Могат ли корейците от Юга и Севера да са заедно? В Лондон – не съвсем!

Децата им ще станат приятели, няма да мислят за различията
12 юни 2018 20:00, Елка Василева
41
Могат ли корейците от Юга и Севера да са заедно? В Лондон – не съвсем!
Снимка: архив, Reuters

Когато Ким Сон Джу преди десетина години избягал от Северна Корея, за да се установи в Лондон, той не мислел, че ще отново ще срещне същите различия - културни и социални, които разделят корейците от Юга и Севера на хиляди километри оттам.

"Повечето от приятелите ми са севернокорейци", каза той пред Франс прес чрез преводач в офиса на севернокорейски дисидентски вестник, разположен в квартал Ню Молдън (Югозападен Лондон).

Ким Сон Джу, служител в корейски супермаркет, от време на време се отбива тук да помага в свободното си време.

Когато разговаря с южнокорейци, то е само за "голф или Ню Молдън", разказва бившият електротехник. "Щом обаче заговорят за нашите преживявания, за живота ни, започваме трудно да се разбираме".

Днес в Сингапур се състоя историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. За да си дадем сметка обаче за пътя, който остава да бъде извървян преди евентуално обединение на двете Кореи, е достатъчно да чуем жителите на Ню Молдън.

"Ние сме отделни общности", признава Чое Джон Уа, бивш севернокорейски войник, баща на три деца, дошъл във Великобритания преди десетина години.

Когато дойдохме тук, "ни казаха, че това ще бъде нещо като симулация на обединението в умален вид", продължава той. "И ние се стараехме през всичките тези години. Канехме се взаимно на гости, произнасяха се речи. Но не се получи".

Уникално място в света

Ню Молдън приютява около 12 000 души, произхождащи от Южна Корея, привлечени в началото от близостта на посолството, което оттогава се е преместило, и от присъствието на бившата централа на "Самсунг" в Обединеното кралство.

През последното десетилетие към тях са се присъединили около 700 севернокорейски емигранти, които днес представляват една от най-големите севернокорейски диаспори в света.

"Ню Молдън е уникално място в света, където южнокорейци и севернокорейци могат да живеят заедно", подчертава Ха Дже Сон, местен общински съветник. "Но между нас има големи различия, дори в начина на говорене".

Ха признава: той се е страхувал, когато срещнал севернокореец за първи път. Случило се на една родителска среща, в училището на техните деца.

"Бяхме възпитавани в идеята, че трябва да се страхуваме от севернокорейците", казва той и споделя как бил шокиран да констатира, че фактически те си приличат в много отношения.

В квартала, където севернокорейците често заемат по-ниско платени работни места в сравнение с южнокорейците, срещата в Сингапур разделя мненията. Сред южнокорейците преобладава оптимизмът, докато севернокорейците "не са толкова ентусиазирани". "Не за пръв път режимът се опитва да постигне споразумение", подчертава Чое Джон Уа.

Един народ

За да заличат различията си, двете общности се опитват да изградят мостове. В един център за възрастни петнайсетина севернокорейци се събират с южнокорейци, за да практикуват различни традиционни дейности: танци, песни, готварство.

"Най-накрая започваме да се разбираме, да се смесваме", радва се президентът на центъра Сон Хуа Грифитс.

"В началото беше много трудно", спомня си 77-годишна севернокорейка, която избягала от глада в Северна Корея с дъщеря си преди десетина години.

Но днес атмосферата се е подобрила дотолкова, че тя е забравила кой е дошъл от Юга, а кой от Севера, казва жената, която предпочита да запази анонимност от страх да не би семейството й, останало в Северна Корея, да бъде тормозено.

"Ние наистина искаме срещата (в Сингапур) да мине добре и (Корея) да бъде обединена", казва тя:"Ние сме един народ, споделяме един език, една кръв".

Общинският съветник Ха, който някога се страхувал от севернокорейците, неотдавна се преборил да бъдат допуснати трима севернокорейски емигранти в административния съвет на една асоциация на жители.

"В близко бъдеще нашите деца и децата на севернокорейците ще станат приятели", иска му се да вярва той. "Те вече няма да мислят за различията. Те ще са изчезнали".

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Аз съм на 4 хилки при демокрацията"Бате! Изостанал си! Тя вече минималната е 51 000 стотинки. Ти с твоите 4 000...Замисли се!Или нещо се хвалиш? То не е за хвалба твоето! Не че нещо, ама темата е съвсем различна. Темите за мерене на п.иш.ки не е тук. Сигурно знаеш къде е твоята тема, ама явно там не вървиш и пробваш под всички останали теми.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали е толкова добре или зле в Северная Корея, но нищо не пречи на тези които възхваляват тази държава да се заселят там. Виж, Беларус е друго. При другарят Лукашенко соца е класик, чистота, няма пренаселеност, но другарят Лукашенко ги пуска да ходят навсякъде по света без проблеми, не е като Ким да не пуска поданиците си да напускат държавата.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те и българите в чужбина не се разбират много добре.
30
3
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Северна Корея я очаква прекрасно бъдеще!Питайте бугарите, те вече го имат.
29
7
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Севернокорейците са щастлива нация, защото най-лошото, което може да им се случи е да станат като южна Корея.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ан-9, да учим за фризьори,:)ИСКАТ, няма "Берлинска стена" ураа, но те искат да са заедно въпреки ограниченията и Ким, кимион, канап, коноп, вече го разбира.Сметката я дайте на ХАмерика, те забогатяха напоследък! Пак!Поздрави, че написахте тези сложни имена! Ким......
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29 и какво констатира че 5% живеяг. Другите реват ли.Ми всички краднеме и марко работиме.И всички обичаме да пътуваме.А тия си имали философия чукча неща като марксизма.
26
0
 
27
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КОГАТО през 1990 г започнаха промените в живота, се оказа, че нашето поколение, живяло при СОЦА, не е готово новия начин на живот.Ние бяхме израстнали в общество, в което отделната личност е подчинена на "Онези, горе". Завършваш образованието си и те "разпределят" къде да работиш. Мнозина прекарваха целия си трудов стаж в едно предприятие или завод. Ние бяхме свикнали за всичко кое, как и защо да ни казват "отгоре". Липсваше ни ИНИЦИАТИВА. Ромите и до днес искат ДЪРЖАВАТА да им намери работа.
25
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАГА преди 5 години
Ким се преструва, че е загрижен за хората си в същото време ги кара да ходят на гей-парад и да се преструват че обичат хомотатаР и че живеят толерантно. Всички северни корейци ядат ГМО и им бият абсолютно всички видове ваксини. Севрнокорейците си пръскат краcтавиците със хербециди и пестициди за да са прави.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 и как да повярвам че там стандарта е по висок. По това , че на манифестация на площада в Пхенян.Могат масово да плачат, както и масово да се смеят!.Както и заповядва апаратчика от апаратната за пред света.
23
0
 
4
 
! Отговори
Илия преди 5 години
Обединението не зависи от корейците.Разделението е необходимо от вън.Как иначе другите ще плащат огромни суми за защита, ако няма заплаха.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
C тез 39 000 скоpо ще можеш да си купиш една дъвка, спасява ги само непрекъснатото увеличаване тавана на дълговете им, най-затъналите държави са Англия, Япония и САЩ толкоз за капитализъма.
21
0
 
1
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 21 толкова може момчето. Чуло недочуло от някъде този лаф и да не остане по назад трябва да го напише за да е в крак с модата (:
20
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Като бях във Лондон духах на 100 бежанци едновременно.
19
0
 
9
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Това не мислиш ли ,че малко се поизтърка?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5% от българите живеят хиляди пъти по-добре от севернокорейците.
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм на 4 хилки при демокрацията.
16
7
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
В Северна Корея при комунизма нямат тоалетна хартия и банани а ние при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани.
15
1
 
10
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
До 12. Мхм най- вече старите хора с 90 евра пенсия и младите които бачкат за 250 евра на месец. Добре живеят мутрите и приближените до властта. Останалите лапат мухите
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеологията на Северна Корея се нарича Чучхе и е доста далече от комунизма и марскизма макар да има няко общи идеи. А образованието там определено е много по-добро от безпросветността и чалгаризацията в членката на ЕС и НАТО Бъглария.