Сметката: С 12% по-скъпо парно от юли, ако газът скочи с 18%

Предложението за ръст на синьото гориво е на "Булгаргаз"
Обновена: 10 юни 2018 22:39 | 10 юни 2018 22:38, Веселина Йорданова
35
Сметката: С 12% по-скъпо парно от юли, ако газът скочи с 18%
Снимка: архив, БулФото

С 12% биха поскъпнали парното и топлата вода в София от 1 юли, ако цената на природния газ се увеличи с 18%. Предложението за 18-процентно поскъпване на синьото гориво внесе в комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в късния следобед в петък “Булгаргаз”.

Газовата компания предлага за третото тримесечие цената на синьото гориво да е 427,12 лв. за 1000 куб. м, или с 18,05 на сто по-висока от сегашната. Причината е поскъпването на внасяния в страната природен газ с 11%, както и очакването този процент за третото тримесечие да е 11,5%, съобщава "24 часа".

В цената на горивото са включени и разходите за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен. Освен това съотношението на долара към лева, което също участва във формулата за ценообразуване на природния газ, е 1 към 1,63691 лв., осреднено за период от 45 дни назад, което е с 3,32% нагоре.

В КЕВР ще анализират предложението за поскъпване на газа от понеделник. Подчинените на председателя на комисията Иван Иванов казаха, че е още рано за прогнози за поскъпване на топлинната енергия. Възможно е да се намерят резерви в самата газова компания, въпреки че те вече бяха оползотворени при предишното определяне на цените.

Комисията е предвидила поскъпване на топлинната енергия за топлофикациите при сегашната цена на газа. За София примерно тя е сметнала поскъпване само от 1,44%, като в този процент са предвидени разходите на газовото и на топлофикационното дружество, инвестициите, както и увеличение на заплатите. Възможно е обаче да се търсят резерви и в топлофикационното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Кони преди 5 години
Защо не вдигнат горивата с 50 процента, поне няма да ни занимават 1 година. Какво си играят с 18 и 12 процента.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се до кога хората ще си траят. Повече от 20 г. все един и същи сценарии. Тая комисия за какво въобще я има, какво точно контролира КЕВР и какво точно работят там. Аз още от сега мога да ви кажа, че догодина ще е същото. Кой каквото поиска КЕВР им го дава. Първо дават фрапиращ процент и после кадисват уж на по-малък за да са доволни потребителите. Това не е нормално, а горките пенсионери са подложени на абсолютен геноцид, както и всички останали.
32
0
 
7
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Мдааааа.....12% увеличение на парно от юби и 3.8 % увебичение на пенсиите ,пак от юли!!И така всяка година!А увеличение с 12% на заплатите!?Не се наядохте,гадове ниедни!
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПАСИБО, ТОВАРИЩ ПУТИН! ИСКАМ 3 ЛВ БЕНЗИНА АКО МОЖЕ, ПРОПУСНАХ ОНЯ ДЕН ДА ВИ ПОХВАЛЯ ПО ПРЯКАТА ЛИНИЯ! ТЕ ПОВЕЧЕТО РУСНАЦИ ВИ ГО КАЗАХА ДЕ... ИСКАМ 2 ПОТОКА И 3 ТИ АЕЦ НА НИКОПОЛ, ДА ПЛАЩАМ ЯКО, БОКО ДА ТЕГЛИ 60 МЛДР ЗАЕМИ ОТ ВАС, 16 РЕПУБЛИКА, ДА ЖИВЕЕ!
30
0
 
1
 
! Отговори
ХЕ ХЕ преди 5 години
НЕ ЗНАЕХ АЗ,Ч Е ББ ПУСКА И ГАЗА , И БЕНЗИНА , И ТОКА НАГОРЕ! ТОЙ ВЕРНО Е ВСЕМОГЪЩ ,АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОЗ... ТОВА ГО МОЖЕ ЕДИН ОЩЕ ПО - ГОЛЕМ ... ОТ НЕГО. СКОРО НАШИЯТ МУ ХОДИ С НАКОЛЕНКИТЕ НА КИЛИМЧЕТО...
29
3
 
0
 
! Отговори
АЛОУ преди 5 години
НЕ НИ ПРОБУТВАЙТЕ "БОЙКО Е ВИНОВЕН" АМЕБИ РУСКИ!
28
0
 
5
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 5 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЗ ДОКАРАХ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ И БИНБИСТАН...НЕ ТРЯБВА ДА СКАЧАТ ЦЕНИТЕ...*** ,***--А СЕГА И ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ--ТОК И ГАЗ И ВОДА И ХЛЯБ НА ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ--***...ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ВАС,ЗАРАДИ ВАШИТЕ ЦЕНТОВЕ ПРЕДАТЕЛСКИ...!!!
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
после реват путинидите, че не им искаме нито аеца, нито газа!
26
6
 
0
 
! Отговори
изводът е, преди 5 години
че при таъв шантаж, нито АЕЦ. нито газ трябва да визмаме от измекярите!
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
здраствуйте братушки! Поздрави от Крремъл! Много ви обичаме! Абе нали е много гот руския газ, ореваха троловете орталъка колко е евтин руският га.Ами Аеца, нали щеше да ни е евтин токс с АЕЦ? НАли имаме сега аец? Що се вдига тока! Отговаряйте, мръснициии!
24
0
 
10
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Да, но всички пак си мълчим и бойко още е на власт с неговото крадливо, нечестно и непочтено правителство. Най-лошото в последите 25 години.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА! НА ВСИЧКИ ***!
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БУДА ЛЪЖЕЦЕНАТА НА ГАЗА Е ДОГОВОРЕНА ПО НИСКА ТАЗИ ГОДИНА НО ТОЗИ Е ЧИСТ ПРЕСТЪПНИК ИЗМАМНИК И КРАДЕЦ НАГЪЛ!
21
1
 
12
 
! Отговори
ИСТИНА! преди 5 години
До ЕрбапиБулгаристанеей булгаристане, наместо централен разпределителен хъб с 0.5млрд/год пак ще си останеш последна дупка на кавала.. където май ти е и мястото де..
20
0
 
14
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Цените на бензин и дизел ще растат още,прогнозите са 2,80 лв.за литър до август.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е резултатът от гербавото туткане за интерконекторните връзки с Турция и Гърция , които трябваше да бъдат изградени преди десет години и още не са .Защо ли ?Защото ни управляват слуги на северната *** .
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата Северна *** пак ни взема "данък ***".Веднага след явяването на килимчето на Зелените чорапи и на Тиквоний Еднокнижник....
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газ, парно и топла вода, а защо премълчавате че тока ще поскъпне с много повече от обявените 2%? Да не говорим че горивата ще са 2.50лв.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на петрола и газа бързо нараства в световен мащаб.А от "братството" ние сами се отказахме и както се знае, всяко удоволствие се заплаща.
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, моля, зарежете поскъпването! Напишете нещо за Западните Балкани, за председателството.