Гафовете на принц Филип, мъжът до Елизабет Втора

Днес той навършва 97 години, празникът ще е в семеен кръг
Обновена: 10 юни 2018 12:01 | 10 юни 2018 12:00, Анисия Иванова
24
Гафовете на принц Филип, мъжът до Елизабет Втора
Архив: Reuters

Десетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. Днес принц Филип навършва 97 години, съобщават световните информационни агенции.

Празника си принц Филип ще отбележи в тесен семеен кръг без излишен шум, посочват Франс прес и ТАСС, позовавайки се на съобщение от Бъкингамския дворец.

Неговите лафове и гафове неведнъж са се превръщали във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец. По случай рождения ден на херцога на Единбург, Франс прес припомня някои от тях:

- "С какво правите гаргара, с камъчета?" - към певеца Том Джоунс през 1969 г.
- "Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" - по време на посещение в Канада през същата година.
- "Ако останете тук твърде дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи" - към британски студенти по време на визита в Китай през 1986 г.

- "О, не, може да хвана някоя страховита болест" - в отговор на предложението да погали коала по време на визита в Австралия през 1992 г.

- "Едва ли сте тук от толкова дълго време, нямате бирено коремче" - към британец в Унгария през 1993 г.
- "Райхканцлер" - в обръщение към Хелмут Кол през 1997 г. с наименованието, за последно използвано от Хитлер.

- "Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" - към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 г.

- "Това е сериозно разхищение на пространство" - на прием през 2000 г. по случай откриването на новото британско посолство в Берлин.

- "Прекалено си дебел за астронавт" - към 13-годишно момче, което през 2001 г. му споделя, че мечтае да пътува в космоса.

- "Още ли се замеряте с копия?" - към аборигенски предприемач в Австралия през 2002 г.
- "Изглеждате сякаш сте готов за лягане" - към нигерийския президент през 2003 г. по повод традиционната му роба.

- "Май не сте си проектирал брадата толкова добре" - към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 г., коментирайки катинарчето му.

- "В стриптийз клуб ли работите?" - към жена морски кадет през 2010 г., споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.

- "Имате ли бельо от същия плат?" - посочвайки традиционното шотландско каре в разговор с лидерката на местната Консервативна партия на прием през 2010 г.

- "Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат вкъщи" - към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на британски кораб заедно с родителите си и четирите му по-големи сестри, докато чичо му, кралят на Гърция абдикира. Прекарва детството си във Франция, Англия и Германия.

Миналата година херцогът на Единбург прекрати официалните си ангажименти. Смята се, че за времето си в служба на Нейно Величество той е участвал в над 22 000 самостоятелни изяви.

След като преустанови активната си дейност, принц Филип от време на време придружава кралица Елизабет Втора, която продължава да изпълнява пълна програма от официални ангажименти. Съпругът на Нейно Величество има възможност да избира кога да се появява на обществени места. Принц Филип например пропусна вчерашното официално честване на 92-ия рожден ден на кралицата, но присъства на сватбата на внука си принц Хари и американската му избраница Меган Маркъл на 19 май.

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които продължава да е свързван, но без да играе активна роля с присъствие на официални ангажименти.
През ноември миналата година кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 70-годишната от сватбата си.

Въпреки дълголетието си, бракът им не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея. Единбургският херцог успява да свикне с положението си и да се превърне в нейна "сила и опора", както го нарече кралица Елизабет Втора.

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

Благодарение на активната си дейност принц Филип се радва на относително добро здраве за възрастта си. Той все още може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е забелязан със слухов апарат на дворцов прием през 2014 г., когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип нееднократно беше приеман в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на активните му занимания със спорт. От Бъкингамския дворец миналата година отрекоха, че решението да преустанови самостоятелните си ангажименти е свързано със здравето му.
В началото на април тази година херцогът на Единбург претърпя успешна операция за подмяна на тазобедрената става.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блеещата списователка прави ли разлика между принц Филип и принц Чарлс??? Не се научи еееейййййййй...
19
8
 
10
 
! Отговори
Английски хумор преди 5 години
Техните шегички са като сярна киселина..Свалят кожата до кости,и удрят човек по кокалчетата.Не съм му фен,предпочитам си нашия балкански хумор.
18
7
 
27
 
! Отговори
чувство за хумор преди 5 години
От това което прочетох, НЕ бих казала гафове, а е английското чувство за хумор. Човекът си прави някоя шега и веднага го плюят. Поне има чувство за хумор и на 97 ,за разлика от кралицата. Гафове според мен са грешките на Бойко и министрите му и вицовете дето ръси. Скоро искам да прочета статия Бисери Бойко Борисови.
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да бяхте намерили снимка на принц Филип, ама то...много сложно!
16
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото виждам, това не са гафове, а типичен английски хумор, при това на моменти доста тънък.
15
3
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
Тез па шушлеци кви са?
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принцът има велико чувство за хумор! :)Английският сарказъм няма равен.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някакъв прием с Елизабет II на Филип му предлагат вино, а той на висок глас ги псува и казва нямали кой да ми донесе една *** бира?
12
2
 
20
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 5 години
Тоя е написал 14 книги ?!?!Ако са пълни с такива бисери ще се прежаля да купя една :))))
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анализатор"Шот е същата стока."---Не си прав. Тоя не може да стъпи на малкия пръст на баща си. Принц Филип на младини е известен хубавец, с хиляди "романтични" приключения през живота си с красавици от цял свят (под носа на Е II). А, синът му (тоя на снимката) цял живот кара на Камила ... Пък е и "красавец", даже и от Столипиново, където кумува на местен жител, потвъдиха. Цяло ч а а в е кръстиха на него.
10
3
 
32
 
! Отговори
Sherlock преди 5 години
на снимката сте сложили принц Чарлз?! GOLIAM GAF na dnes..bg!
9
2
 
25
 
! Отговори
шматка преди 5 години
"Още ли се замеряте с копия"Хехе
8
5
 
2
 
! Отговори
Филип от Elada преди 5 години
Този Филип Бил Много Важен .. НАвремето заедно с ЕНей избягали от Троя и създали Рим..
7
2
 
53
 
! Отговори
Луд преди 5 години
На снимката не е ли камилоездача?
6
3
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
До ЖоШот е същата стока.
5
2
 
50
 
! Отговори
Жо преди 5 години
А, ЗАЩО на снимката сте сложили принц Чарлз?
4
2
 
32
 
! Отговори
Sherlock преди 5 години
TOZI NA SNIMKATA E DRUG!
3
8
 
42
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Някои са наистина остроумни, но повечето изглеждат надменни и арогантни. Пича го прибраха вече да не се показва пред хора, защото дименцията му явно вече не може да се скрие.
2
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явен пример,че и в висшата аристокрация има пълни гл//упа*ци.Този човек,ако трябваше сам да си вади хляба като нас,щеше да е клошар,живеещ от милостиня и нямаше да е столетник!Има и още,но за тях не знаем,защото не са под прожектора!Тези хора водят империите и палят войните!
1
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога иска да живее тоя пapaзит- до 28-ми век?