Вдигат извънредното положение в Турция след вота?

Съседката ни се кани да изпрати астронавт в космоса
8 юни 2018 09:15, Елка Василева
36
Вдигат извънредното положение в Турция след вота?
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че извънредното положение в страната, въведено след опита за преврат през юли 2016 г., може да бъде вдигнато след изборите, които ще се произведат на 24 юни.

"След изборите ще сложим закона за извънредното положение на масата и ще го преразгледаме", каза Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк. "Нещо като отмяната му може да се случи", допълни той, предаде ДПА.

"Тези неща няма да се отлагат прекалено дълго. Тези неща ще бъдат свършени бързо и ще се придвижат напред", добави той.

След опита за преврат по време на извънредното положение около 150 000 души бяха уволнени от държавните институции и армията. Турция обвинява намиращия се в САЩ проповедник и едно време съюзник на Ердоган - Абдуллах Гюлен, че е организирал опита за преврат. Гюлен отрича да има вина.

В интервюто Ердоган каза, че Турция ще нанесе удар на кюрдски бунтовнически лагери в планините на Северен Ирак, в Кандил, Синджар и Махмур, ако иракското централно правителство не прочисти района от тях, предаде Ройтерс.

"Ако Багдад не може да реши проблема с тероризма, то ние не смятаме да чакаме разрешение от когото и да е било. Ние можем да нанесем удар по Синджар и Кандил. Казвам това за първи път. Махмур също е много важен район, ние можем да ударим и него", заяви турският лидер, предаде ТАСС.

"Можем да дойдем във всеки момент", каза Ердоган, предаде Франс прес.

Турският президент редовно споменава за Кандил и Синджар, но за първи път говори за Махмур, намиращ се южно от Мосул и за който се смята, че подхранващ тиловите бази на Кандил, предаде Франс прес.

Турската армия, както изглежда, умножи в последните седмици акциите в зоната на Ирак по границата с Турция, която редовно е бомбардирана от нейните самолети. Миналата седмица Турция съобщи за четирима убити военни в сблъсък с ПКК в Северен Ирак.

Анкара редовно говори за възможност да започне трансгранична офанзива по модела на двете военни операции, водени срещу Ислямска държава и кюрдските бунтовници в Северна Сирия от 2016 г. Тонът както изглежда ескалира с приближаването на изборите на 24 юни, отбелязва Франс прес.

Същевременно при среща с представители на младежки организации, състояла се в президентския дворец в Анкара, Ердоган каза, че Турция се готви да изпрати астронавт в космоса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Вече работим по изстрелване на спътник и е възможно именно благодарение на нашата младеж да стигнем до този етап, в който ще можем да отправим в космоса и астронавт", каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ашколсун комшу! Чок гюзел сериал.
27
1
 
2
 
! Отговори
османски бейлик преди 5 години
*** са дошли от Европа и ние ги приехме. Лошото е, че са необразовани като вас и не искат да работят, за разлика от вас. Но хитруват, не учат, крадат, вземат ТЕЛК и си мислят, че така ще я карат вечно! Скоро лапачката ще свърши!
26
1
 
2
 
! Отговори
османски бейлик преди 5 години
Ние когато пратихме космонавт, турците още нямаха ток! 50 години след нас говорят за АЕЦ и нямат никакви кадри за целта. Още великия О'Хенри обрисува в разказите си, че турчин, това значи зъл, необразован и изостанал персонаж! ГЮЛЕ, ГЮЛЕ, ЕУРУПА! Само дрънкат ръждивите си военни трактори, но скоро ще си намерят майстора!
25
0
 
1
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
Турция е със срината икономика! Лирата стигна до невиждано дъно, инвеститори бягат, няма изглед за приемане в ЕС, гонят гастарбайтери и турски гета от Европа... Остава да изпратят някой фес в Космоса с турска ракета, работеща с изгаряне на слама! Америка вече не иска Турция и врътна кранчето на милиардите долари! До няколко години тази псевдодържава на изкуствено дишане ще се разпадне! Връщаме си земите чак до Константинопол!
24
0
 
2
 
! Отговори
Сектир преди 5 години
Ей, ама го е бъз тоз баш бай ...., бе! Е хареса му да е център на внимание, ама всяко нещо си има цена и край. Сега трябва да си я плаща подобаващо!
23
0
 
2
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
бе турска им работа-прости та дзънкатТия често не знаят на кой свят се намират.Вижте им сериалите-турски глупости платени с европейски пари за да се оправи имиджа на турчина.Да-ама НЕ!турчина освен за смях за друго отдавна не става.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луд умора нема,само се поти, та и този с главните букви така.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луд умора нема,само се поти, та и този на снимката така.
20
5
 
5
 
! Отговори
999 преди 5 години
ДО 20ВЗЕМИ СИ ОПИЧАЙ АКЪЛА -АКО В ТУРЦИЯ НЯКОЙ ЛЕЕ КРЪВ ТОВА Е ИЗМИСЛЕНОТО ПКК,ЧИИТО АКТИВИСТИ НЕ СА КЮРДИ А АРМЕНЦИ ! И ТЕ ИМЕННО ЛЕЯТ КРЪВТА НА КЮРДИТЕ .ГОВОРИШ ЗА ПРАВА НА КЮРДИТЕ ЕЙ ХАРАЛАМПИ - КАКВО ПРАВИТЕ ВИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА РОМИТЕ ???АЗ ПРИЗОВАВАМ ЕЙ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ - ДАЙ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ЯВЕ В ЕФИР - ДА ВИДИМ КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ И ЗА КАКВИ ПРАВА ГОВОРИШ ???ИМА ЛИ СУВЕРЕНИТЕТ В БЪЛГАРИЯ ???ИМА !!!ТОГАВА ТИ БЪЛГАРИНО СПРИ ДА ГОВОРИШ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА!!!НЯМАШ ПРАВО!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да не би пък с вашите тролски коментари да не представяте същността на турчина?Ердоган ви е на сърце, защото обяви България, че била в духовното поле на Турция. Ако нашия Президент каже такова нещо ще се скъсате да ревете- Защо никой не отразява вижданията на опозицията, която призова турците да спазват законите в страните, където живеят? Вие желаете да потопите съседите си в кръв както правите с кюрдите и ако на тях не им харесва ги плюете.
18
4
 
7
 
! Отговори
999 преди 5 години
Роналд Рейгън е казал,така:"Арменски геноцид няма.Имало е една голяма трагедия в която,Османците са дали много повече жертви".Др.виден американски политик,предизвика гнева на арменците с изявлението си,че:"геноцида е една измислица,благодарение на която всяка година арменци се събират за да им се напомня,че са такива.Ако я нямаше тази лъжа,отдавна арменците щяха да са забравли,че са такива".ЗАЩО С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН СИ МИСЛЯ:"ЕВАЛА,ЧЕ ИМА ТУРЦИЯ.ИНАЧЕ ОТДАВНА БЪЛГАРИНА ДА Е ЗАБРАВИЛ,ЧЕ Е БЪЛГАРИН
17
2
 
4
 
! Отговори
999 преди 5 години
БЕЗОБРАЗНИТЕ КОМЕНТАРИ ЛИШЕНИ ОТ ВСЯКАКЪВ СМИСЪЛ ВИНАГИ СА СИЛНО ПРИСЪСТВАЛИ. ТОВА ПОКАЗВА НИВОТО НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО.МНОГО ОТ ВАС ПИШЕЙКИ КОМЕНТАРИ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ ПРАВЯТ НЕЩО ДОБРО ЗА СЕБЕ СИ,НО ВСЪЩНОСТ ВИЕ НАЙ-ОЧЕВАДНО - ЧЕРНО НА БЯЛО ДЕМОНСТРИРАТЕ И ПРЕДСТАВЯТЕ СЪЩНОСТТА НА БЪЛГАРИНА!ВАШИТЕ ОТЗИВИ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ОТЧАЙВАЩИЯ И ЖАЛЪК ВИД КОЙТО ПРИДОБИВАТЕ С ГОДИНИТЕ.УМСТВЕННО НЕДОРАЗВИТИЕ,ЗЛОБА,ЗАВИСТ ВОДЕЩА ДО ШИЗОФРЕНИЯ ... ЖАЛКА КАРТИНА,КОЯТО СИМВОЛИЗИРА И ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИНА
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реджепа казва ли нещо,кога ще се изтегли от Кипър?Сега мераците МУ са да вземе парче и от Сирия,но тоя път няма да МУ се размине.Преди изборите лъже турските селяни за благоденствие и космос,но интелигенцията в градовете го презира и няма да гласува за него.
15
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган голям политик! България е турска!
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви гледам какви сте умни... Ми се повръща от вас недоразвито и болно племе... Скоро нема да ви има въобще.. Де.. А и гнидите
13
18
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ако тьпите турци изберат пак султана няма да видят ес пари и визи искаме турцияна ататюрк жените да махнат парцалите от главите си свобода за полит затворницитурските танкове да се изтеглят от сирия да се спре геноцида срещу кюрдите
12
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турската лира пада от 10 години, в момента е на 37 стотинки.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бидето трябва да замени ибрика в космоса.Конструкторите да не пропуснат- нов момент в космонавтиката.
10
11
 
16
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Да пратят Ердоган ,като астронавт в открития космос и да си починем най-накрая всички от тоя мега луд човечец.
9
11
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Какво правим с килимчето и молитвата в безтегловност?Реджепа пак се изказа неподготвен.