлък.
12
2
 
10
 
! Отговори
.. преди 5 години
Тея турци много стиснати бе! Ние тука в България раэдаваме, кебабчета, кюфтета и стотачки по иэборите!! Вэимайте пример! Хаха
11
4
 
10
 
! Отговори
Безплатен обяд няма преди 5 години
Все някой плаща за всички "безплатни" почерпки - в случая турските данъкоплатци.
10
3
 
6
 
! Отговори
E преди 5 години
Е няма как, там алкохола е 3 пъти по-скъп, затова ще я карад на чай и баклава.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без кебапчета и бира не става.
8
6
 
11
 
! Отговори
Читак преди 5 години
И кИфтета, и кИфтета.. Няма ли кифтета, не ме бройте. С едно голо кафе няма да ме вържете. Айсиктир *** такива.
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче не се споменава, че ще се чете само Корана вътре. Другите книги са гюленисти.
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пийте чайче да се стоплите че студени зими се задават!