Срещата на Г-7: Европа в единен фронт срещу Тръмп?

Седемте заплашиха Русия с нови санкции, дестабилизирала демокрацииите
Обновена: 10 юни 2018 07:41 | 10 юни 2018 07:30, Анисия Иванова
170
Срещата на Г-7: Европа в единен фронт срещу Тръмп?

Лидерите на Г-7 призоваха Русия да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу Москва, ако е необходимо, предаде Ройтерс. "Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократичните системи и подкрепата си за сирийския режим", се казва в заключителното комюнике на срещата на върха в Канада.

Седемте осъждат атаката в Солзбъри и споделят преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на вероятност, че Руската федерация е отговорна за нападението и че няма достоверно алтернативно обяснение.

Те призовават Русия да изпълнява международните си задължения и отговорността си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за укрепването на международния мир и сигурността, като добавят, че въпреки всичко, ще продължат да работят с нея за решаването на регионални кризи и глобални предизвикателства, когато това отговаря на интересите им.

Лидерите от Г-7 потвърждават осъждането на незаконното анексиране на Крим и трайната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Те потвърждават ангажимента си да помагат на Украйна в прилагането на нейната амбициозна и необходима програма за реформи и напомнят, че санкциите ще продължат, ако Русия не демонстрира пълно спазване на задълженията си според Минските споразумения и зачитане на украинския суверенитет.

Ако действията на Русия го наложат, те са готови да предприемат допълнителни рестриктивни мерки срещу нея, като същевременно остават ангажирани с подкрепата за руското гражданско общество и обещават да съдействат и инвестират в контакти между хората.

Седемте страни декларират готовността си за координирани действия в отговор на чуждестранни играчи, които се стремят да подкопаят техните демократични общества и институции, избориня им процес, суверенитет и сигурност, като подчертават, че тези заплахи, особено когато произтичат от държави, застрашават не само тях, но и международния мир и сигурност и международния правов ред.

Лидерите на Г-7 отново призоваха Северна Корея да осъществи пълен, проверим и необратим демонтаж на цялото си ядрено и ракетно въоръжение и се договориха да вземат мерки да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Страните от Г-7 са постигнали договореност да се придържат към "базирана на правила международна търговска система" и да се борят с протекционизма, предаде ДПА.

Ангажираме се възможно най-бързо да модернизираме СТО, за да я направим по-справедлива, заявяват участниците в срещата на върха на Г-7 в Канада в проекта за общо комюнике, цитиран от ДПА - явна отстъпка пред САЩ, според които сегашната система е несправедлива. Седемте страни също така са се споразумели да намалят митата, субсидиите и други бариери пред търговията. В. "Ню Йорк таймс" съобщава, че делегацията на американския преиздент Доналд Тръмп е била против фразата "базиран на правила международен ред", която се смята за стандартна в подобни документи.

Лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в Канада вчера компромисен текст за търговията, който обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и шестте им партньори, предаде Франс прес.
 "Ние подчертаваме ключовата роля на международна търговска система, основана на правила, и продължаваме борбата с протекционизма", заявяват те в заключителното комюнике от 28 точки на осем страници, съгласувано след трудни преговори.

Споменаването на необходимите колективни "правила" беше изискване на европейците. Частта от текста, посветена на търговията, за разлика от частта за климата, е подписана от седемте страни от групата, включително САЩ. Текстът отговаря на някои изисквания на американския президент Доналд Тръмп - използва се думата "реципрочна" за търговията, която също така трябва да бъде "свободна, равноправна и взаимно изгодна", и се уточнява: "Ние се ангажираме да модернизираме СТО (Световната търговска организация), за да я направим по-справедлива възможно най-скоро. Ще направим всичко по силите си, за да намалим митническите бариери, немитническите бариери и субсидиите".

В знак, че текущите спорове за търговията не са уредени, домакинът на срещата, канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че неговата страна ще приложи от 1 юли митата в отговор на тези, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия.  "Тези нелегитимни мита трябва да получат еквивалентен отговор", каза той на заключителната пресконференция, като подчерта, че ответните мерки ще бъдат приложени "без колебание".
Френският президент Еманюел Макрон също потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли. 

"По тази тема няма промяна. Зависи от това дали САЩ ще решат да направят крачка назад", заяви той на финалната пресконференция.

Самият Тръмп, който пристигна последен и си тръгна пръв от срещата, не смекчи оплакванията си от търговските партньори ЕС и Канада. В серия от туитове вчера той отново ги обвини, че се възползват от САЩ ("касичката-прасенце, в която всички бъркат") но провъзгласи: "След много десетилетия справедливата и реципрочна търговия ще се случи!"

Вече на път за Сингапур от борда на самолета президентът написа: "Съединените щати няма да позволят на други страни да налагат масивни митнически и търговски бариери на американските фермери, работници и компании, докато изпращат своята продукция в нашата страна без мита. Ние търпяхме търговските злоупотреби много десетилетия - и това е достатъчно дълго".

Трюдо закри срещата с упрек към търговските заплахи на Тръмп, като ги нарече "доста обидни". "Канадците са любезни и разумни, но не търпят да ги заплашват", заяви той, цитиран от ДПА.

Макрон наблегна, че на срещата Европа е застанала в единен фронт срещу Тръмп, като отбеляза позитивно, че събитието е приключило със съгласието на всички страни да се борят с протекционизма. 

"Тръмп не искаше да бъде изолиран. Успяхме да го убедим, че "Г-6 плюс 1" е напълно постижимо, а той не искаше това", каза френският президент.

В крайна сметка може би снимката, споделена в социалните мрежи от говорителя на Ангела Меркел, илюстрира най-добре напрежението в Г-7, превърнала се в "Г-6 плюс 1", заключава Франс прес. На фотографията, заляла интернет, германската канцлерка, заобиколена от съюзниците, всички застанали прави, се е навела към Доналд Тръмп, който седи, скръстил ръце, и изглежда сякаш го поучава.

(БТА)
 


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 10 месеца
Кой ще наричаш джудже? ЕС е най-голямата икономика в света. Vive la France! Долу краваристан.
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хаха къде сте тръгнали срещу САЩ джуджета? Ще слушате, ще изпълнявате и дим ще се вдига.
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде с/у Тръмп ве мишки нещастни? Тръмп ви го е набучил чак до гърлото и не смеете да гъкнете. Най-после Америка има истински президент дето престъпните политици се изпонасират като го видят само. Меките им китки стават само да си бъркат по дупките взаимно.
Нещастни плазмодии.
136
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 10 месеца
Тази объркана патица Меркел ли ще поучава Тръмп за политика, та точно нейният ***, безформен центризъм и наивно, 'майчино великодушие' към бежанците, доведе до трусовете в ЕС ! Забележете... заплашват Русия с 'още по-сериозни мерки', докато твърдят че : 'остават ангажирани с подкрепата за руското гражданско общество'... Та нали това гражд. общество преизбра Путин за 3-ти път с 85% мнозинство бре *** посмешища.. ИМА ли по-откъсната от реалността полит. организация в исторяита, от Г-7 ?
135
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 10 месеца
А за декларацията: Явно 7-те нямат намерение да подобрят отношенията си с Русия. Най-абсурдното в декларацията е призива Русия да спре подкрепата за "режима в Сирия".
Какво би трябвало да означава това? В Сирия "режима" е законното правителство, а освен него всеки срещу всеки воюват сирийската правителствена армия, кюрдите, турски и американски контингенти, окупирали части от Сирия, и бойци на Ислямска държава.
Кого всъщност подкрепят 7-те? Сигурно и те не могат да обяснят. Търсят пак "умерени".
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Hafen die Wahrheit
"Лузър си ти!
А аз ако искам ще се пиша "На баба ти хвърчилото"!

Е, така е по-добре. Тъкмо ще си пасват с "На дедо ми кормилото". :–)
133
2
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 10 месеца
До Анонимен 131: Ще имаме конектор към Гърция (да видим кога). Това е всичко, Анонимчо, и няма нищо общо с проекта ТАНАП - в него ние не участваме. Каквото ни пуснат гърците, това ще получим по конектора. Да викаме "Ура" и да си хвърляме калпаците за тази бъдеща придобивка.
Но дали ще е по-евтин газа оттам, това засега можем само да гадаем.
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Румъния вдигна ръста си един път повече от България. Чети за заплатите на учените им.
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега Ким ще направи боц на жълтия балон.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
131 и конектор от Гърция.ЕС даде вече 45 млн за тръбите. Планирано е свързване и с Александропулос за втечнен газ от Катар. Тогава вече ще имаме избор. На руснака разбира се не му харесва.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Газопровода"Танап" ще доставя газ от Азербайджан,по него България може да получава газ от Иран,Израел,Египет и още дузина държави от бившия СССР!За това и се прави конектора с Турция!
128
5
 
3
 
! Отговори
АМАН от НАРКОМАНИ преди 10 месеца
Наркоманите от Брюксел подкрепиха НАГЛО кървавите метежи срещу ЛИБИЯ<ТУНИС<ЕГИПЕТ<ЙЕМЕН<СИРИЯ <АНКАРА И КИЕВ..
В резултат милиони са убити зверски ,десетки милиони с а принудени д а емигрират към ЗАПАДНА ЕВРОПА>ОКупирана е част от Русия..
Колеги да докладват с какви спец наркотици са презобени лидерите на Западна Европа.Канада И други страни.
АМАН ОТ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алоооо ,бачо , каква газ ще купуваш от Турция ве мен? Абе що не вземете вече наистина малко да се образовате и да спрете да дрънкате смехории. Не ви ли омръзна да се излагате по цял ден.Заради вас бягат българите от тук.Не го ли проумяхте.Овце ,които лесно ги лъжат и всички страдат заради тях. И кой му писне се изнася.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак ли почнахте с опорните точки на вожда как Боко ходил да се моли??? То преди Радев да иде Русия вече договаряше газа за Сърбия и оттам през Унгария. Та викна президентчето да му съобщи ,че няма откъде другаде. Пак нещо русофилите не сте разбрали. България ще има доставки от 3 страни на газ.За какво да се моли? А Турски поток умря в Турция. Не знам откъде се пръкна толкова неадекватна напаст
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
116 ти на коя планета живееш? Как ще бориш монопол и висока цена заради една фирма( Газпром) , с доставки от същата фирма? България никога няма да се оправи с толкова неграмотен народ. Обяснява ти се ,че се искат няколко доставчика ,за да падне цената. И те да са от различни цени. В България има само Русия и тя драпа чрез подкупи да си запази монопола и да ни съдира. Какво пак не разбра? Вземете вече идете малко на училище! България има нужда от адекватни хора.
124
8
 
4
 
! Отговори
Тръмп Доналд преди 10 месеца
Чудя се ако и плеснем на Меркел един шамар дали нема се на.ере по немски както го правят след всяка война.
123
6
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
На кой му пука за Европа Американската икономика е по-силна от на цялата Европа а зад него стоят Япония и Южна Корея сега като обединят Севера с Юга нали не мислите че корейците ще бъдат управлявани комунистически.Срещу тях седи германия с остарелите си технологии и застаряващо население без потенциал и Франция която до време ще е с немците които спъват френското индустриално развитие като пропагандират и пречат.Италианците скочиха вече на немците и не щат затягане на коланите.Ква ефропа!
122
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бреййй, веднъж да видя "да се удари по масата" от тоя ес.
я как тромпета се е сгънал в защитна поза... и точно така - никкаво признаване на варварското превземане на крим! "днес" крим, "утре" - цялото черноморие, барабар с бургас и варна
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Срещата на Г-7: Европа - обикновени пеера.........
120
4
 
4
 
! Отговори
Николаев преди 10 месеца
До демократ .. като не ви харесва цената на газта копувайте от щатите или от други доставчици насила никой не ви кара Лукоил също го изгонете спрете да продавате апартаменти къщи на руснаци и след това сте цъфнали и вързали