Продължава ли да еволюира човешкият вид?

По-бързо или по-бавно еволюираме днес? Вижте!
10 юни 2018 22:15,
30
Продължава ли да еволюира човешкият вид?
Източник: Reuters

Чарлз Дарвин публикува фундаменталния си труд "Произход на видовете", касаещ въпроса за еволюцията, през далечната 1859 г. Тълкувайки теорията си за естествения отбор, Дарвин дава необоримо до днес обяснение за неспирното усъвършенстване на животинските видове, включително човека, чрез постоянно адаптиране към променящите се условия на средата. 

Според теорията на Дарвин еволюцията е бавен процес, протичащ с незначителни промени в генетичните заложби на всеки биологичен вид, разпростиращи се обаче върху огромни периоди от време и водещи в крайна сметка до значителни промени в особеностите на съответния вид.
 
И докато схващанията на Дарвин се приемат като чиста монета в продължение на десетилетия, 150 години след издаването на неговия фундаментален труд започват да се появяват твърдения, че биологични промени в генетичния код на човешкия вид не са регистрирани през последните 40-50 хиляди години. Възможно ли е теорията за еволюцията да не важи за модерния човек? И ако да – къде трябва да се търсят причините?
 
Разпространено е схващането, че напредъкът на науките, подпомагащи справянето с репродуктивните нарушения при човека, сериозно променят естествения ход на човешката еволюция. На практика всеки изкуствен контрол върху процеса на оплождане може да се разглежда като прът в колелото на еволюцията.
 
Според много учени всяко средство за контрол на забременяването, било то за избягване на нежеланата бременност или за прекъсване на такава, блокира процеса на естествен отбор по механизми, с които е протичал в миналото. Счита се, че човекът е единственият биологичен вид, който би могъл да насочи естествения отбор по своя собствена воля и че в голяма степен вече го и прави.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГостЛично ли си ги виждал преди 10 000 години? Генетичен материал ли си изследвал? Или просто си чел публикации на група британски учени в"Днес.бг"?
23
1
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Айде храна за последователите на БОК....
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък има много хора, чийто геном не бива да продължава да съществува - гейовете не напразно стават гейове. Тя риродата си знае работата.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е интересна. Вярно има грешка в частта за подбора. За тези които критикуват голословно теорията на Дарвин, да посочат тяхната теория. Няма нищо да посочат. Могат само да мрънкат не било така, било иначе. Стига вече, като имате нещо за споделяне тогава пишете. В заключение, кой е оборил теорията никой, само нови недоказъни твърдения. Ха ха ха ....!
20
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Еволюцията е процес който се измерва със стотици хиляди и милиони години.Да търсиш промени в рамките на няколко хиляди си е наивно.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив! Деградира в посока самоунищожение. Въпрос на още съвсе ммалко време е!
18
1
 
6
 
! Отговори
До Осман преди 5 години
Авторът със сигурност има завършен осми клас. Поне доколкото се отнася за подбора и отбора, виж ти е добре да разлистиш, някой учебник за справка.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Би трябвало където да копнеш, да се изравят преходни форми.Явно не Копаш където трябва.Ако копаеш в Орландовци все преходни форми излизат
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгаропитекът е достигнал връхната точка в еволюционното си развитие като свързващото звено между шеббека и човека.
15
2
 
5
 
! Отговори
Избор преди 5 години
Едно дете попитало майка си...Татко казва,ще произхождаме от маймуните,а ти казваш,че Бог ни е създал.Кое е вярно?Майката отговорила...И двете са истина.Всеки говори за роднините си.
14
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Що за въпрос!?Явно сте проспали гей-парада.
13
7
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Би трябвало където да копнеш, да се изравят преходни форми. Защото ако примерно от 1 до 10 е *** и от 90 до 100 човек - от 10 до 90 е преходни форми, - но се изкопават все маймуни и хора. Теорията на Дарвин служи на нисшите хора - не преходни, а вечно нисши, и те със своите нисши способи се борят срещу дискриминацията.
12
5
 
16
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Да триете коментари можете но да пишете не. Авторът дали има завършен 8-ми клас? Пише се естествен ПОДБОР. Подбор - природата подбира по здравото и силното и елиминира слабото. Тоест - ПОДБИРА. Отбор е друго. Отбор е група. Предимно спортна. Примерно футболен отбор.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че сме еволюирали. До преди 50 години не е имало толкова много блондинки, до преди 25-30 гръдните обиколки са били по-малки, а само преди 10-15 се появиха и чудовищните джуки.
10
5
 
6
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Благодарение на пилешкото с хормони децата на 12 изглеждат като на 18. Високи, с големи крака..ако това е еволюция. Дарвинизма е глупост.
9
4
 
10
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Цвета на човешките очи е скорошна еволюция. Зелените и сините очи например ги е нямало до преди няколко десетки хиляди години, което за еволюцията си е скоро.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щеше да има междинни видове разхождащи се между нас, а няма. Интересно защо?
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промяната в рамките на вида е микро еволюция и е доказано, че тя е възможна.Но Дарвин твърди, че може един вид да се промени и да стане друг вид (макро еволюция), което е невъзможно и не е наблюдавано.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не. Спрял е отдавна да еволюира. Пълно е с неандерталци. Огледайте се на улицата. Приличащи на горили, издаващи нечленоразделни звуци и без нищо човешко в тях.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецун Цецун е най яркото доказателство за Дарвиновата теория!