Вдигат извънредното положение в Турция след вота?

Съседката ни се кани да изпрати астронавт в космоса
8 юни 2018 09:15, Елка Василева
36
Вдигат извънредното положение в Турция след вота?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение в страната, въведено след опита за преврат през юли 2016 г., може да бъде вдигнато след изборите, които ще се произведат на 24 юни.

"След изборите ще сложим закона за извънредното положение на масата и ще го преразгледаме", каза Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк. "Нещо като отмяната му може да се случи", допълни той, предаде ДПА.

"Тези неща няма да се отлагат прекалено дълго. Тези неща ще бъдат свършени бързо и ще се придвижат напред", добави той.

След опита за преврат по време на извънредното положение около 150 000 души бяха уволнени от държавните институции и армията. Турция обвинява намиращия се в САЩ проповедник и едно време съюзник на Ердоган - Абдуллах Гюлен, че е организирал опита за преврат. Гюлен отрича да има вина.

В интервюто Ердоган каза, че Турция ще нанесе удар на кюрдски бунтовнически лагери в планините на Северен Ирак, в Кандил, Синджар и Махмур, ако иракското централно правителство не прочисти района от тях, предаде Ройтерс.

"Ако Багдад не може да реши проблема с тероризма, то ние не смятаме да чакаме разрешение от когото и да е било. Ние можем да нанесем удар по Синджар и Кандил. Казвам това за първи път. Махмур също е много важен район, ние можем да ударим и него", заяви турският лидер, предаде ТАСС.

"Можем да дойдем във всеки момент", каза Ердоган, предаде Франс прес.

Турският президент редовно споменава за Кандил и Синджар, но за първи път говори за Махмур, намиращ се южно от Мосул и за който се смята, че подхранващ тиловите бази на Кандил, предаде Франс прес.

Турската армия, както изглежда, умножи в последните седмици акциите в зоната на Ирак по границата с Турция, която редовно е бомбардирана от нейните самолети. Миналата седмица Турция съобщи за четирима убити военни в сблъсък с ПКК в Северен Ирак.

Анкара редовно говори за възможност да започне трансгранична офанзива по модела на двете военни операции, водени срещу Ислямска държава и кюрдските бунтовници в Северна Сирия от 2016 г. Тонът както изглежда ескалира с приближаването на изборите на 24 юни, отбелязва Франс прес.

Същевременно при среща с представители на младежки организации, състояла се в президентския дворец в Анкара, Ердоган каза, че Турция се готви да изпрати астронавт в космоса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Вече работим по изстрелване на спътник и е възможно именно благодарение на нашата младеж да стигнем до този етап, в който ще можем да отправим в космоса и астронавт", каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
13
 
! Отговори
2023 преди 5 години
До Анонимен 6Списъка беше готов 2 седмици преди преврата даже беше побликуван в медиите, и за да не се стигне до неговото прилагане вашите приятели от зад океяна побързаха, ама пак греда :)
7
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган казал на космонавта ако не се върнеш или умреш ще те погребем с турското знаме.
6
4
 
5
 
! Отговори
do шестака преди 5 години
Големи специалидти сте в "reverse psychology" в тая Европа, още малко и ще "стигнете американците" както се пее в песента незабравимия Т. Колев.
5
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"опита" за преврат. Това беше най-удобния и популистки опит за преврат в историята на опитите за преврати. Даже бяха готови със списъка с арестите още на същата вечер. Ама бяха бая арести. И имаше добри медийно прикритие, в което и народа му се даваше илюзията, че взима участие. А и тая простотия, с тълпата, която се справила с въоръжените военни, си беше гавра с интелекта.Просото и на войниците, не им бе ясно, за какво иде реч.
4
8
 
25
 
! Отговори
SS преди 5 години
после ще направят филм великолепния век в космоса за султан астронафт първи
3
21
 
20
 
! Отговори
Шахин Кокулу Леш преди 5 години
Дано демократичната опозиция в лицето на ПКК да свали диктатора от власт!
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османски драми...
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" ... след изборите, които ще се ПРОИЗВЕДАТ на 24 юни ...". Иначе заглавието и подзаглавието са тясно свързани. Нямам думи ....