Могат ли корейците от Юга и Севера да са заедно? В Лондон – не съвсем!

Децата им ще станат приятели, няма да мислят за различията
12 юни 2018 20:00, Елка Василева
41
Могат ли корейците от Юга и Севера да са заедно? В Лондон – не съвсем!
Снимка: архив, Reuters

Когато Ким Сон Джу преди десетина години избягал от Северна Корея, за да се установи в Лондон, той не мислел, че ще отново ще срещне същите различия - културни и социални, които разделят корейците от Юга и Севера на хиляди километри оттам.

"Повечето от приятелите ми са севернокорейци", каза той пред Франс прес чрез преводач в офиса на севернокорейски дисидентски вестник, разположен в квартал Ню Молдън (Югозападен Лондон).

Ким Сон Джу, служител в корейски супермаркет, от време на време се отбива тук да помага в свободното си време.

Когато разговаря с южнокорейци, то е само за "голф или Ню Молдън", разказва бившият електротехник. "Щом обаче заговорят за нашите преживявания, за живота ни, започваме трудно да се разбираме".

Днес в Сингапур се състоя историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. За да си дадем сметка обаче за пътя, който остава да бъде извървян преди евентуално обединение на двете Кореи, е достатъчно да чуем жителите на Ню Молдън.

"Ние сме отделни общности", признава Чое Джон Уа, бивш севернокорейски войник, баща на три деца, дошъл във Великобритания преди десетина години.

Когато дойдохме тук, "ни казаха, че това ще бъде нещо като симулация на обединението в умален вид", продължава той. "И ние се стараехме през всичките тези години. Канехме се взаимно на гости, произнасяха се речи. Но не се получи".

Уникално място в света

Ню Молдън приютява около 12 000 души, произхождащи от Южна Корея, привлечени в началото от близостта на посолството, което оттогава се е преместило, и от присъствието на бившата централа на "Самсунг" в Обединеното кралство.

През последното десетилетие към тях са се присъединили около 700 севернокорейски емигранти, които днес представляват една от най-големите севернокорейски диаспори в света.

"Ню Молдън е уникално място в света, където южнокорейци и севернокорейци могат да живеят заедно", подчертава Ха Дже Сон, местен общински съветник. "Но между нас има големи различия, дори в начина на говорене".

Ха признава: той се е страхувал, когато срещнал севернокореец за първи път. Случило се на една родителска среща, в училището на техните деца.

"Бяхме възпитавани в идеята, че трябва да се страхуваме от севернокорейците", казва той и споделя как бил шокиран да констатира, че фактически те си приличат в много отношения.

В квартала, където севернокорейците често заемат по-ниско платени работни места в сравнение с южнокорейците, срещата в Сингапур разделя мненията. Сред южнокорейците преобладава оптимизмът, докато севернокорейците "не са толкова ентусиазирани". "Не за пръв път режимът се опитва да постигне споразумение", подчертава Чое Джон Уа.

Един народ

За да заличат различията си, двете общности се опитват да изградят мостове. В един център за възрастни петнайсетина севернокорейци се събират с южнокорейци, за да практикуват различни традиционни дейности: танци, песни, готварство.

"Най-накрая започваме да се разбираме, да се смесваме", радва се президентът на центъра Сон Хуа Грифитс.

"В началото беше много трудно", спомня си 77-годишна севернокорейка, която избягала от глада в Северна Корея с дъщеря си преди десетина години.

Но днес атмосферата се е подобрила дотолкова, че тя е забравила кой е дошъл от Юга, а кой от Севера, казва жената, която предпочита да запази анонимност от страх да не би семейството й, останало в Северна Корея, да бъде тормозено.

"Ние наистина искаме срещата (в Сингапур) да мине добре и (Корея) да бъде обединена", казва тя:"Ние сме един народ, споделяме един език, една кръв".

Общинският съветник Ха, който някога се страхувал от севернокорейците, неотдавна се преборил да бъдат допуснати трима севернокорейски емигранти в административния съвет на една асоциация на жители.

"В близко бъдеще нашите деца и децата на севернокорейците ще станат приятели", иска му се да вярва той. "Те вече няма да мислят за различията. Те ще са изчезнали".

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
смех преди 5 години
До BurzumДа , да . И едните получават 1900 $ годишно , а другите простите 39 000 $ .
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандарта на живот в Северна Корея и сега е по висок от този в Бъглария.
11
8
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Проблемът на източна Германия беше, че живееха в комунизма и за това бяха изостанали и бедни както ние бяхме бедни при комунизма, но след като комунизма рухна и се смени с капитализма всичко си дойде на мястото, сега при капитализма всички живеем добре.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото ГДР с ГФР
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 и какво му е доброто, че са учили капитала от к.маркс но чакат друг да ги нахрани.Но са много учени!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека се обединят северна и южна корея те са почтенни и добри хора ,крайно време е да се обединят.и да видите севера как ще задмине бегето по заплати за една година, но при нас учителя Бай Ташунко и сега понастящем сина му Винету твърдо държат държавата.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнат ли им санкциите Южна Корея ще им диша праха.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да се разберат? Никак.Колкото да обясняваш на социалист марксист за пазарна система.Единия търси щата, другия пазара.
5
0
 
14
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Англичаните са много любвеобилни.Когато се обединиха двете Германии,тогавашната м.р председателка на Англия Маргарет Тачър публично беше признала,че е против обединението ,защото много обича германците."Толкова много ги обичам" -беше заявила Тачър-"че бих искала да има поне 2-3 Германии!"
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФРГ още плаща сметката на ГДР .
3
0
 
8
 
! Отговори
jjj преди 5 години
Много по-голяма е разликата. Повече време ги дели отделно, както и комунизмът в ГДР не е бил като този в Северна Корея.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за обединение на Северна и Южна Корея!!!Това не се харесва на англичаните, ясно е!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко като Източна и Западна Германия ама отворят ли се нещата и всичко ще си дойде на мястото