ООН и ЕС: Корабът с 600 бежанци незабавно да акостира!

Италия и Малта му отказват достъп до пристанищата си от дни
11 юни 2018 21:17, Анисия Иванова
53
ООН и ЕС: Корабът с 600 бежанци незабавно да акостира!
Снимка: БТА

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) призова днес Италия и Малта да разрешат незабавно кораб с повече от 600 мигранти да акостира в техни пристанища, предупреждавайки за изключително спешна хуманитарна ситуация, предадоха световните агенции.

Корабът "Акуариус", нает от френската организация "Ес О Ес Медитеране", спаси в събота 629 мигранти, включително 7 бременни жени, 11 малки деца и 123 непридружени непълнолетни, но оттогава е във водите край двете страни, които му отказват достъп до пристанищата си, припомня Франс прес.

В изявление ВКБООН призова "съответните правителства да разрешат незабавно дебаркиране на няколкостотинте души, блокирани в Средиземно море от събота".

Хуманитарното положението изисква много спешни действия. Хората бедстват, изпитват недостиг на провизии и им е необходима бърза помощ. По-широките въпроси кой е отговорен и как трябва да бъдат разпределени отговорностите между страните трябва да се оставят за по-късно, заяви Венсан Кощел, специален пратеник на Върховния комисариат за Централно Средиземно море.

Европейската комисия също призова за бързо решаване на ситуацията. "Настояваме всички заинтересовани страни да съдействат за бързо уреждане на въпроса, за да могат хората на кораба "Акуариус" да слязат на сушата безопасно възможно най-скоро", заяви пред журналисти говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от АФП и Асошиейтед прес.

Берлин отправи апел към Италия и Малта да изпълнят хуманитарния си дълг. Обезпокоени сме от положението на хората на този кораб и германското правителство призовава всички засегнати страни да поемат хуманитарната си отговорност, заяви на брифинг с журналисти правителственият говорител Щефен Зайберт.

Малта обвини Италия, че с отказа си да приеме кораба нарушава международните норми. Малтийският премиер Джоузеф Мускат каза, че отказът на Италия създава опасна ситуация за всички, които имат отношение към случая. В изявление, разпространено късно снощи след разговор с италианския му колега, Мускат отказа достъп на кораба до малтийско пристанище, но подчерта, че Малта ще извърши спешна медицинска евакуация при необходимост.

В неделя новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайнодясната ксенофобска партия "Лига", заяви в Туитър: "От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция". (БТА)


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
2
 
! Отговори
La France преди 8 месеца
Vive la France! Дору италианските фашаги. Вечно в сянката на Велика Франция!
44
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Това е момент,който може да се окаже повратен в историята с мигрантското нашествие в Европа!Корабът е нает от де факто трафикантска организация,наричаща се хуманитарна!
Дано новото правителство в Италия има мъжеството да прекрати това безумие!
А Германия,като много знае,да приеме тя кораба!В Бундесхалифата има много място!
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хората са бедствали още на африканския бряг, от където са ги натоварили, защо ги првозват през цялоо Средиземно море чак до Европа, ми да бяха ги "спасили" до Австралия или Амаерика за по-напряко
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на новото италианско правителство! Крайно време беше за тази стъпка! Дано и занапред така да се действа, и то не само италианците!
41
0
 
17
 
! Отговори
до 39 преди 9 месеца
Западна Европа векове наред имаше колонии в Африка и Близкия изток. Мачкаше и избиваше народите им и грабеше богатствата им. Сега да си сърбат попарата, която надробиха. САЩ също участваше в грабежите последния век. Те предизвикаха и цветните революции.
Няма нужда де пробутват мигрантите на други държави.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако организацията е дренска да се пратят във франция.
39
0
 
26
 
! Отговори
Стар набор преди 9 месеца
Тази френска организация да бъде наказана за ТРАФИКАНТСВО ! Утре ще повторят, после пак...Те направо насърчават цяла Африка да се пресели в Европа. Салвини е постъпил правилно, но новият испански комунист ги приема. Корабът би трябвало да се върне в Либия.
38
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А САЩ,Русия и Китай ще кажат ли не по въпроса.Тези велики,велики,сили няма ли да проявят желание да ги спасят.Или давещите се са проблем на европейците.Тръмп,Путин и Си искат да са световни лидери които и през ум не им минава да спасят давеще се хора.Щото Европа спаси много.В днешнон време всеки вече може да прави бомби,но не и да спасява хора.
37
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Френска организация кара бежанци на Италия или Малта?! Защо не ги е закарала вече във Франция? Бързо, хората бедстват.
36
0
 
37
 
! Отговори
Спалня преди 9 месеца
Направо да ги стоварят в спалнята на Мерки, те така и така натам отиват.
35
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Събирали ги от бреговете на либия и искат да ги стоварят в Европа?!? ВТФ?!

Нямаше ли едно време решение, че след като морски съд е използван за трафик на хора, то последния подлежи да бъде потопен?
34
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закарайте ги в най-хубавата страна на света Русия!
33
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С такова отношение Европа ще загине в близко бъдеще.
32
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Корабът за завие обратно към Африка. Хората бедстват, няма време. Бързо към Африка.
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войната наближава,добрите и спокойни времена за европейците свършиха.
30
0
 
43
 
! Отговори
Некъф преди 9 месеца
Да акостират във африка.
29
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кораба е френски. Франсетата дс си го прибират барабар с товара.
28
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само за информация, въпросната sos mediterranee е малка част от Мрежата на соорс - Open Society. Също както и Отворено общество, част от които са БХК.
Учудени има ли?

Напишете в гугъл картинките Open Society foundations network и се "наслаждавайте" Ако не повъърнете преди това. :(
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Корабът да изхвърли баласта.Незабавно!
26
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да акостира. След няма и 1 час са там, където принадлежат - Африка.