Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият

Според експерт решението на парламента е неясно и не помага
68
Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият
Снимка: архив, Ройтерс

Проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза Янко Янев – изпълнителен директор на центъра, пред БНР.

Още по темата
"Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено", обясни той.

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият. По думите му вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика.

"Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци… Не искам никой да се обижда, но не допусках, че в българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща…", коментира той

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ "Белене" е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, това, което също затруднява преговорите с еветуалните инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е, че АЕЦ Белене ще се строи. Ясно е и че всяко забавяне носи още милиони загуби към досега натрупаните загуби. Ясно е, че това е целта на противниците на АЕЦ Белене. Не е ясно защо прокуратурата бездейства.
22
3
 
5
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Как да накараме "слугите на народа" или по точно господарите на народа да не се облажават,че скоро ще вдигнат висок холестерол? Те се облажиха пред целя свят с цяла банка и никой не откри крадците,защото крадците са самите управляващи. Герб вкараха държавния бюджет в КТБ,после отстъпиха за кратко властта,за да могат да фалират банката,но уж в момента те не са на власт и други са фалирали банката. После с откраднатите пари от банката финансираха уличните протести и свалиха Орешарски.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички специалисти, които казват, каквото мислят, са за строежа на АЕЦ Белене.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради такива унищожители на икономиката на България, като тези, които са против строежа на АЕЦ Белене, сме толкова бедни и България е на дъното.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах в момента по БТВ професор от Бан обяснява какво са писали в доклада. Не ни трябва до 2040 г. Белене ще деформира пазара и няма изплащане. Единствено е насуване цената на тока. Сеизмична и опасна зона. Отделно нямало инвеститор. Само Росатом се натиска. Вика че са се подписали около 30 човека под доклада. Демек руско дупене е всичко
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене няма как да работи 60 години до 2090г. По-голяма глупост от това твърдение не може да има. Естествено ако го построим до 2030, което е прекалено съмнително, от ЕС ще започнат да ни притискат веднага да го спреме. Е, как ще направим и един лев от него?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11"Губим пак и малкото останали пазари за износ на ток." кои сте тези които губите тези пари? Да не си братовчед на Румен?България не печели пари от износ на ток. Печелят частни фирми които купуват евтина енергия от Козлодуй и я продават за голяма печалба. Сега същите тези олигарси искат държавата да тегли заем, който народа да плаща за да им построи втора централа на тези мутри
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро ги видях писачите на коментари или т.нар ***. Събрали се 5-6 млади момчета и един по-възрастен, всеки седнал на по един лаптоп и пишат коментари из сайтовете. Превеждат им парите през еконт. Човек като няма поглед и гражданска позиция може да пише какво ли не за 2 парчета пица и 20лв на ден
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата прави акционерно дружество "Белене" и запазва за себе си акции, равностойни на закупените реактори и площадката. Останалите акции ги пуска за публична продан и който иска да купува. Ако инвестицията се окаже успешна - тези с акциите ще получават дивидент, ако не е - ми да не са купували.
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големия риск за АЕЦ Белене е народа да се усети каква глупост прави държавата. Докато целия свят залага на чисти източници на енергия ние ще си строим атомна бомба. България и в момента произвежда повече ток от колкото потребява. Сега искат нов АЕЦ, за да вземат големите рушвети и после избрани хора да продават евтин ток на гърците и турците. Ей такава е нашата държава - управляват ни престъпници.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги се знаеше, че централата ще се построи, но всеки пореден управляващ искаше той да вземе комисионни за строежа, а тези комисионни вече са дадени и то не един път. Затова се плаща на някакви да тръбят, че АЕЦ Белене е неефективна, скъпа и т.н. простотии, за да могат поредните мафиоти на власт да отхапят по-голямо парче от баницата.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудят се защо България обезлюдява. Ами то само бездарни философи са останали там.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без АЕЦ Белене оставаме без базови мощности, но противниците на централата даже не знаят какво е това базови мощности. Оставаме и без ток в часовете на пиково потребление, когато няма откъде да внесем ток. Оставаме и с недостатъчно производство на ток, а валута за внос на ток нямаме. Губим пак и малкото останали пазари за износ на ток. Всичко това според противниците на АЕЦ Белене е добре за България.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене е земетръсна зона, а така и не сме се открили начин да решим проблема с радиоактивните отпадъци.
9
1
 
4
 
! Отговори
Mедведев-Шпонхауер преди 5 години
Да бе, единственият?Едва ли...
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жо обясни га но неграмотните. Тези говорят едно ,а после полека вмъкват все фрази " Русия,Росатом, строеж" Т.е на *** е ясно ,че работата да дадат 20 милиарда на Русия. Пак ще пълнят главите на *** ,как Русия ще ни подаряла нещо.А накрая 20 млрда ще ни ги вземат през цената на тока.Овчаров каза по БТВ колко ще е тя- 20 ЕВРОЦЕНТА. Това ако е евтино ,аз съм марсианец. Всичко е да дадем пак много пари на Русия и да сме зависими още 50 г. А *** ще си купят имоти в Европа с парите
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още от преди 1989-та година се знае, че България трябва да построи АЕЦ Белене, но заради мафиотския характер на властта в последните 28 години, централата все още не е построена. Мафиотите са свикнали при инвестиция от 10 милиарда да откраднат поне 9 милиарда, а с АЕЦ Белене не успяват да крадат в такива размери и в това е проблемът.
6
3
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Явно са тръгнали поредните финансови траншове,иначе няма обяснение за поредните защитници на беленската авантюра.
5
6
 
12
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До :):)МИНИСТЪР Теменужка каза, че ако финансирането на АЕЦ Белене не се договори с китайци или французи, то България ще изтегли гигантски заем от...Русия и ще приемем Росатом да построи централата. Заемът ще връщаме с парите от продадената електроенергия от Белене.Значи, за да си плащаме милиардите на заема, ще трябва България да изкупува тока от новата АЕЦ. Няма да е длъжна, но иначе откъде ще връща 10-те милиарда с лихвите?Познайте каква ще стане цената на тока, за да си плащаме заема!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дам .Няма риск. При цена тока от 20 стотинки ,ти да вадиш ток на 40 стотинки няма риск определено. Щом за инвеститора няма ,за кой ли ще е този риск ,че не се сещам?!?!?!