Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият

Според експерт решението на парламента е неясно и не помага
68
Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият
Снимка: архив, Ройтерс

Проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза Янко Янев – изпълнителен директор на центъра, пред БНР.

Още по темата
"Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено", обясни той.

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият. По думите му вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика.

"Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци… Не искам никой да се обижда, но не допусках, че в българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща…", коментира той

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ "Белене" е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, това, което също затруднява преговорите с еветуалните инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Владо ВрНищо от това, което е уж "готово", не е годно за ползване. Освен това като компетентен строител ще ти кажа, че е много по-лесно и евтино да построиш нещо на гола поляна, отколкото да съживяваш строеж-мъртвец. Освен това за да се свърже Белене към енергийния пръстен, са необходими още 2 млрд лева. Освен това Белене ще доведе до фалит на тецовете Марица, а оттам до фалит на мините Марица и до 20 000 безработни. В същото време пари ще наливаме в джобовете на руснаците за уран.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност---------------Може ли да знаем кой е поръчал и платил изготвянето на този критичен анализ?
61
0
 
0
 
! Отговори
Владо Вр преди 5 години
Продължавам - от къде измислихте още м/у 8 и 12млрд лева, за довършване на АЕЦ"Белене"? Вземете и си скъсайте дипломите! Сега цени назад. Края на Костовия мандат, цена за довършване - 2,7млрд$.Краят на мандата "Сакс Кобург - Гота" (2005 година), цена за довършване - 3,2млрд евро,говорим за двата реактора(тогава не е бяха платени и доставени). Поне прочетете данните, има ги все още в нета!
60
0
 
0
 
! Отговори
Владо Вр преди 5 години
Пак пиша! Четете! АЕЦ"Аккую"-4 блока по 1200мвт,от първа копка до ключ - 20млрд$(по 5млрд на блок, или около 8,3млрд лева за блок). АЕЦ"Белене" - два блока платени, реактори(има ги в наличност)полуготова площадка и инфраструктура(приблизително 3,5-4млрд лева), има всички необходими документи. Да сметнем : два блока по 8,3млрд лева=16,6млрд.,за ново строителство. До сега са вложени около 4млрд лева в "Белене",остават още 12,6млрд.Кажете,бре щатните драскачи, и кабинетите плъхове" специалисти"?
59
1
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Стига с измислените референдуми!Един референдум излиза над 20 милиона лева. За тези пари могат да се санират 100 БЪЛГАРСКИ училища така, че да светнат като слънца!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе спрете го тоз Северен поток. Този поток е между 6 фирми. Вземете вече да се информирате. Дори находището не е русйо ,а е 50% немско и няма МОНОПОЛ! Насрахйте се с вашите измислици! Ходиха да.Ходиха да обяснят някои на Путин ГАзпром да спре рекета над 6 държави ,включително България! Ама вие не четете а само плямпате и лижете руски ***.А после ревете ,че сте бедни. А приятелите ни бягат заради вашата простотия!
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54 и такива като него: Абе вземете вече търсете източници ,инфо,събирайте факти ,мнения, вече не сме 1980г! Вие не разбрахте ли ,че всеки ви краде и лъже?!?! Започнете да задавате въпроси ,а не като папагали! Какъв Евтин ток те гони без заблудения? Тока от Белене ще е 3 пъти по-скъп от най-скъпото ВЕИ! Тока от Белене ще е 40 СТОТИНКИ! Това ли ти е еветиния ток???После всичко ще скочи заради него и заради такива баламурници всички пак ще плащаме!!! После бягали биле! Ми ще бягаТ!!!!
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да направят референдум. Тея, дето пишат "Да на Белене" да им предоставят договор, според който трябва да внесат по 3000лв (реална сума с оглед обстоятелствата и цената на централата), а като построят централата, да получават дивиденти от работата и. Останалите само си плащат тока по цени от дружествата.Като гледам коментарите тук, мисля, че така е справедливо.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До do 37С НУЛА!Аз ядрен самовар в сеизмична зона НЕ ЩА!
54
1
 
7
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Как щяхме "да спечелим"? Не ти ли идва на акъла, че държавата винаги ще спечели, ако ги има!?! Ако има кой да ги построи. Ама няма. Затова измислени експерит зоват: "дайте да дадем"А ако загубим? Ти лично, готов ли си да се бръкнеш с пари да инвестираш за строителство с което после може евентуално да печелиш?Не е чудно що бабите си хвърлят парите от балкона, като гледам тука строителите на Белене как са готови и те да си хвърлят парите в джоба на другарите.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТака ли?!А северен поток 2 не е ли руски,а авсрийците,французите не сключват ли сделки с руснаците,а най-голямата делегация на търговския форум в Русия не беше ли американска?А унгарците,турците и други не си ли защитиха интереса?Само българските проекти ви бъркат в очите,да нямаме никакви печалби и евтини енергоизточници!Аман от лицемери!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
37 скъп ток викаш от ВЕИ. А колко ще е "евтиния" от Белене? Имаш ли си на идея или са ти платили да плямпаш тъпотии? Ако знаеше цената щеше да се гръмнеш как можеш да подкрепяш тази кражба!
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт тези проекти щяхме да печелим,а не да чакаме на скъпа енергия и газ и да ни заобикалят всички тръби.
50
1
 
9
 
! Отговори
ot 47 преди 5 години
Що ми слагате минус ве, що не напишете вие колко пари ще преведете "да се постори" АЕЦ Белене? Няма да го направите. Щото знаете, че няма да спечелите, ще си останете само с минусите - мишки крадливи.Сега в тоя свят вакуум няма - ако има нужда - някой ще го построи. Ако не го построи, значе не е имало нужда. Не се притеснявайте, на свещи няма да седите. Само другарите ще останат с пръст в устата - неоткраднали.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако продължават да си прокарват стратегическите руски проекти , тази земя хептен ще обезлюдее. Толкова милиарди подарихме с тази братска любов ,ама не спират и не спират още да искат. НАкрая тук ще останат само русофилите да си плащат за кланянето
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащо Гоце и Р. овч. и други алчни твари искат да направят още по няколко милиона, за сметка на българите? Беляне е една от най-сеизмичните зони на Балканите, ама "специалисти" като тебе, които нищо не знаят за енергетиката, непрекъснато налагат глупостите си като експертно мнение. Хайде стига! Заради алчността на няколко наглеци не искам внуците ми да се родят *** поради някою ядрена авария, ако въобще оцелеем след такава авария.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-скъпия и безмислен комунистически проект в историята н България
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея, дето пишат, че Белене трябва "да се построи", моля да напишат с колко те ЛИЧНО биха участвали за това построяване!
45
4
 
5
 
! Отговори
do 37 преди 5 години
Какво значи "да се построи"? Той сам няма "да се построи". Трябва някой да го построи.ТИ лично, с колко си готов да се бръкнеш за да участваш да бъде Белене построен?
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли малките блокове 1-4.Затворихме ги под натиск от ЕС нали?И сега какво-докато го построим и ЕС ще наложи да го затворим!