Сметката: С 12% по-скъпо парно от юли, ако газът скочи с 18%

Предложението за ръст на синьото гориво е на "Булгаргаз"
Обновена: 10 юни 2018 22:39 | 10 юни 2018 22:38, Веселина Йорданова
35
Сметката: С 12% по-скъпо парно от юли, ако газът скочи с 18%
Снимка: архив, БулФото

С 12% биха поскъпнали парното и топлата вода в София от 1 юли, ако цената на природния газ се увеличи с 18%. Предложението за 18-процентно поскъпване на синьото гориво внесе в комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в късния следобед в петък “Булгаргаз”.

Газовата компания предлага за третото тримесечие цената на синьото гориво да е 427,12 лв. за 1000 куб. м, или с 18,05 на сто по-висока от сегашната. Причината е поскъпването на внасяния в страната природен газ с 11%, както и очакването този процент за третото тримесечие да е 11,5%, съобщава "24 часа".

В цената на горивото са включени и разходите за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен. Освен това съотношението на долара към лева, което също участва във формулата за ценообразуване на природния газ, е 1 към 1,63691 лв., осреднено за период от 45 дни назад, което е с 3,32% нагоре.

В КЕВР ще анализират предложението за поскъпване на газа от понеделник. Подчинените на председателя на комисията Иван Иванов казаха, че е още рано за прогнози за поскъпване на топлинната енергия. Възможно е да се намерят резерви в самата газова компания, въпреки че те вече бяха оползотворени при предишното определяне на цените.

Комисията е предвидила поскъпване на топлинната енергия за топлофикациите при сегашната цена на газа. За София примерно тя е сметнала поскъпване само от 1,44%, като в този процент са предвидени разходите на газовото и на топлофикационното дружество, инвестициите, както и увеличение на заплатите. Възможно е обаче да се търсят резерви и в топлофикационното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е чао! Борисов 4 няма да има.
13
3
 
31
 
! Отговори
Ербапи преди 5 години
Нали нямаше смисъл от Южен Поток и оставихте руските инвестиции във въздуха?!Днес ревете за газ?!Путин не прощава предателството, *** повече няма да ходи при Путин, а ще пада на коленце при бай Ердоган! И ще си плаща и ще си трайка.Булгаристанеей булгаристане, наместо централен разпределителен хъб с 0.5млрд/год пак ще си останеш последна дупка на кавала.. където май ти е и мястото де..Лично ВашШанс
12
3
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
То с такива братя, като България врагове не ти трябват..
11
0
 
13
 
! Отговори
писна ми преди 5 години
първо величете минималната заплата на хилидарка понеи пенсиите както обещахте !!!!!!!
10
0
 
23
 
! Отговори
шофер преди 5 години
T.e. KЕВР ни намекват за увеличение на цените с 9%.Ура дами и господа, да ни е честита пазарната икономика!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тази година КЕВР получи ерекция.Жалко.Пак народа ще страда.
8
0
 
38
 
! Отговори
Овце преди 5 години
На тоя народ и 100% увеличение, няма да му дойде акъл в главата. Проблема е в малките доходи, който не търпят никакъв ръст на стоки и сметки. Над 40 % от заплатите ни отиват само за разходи по месечни такси, до като на запад няма и 10%.Вън от парламента на всички партии.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 ти по принцип ли си *** или обичаш да се излагаш? Аман от такива ***
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешници. ЕК излиза със становище за рекет на Газпром, пнези се съгласяват да връщат пари. А в България пак вдигаме цените. Абсурдистан с пълна сила. А малоумния 2 ако ти налузят Белене на кухата лейка, троен ток ще плащаш. Ей това са ти братските цени.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей държавни рекетьорчета не се ли охранихте вече че искате още и още и още...Тая хранилка май никога няма да свърши.Давайте, вдигайте всичко.А г-н Суджук както обикновено не знае за новото увеличение.
4
1
 
6
 
! Отговори
Olmaz преди 5 години
Bg darjavni medii sa mafia...
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали направиха диверсификация с Турция, Гърция, Румъния. Да купуват по-евтин газ от тях. Същото ще се случи с вносния ток, ако няма Белене и държавата не го контролира.
2
0
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
да *** дано
1
1
 
22
 
! Отговори
Момо преди 5 години
Още! Още! Още!