Продължава ли да еволюира човешкият вид?

По-бързо или по-бавно еволюираме днес? Вижте!
10 юни 2018 22:15,
30
Продължава ли да еволюира човешкият вид?
Източник: Reuters

Чарлз Дарвин публикува фундаменталния си труд "Произход на видовете", касаещ въпроса за еволюцията, през далечната 1859 г. Тълкувайки теорията си за естествения отбор, Дарвин дава необоримо до днес обяснение за неспирното усъвършенстване на животинските видове, включително човека, чрез постоянно адаптиране към променящите се условия на средата. 

Според теорията на Дарвин еволюцията е бавен процес, протичащ с незначителни промени в генетичните заложби на всеки биологичен вид, разпростиращи се обаче върху огромни периоди от време и водещи в крайна сметка до значителни промени в особеностите на съответния вид.
 
И докато схващанията на Дарвин се приемат като чиста монета в продължение на десетилетия, 150 години след издаването на неговия фундаментален труд започват да се появяват твърдения, че биологични промени в генетичния код на човешкия вид не са регистрирани през последните 40-50 хиляди години. Възможно ли е теорията за еволюцията да не важи за модерния човек? И ако да – къде трябва да се търсят причините?
 
Разпространено е схващането, че напредъкът на науките, подпомагащи справянето с репродуктивните нарушения при човека, сериозно променят естествения ход на човешката еволюция. На практика всеки изкуствен контрол върху процеса на оплождане може да се разглежда като прът в колелото на еволюцията.
 
Според много учени всяко средство за контрол на забременяването, било то за избягване на нежеланата бременност или за прекъсване на такава, блокира процеса на естествен отбор по механизми, с които е протичал в миналото. Счита се, че човекът е единственият биологичен вид, който би могъл да насочи естествения отбор по своя собствена воля и че в голяма степен вече го и прави.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: човекеволюцияДарвин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова пъти се повтаря "естествен ОТБОР", че със сигурност не е неволна грешка. Авторът има задълбочени познания по темата. Поздравления!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората стават повисоки последните хилядолетия, това не е ли еволюция?
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дарвин - комунист! Нали Бог създаде човека!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм виждал в своят живот някой да еволюира, но съм виждал хора да деволюират.Деградира се тотално, и на лично и на обществено ниво. Има един френски философ, твърди, че има деградация.Еволюцията няма доказателства, а и теорията на Дарвин премахва човечността ("По-силният винаги побеждава"), и разбира се има нравствени недостатъци в тази теория. Хората не са животни и никога не са били. Човекът даже би помогнал на изпадналият в беда и на слабия, а не да се възползва, както тази теория твърди