Продължава ли да еволюира човешкият вид?

По-бързо или по-бавно еволюираме днес? Вижте!
10 юни 2018 22:15, Антон Асенов
30
Продължава ли да еволюира човешкият вид?
Източник: Reuters

Чарлз Дарвин публикува фундаменталния си труд "Произход на видовете", касаещ въпроса за еволюцията, през далечната 1859 г. Тълкувайки теорията си за естествения отбор, Дарвин дава необоримо до днес обяснение за неспирното усъвършенстване на животинските видове, включително човека, чрез постоянно адаптиране към променящите се условия на средата. 

Според теорията на Дарвин еволюцията е бавен процес, протичащ с незначителни промени в генетичните заложби на всеки биологичен вид, разпростиращи се обаче върху огромни периоди от време и водещи в крайна сметка до значителни промени в особеностите на съответния вид.
 
И докато схващанията на Дарвин се приемат като чиста монета в продължение на десетилетия, 150 години след издаването на неговия фундаментален труд започват да се появяват твърдения, че биологични промени в генетичния код на човешкия вид не са регистрирани през последните 40-50 хиляди години. Възможно ли е теорията за еволюцията да не важи за модерния човек? И ако да – къде трябва да се търсят причините?
 
Разпространено е схващането, че напредъкът на науките, подпомагащи справянето с репродуктивните нарушения при човека, сериозно променят естествения ход на човешката еволюция. На практика всеки изкуствен контрол върху процеса на оплождане може да се разглежда като прът в колелото на еволюцията.
 
Според много учени всяко средство за контрол на забременяването, било то за избягване на нежеланата бременност или за прекъсване на такава, блокира процеса на естествен отбор по механизми, с които е протичал в миналото. Счита се, че човекът е единственият биологичен вид, който би могъл да насочи естествения отбор по своя собствена воля и че в голяма степен вече го и прави.
 
 

30
Още по темата: човекеволюцияДарвин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гост
Лично ли си ги виждал преди 10 000 години? Генетичен материал ли си изследвал? Или просто си чел публикации на група британски учени в"Днес.бг"?
27
1
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Айде храна за последователите на БОК....
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напоследък има много хора, чийто геном не бива да продължава да съществува - гейовете не напразно стават гейове. Тя риродата си знае работата.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Статията е интересна. Вярно има грешка в частта за подбора. За тези които критикуват голословно теорията на Дарвин, да посочат тяхната теория. Няма нищо да посочат. Могат само да мрънкат — не било така, било иначе. Стига вече, като имате нещо за споделяне тогава пишете. В заключение, кой е оборил теорията— никой, само нови недоказъни твърдения. Ха ха ха ....!
24
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 9 месеца
Еволюцията е процес който се измерва със стотици хиляди и милиони години.Да търсиш промени в рамките на няколко хиляди си е наивно.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив! Деградира в посока самоунищожение. Въпрос на още съвсе ммалко време е!
22
1
 
6
 
! Отговори
До Осман преди 9 месеца
Авторът със сигурност има завършен осми клас. Поне доколкото се отнася за подбора и отбора, виж ти е добре да разлистиш, някой учебник за справка.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Би трябвало където да копнеш, да се изравят преходни форми
.
Явно не Копаш където трябва.
Ако копаеш в Орландовци все преходни форми излизат
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Булгаропитекът е достигнал връхната точка в еволюционното си развитие като свързващото звено между шеббека и човека.
19
2
 
5
 
! Отговори
Избор преди 9 месеца
Едно дете попитало майка си...Татко казва,ще произхождаме от маймуните,а ти казваш,че Бог ни е създал.Кое е вярно?Майката отговорила...И двете са истина.Всеки говори за роднините си.
18
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 месеца
Що за въпрос!?Явно сте проспали гей-парада.
17
7
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 месеца
До Анонимен - Би трябвало където да копнеш, да се изравят преходни форми. Защото ако примерно от 1 до 10 е *** и от 90 до 100 човек - от 10 до 90 е преходни форми, - но се изкопават все маймуни и хора. Теорията на Дарвин служи на нисшите хора - не преходни, а вечно нисши, и те със своите нисши способи се борят срещу дискриминацията.
16
5
 
16
 
! Отговори
Осман преди 9 месеца
Да триете коментари можете но да пишете не. Авторът дали има завършен 8-ми клас? Пише се естествен ПОДБОР. Подбор - природата подбира по здравото и силното и елиминира слабото. Тоест - ПОДБИРА. Отбор е друго. Отбор е група. Предимно спортна. Примерно футболен отбор.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Естествено че сме еволюирали. До преди 50 години не е имало толкова много блондинки, до преди 25-30 гръдните обиколки са били по-малки, а само преди 10-15 се появиха и чудовищните джуки.
14
5
 
6
 
! Отговори
Осман преди 9 месеца
Благодарение на пилешкото с хормони децата на 12 изглеждат като на 18. Високи, с големи крака..ако това е еволюция. Дарвинизма е глупост.
13
4
 
10
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Цвета на човешките очи е скорошна еволюция. Зелените и сините очи например ги е нямало до преди няколко десетки хиляди години, което за еволюцията си е скоро.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щеше да има междинни видове разхождащи се между нас, а няма. Интересно защо?
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 11

Как да се наблюдава след като историята на човечеството е съвсем кратка в сравнение с историята на живота на Земята ?
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Промяната в рамките на вида е микро еволюция и е доказано, че тя е възможна.
Но Дарвин твърди, че може един вид да се промени и да стане друг вид (макро еволюция), което е невъзможно и не е наблюдавано.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 1

Еволюцията може да е в двете посоки. Тва също не са взели предвид афтурти на матряла.