Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия

По улиците на Москва важи един прост закон - законът на по-силния
12 юни 2018 22:30,
99
Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия
Снимка: Reuters

Около 1 милион чужденци ще пристигнат в Русия за Световното първенство по футбол. Но както знаем - разни страни, разни нрави. Затова ето списък със седем полезни напътствия.

На улицата

По улиците на Москва важи един прост закон: законът на по-силния, пише "Дойче веле". В повечето случаи това са луксозните лимузини и автомобилите с мощни двигатели. Затова велосипедистите и пешеходците трябва много да внимават. Правила за движение има, но често само на теория. В делника те се спазват така, както навремето марксистките закони - в зависимост от случая. Така че оглеждайте се и на зелен светофар.

Същото важи, впрочем, и за пешеходните пътеки. Да, десетлентовите булеварди на Москва са удивителни. Именно тук обаче „ракетите на четири колела“ дават газ. Затова: отваряйте си очите и ушите! А ако искате да пресечете, минете през подлеза. Ще извървите няколкостотин метра повече, но пък ще останете невредими.

В метрото

Зад волана са истински мачовци, но в метрото мъжете изведнъж се превръщат в галантни кавалери: щом видят възрастна дама, начаса ѝ отстъпват мястото си. В Русия това е един вид неписан закон. Освен това в московското метро всеки има достъп до безплатен интернет, който обаче не е защитен. Така че, ако в мобилния си телефон съхранявате поверителни данни, имайте едно наум.

Никога без лични документи

Съветският съюз отдавна вече е минало. Но любовта към „документа“ си е жива и до днес. Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си. Всеки служител в метрото, на улицата, на стадиона може да ви поиска документ за самоличност. Ако не го носите, в най-лошия случай може да прекарате нощта в ареста. А и по време на Световното първенство полицаите ще бъдат особено строги.

За да си нямате проблеми със стомаха

Човек бързо огладнява, когато стиска палци на любимия отбор или развява знамена на стадиона. Така ще бъде и по време на Световното първенство в Русия. Затова един много важен съвет: хората с чувствителен стомах задължително трябва да избягват будките за бързо хранене. Иначе на другия ден много ще съжаляват. Най-добре е да се храните в ресторант. Повечето са наистина добри и сравнително евтини. Но както знаем, всяко правило си има изключение. Напитката квас, напълно непозната на останалата част от света, се предлага кажи-речи навсякъде - в парковете, по улиците, пред стадионите. Опитайте я непременно! При нея няма риск да си навлечете проблеми със стомаха.

Не купувайте нищо на улицата

Това, което на пръв поглед изглежда свръхевтино, накрая може да ви излезе доста солено. Например СИМ картите или зарядните устройства за мобилни телефони, които се предлагат по площадите пред гарите. Или пък детските играчки, които се разпадат буквално в мига, в който детските ръце ги докоснат. Затова пазарувайте в малките подземни магазинчета, наредени едно до друго в подлезите и гарите. Там човек може да си купи евтини чадъри, матрьошки, смартфони и какво ли не още.

Клиентът (не) е цар

"Клиентът е цар" - това старо британско правило все още не се е наложило в Русия, където много от сервитьорите, продавачите, стюардите и стюардесите разглеждат клиентите като някакви едва ли не нахални хора, които им смущават спокойствието. След разпадането на Съветския съюз руснаците почти нямаха време да свикнат с нравите и структурите на пазарната икономика. Туристите трябва да го имат предвид, ако искат да си спестят разочарования. В същото време руското гостоприемство е направо пословично - поканят ли ви у дома, ще поделят с вас и последния си залък.

Внимавайте с алкохола

Още в романа „Война и мир“ Толстой описва склонността на руснаците към безразсъдна смелост. Особено когато става дума за пиене. На купони се пие много, при това на екс, като преди всяка чашка се вдига тост, а към пиенето задължително се сервира и нещо за хапване. Понякога ситуацията излиза извън контрол. В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
6
 
! Отговори
dj dance machine преди 5 години
Понякога се чудя как на *** успя в живота гледаики недоумяваики и се ловя за главата гледам днеска бившия си колега ако мога да го нарека такъв с каква кола мина онемях и съм скаран с него питам се през ония години вече що ли съм се карал какъв е бил смисъла моите ядове просто нито някои мее чул нито някои е имал желание кучетата си лаят керава си върви ти си трови нервите що нема смисъл краи
13
14
 
20
 
! Отговори
Нели преди 5 години
Аз и моето семейство си бяхме купили билети за световното, но след като прочетохме статията на свободната медия Дойче Веле хвърлихме билетите в кошчето и отказахме резервациите. Русия не е цивилизована страна, повече няма и да помислим да посещаваме Русия.
12
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи."В САЩ един младеж без изобщо да е пийнал, съвсем на трезво застреля 12 съученика и двама учители в гимназия във Флорида, и това не е изолиран случай. Така че, внимавайте с училищата в САЩ, ама няма какво да се притеснявате, вие сте втора категория хора и за вас безвизовия режим между ЕС и САЩ не важи, трудно ще ви е да посетите САЩ, а и сте бедни, нямата пари за САЩ.
11
32
 
20
 
! Отговори
Рашко преди 5 години
Накратко, видиш ли вaтник - бЕгай далече! По-добре си гледайте мачовете по телевизията, въобще не ви трябва да стъпвате в прокълнатата русия! И задължително да се обезпаразитите като се приберете у дома - руснаците са пълни с *** (***, паразитират върху ***, ама че забавно).
10
15
 
30
 
! Отговори
Дъното, драги, дънот преди 5 години
Статията = помия
9
9
 
26
 
! Отговори
7 преди 5 години
Всичко което пишетя лъжа голяма стига глупости в русия някой пръдне и веднага пишете има мн държави в ес за които нищо не знаем пишете за тях русия голяма 147 милион
8
12
 
36
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Ходил съм по в Камчатка, Бйкал, Южна Русия, Москва, Среден Сибир. Бил съм сам и никога не съм се чувствал застрашен. Долна пропаганда, полска и ***!
7
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си."В Германия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Италия, Испания, Англия, САЩ, Австралия и другите цивилизовани демократични страни не само за гостите, но и за *** е задължително както по времето на СССР да си носят личните документи, и полицията има право да ги спира и да ги проверява, а ако нямаш документ направо те товарят и в ареста докато не се изясни кой си и при всички положения плащаш солена глоба.
6
6
 
36
 
! Отговори
не син преди 5 години
Имам чувството, че някой пише подобна простотия и слага"автор" Дойче веле за да разбуни духовете и гледа сеир.
5
11
 
36
 
! Отговори
Галя преди 5 години
Много *** статия, не й се получава на анти-руската пропаганда да опетни Мондиал 2018.
4
8
 
34
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Четох, представях си някои познати руснаци, а също и собствени приключения, когато на 20 г. ми се случи да посетя Русия. И в съзнанието ми, от самосебе си възникна идея - тези съвети би трябвало да имат подзаглавие "Време ви е за купон!" Една ваканция в Русия наистина може да премине като як купон, стига да поназнайвате езика и да имате приключенски дух.
3
11
 
37
 
! Отговори
11 преди 5 години
Е тази идиотщина на Дойче не знам кво, си важи напълно за България и София.
2
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УРАЛ Е ДЪЛЪГ 2000 КМ И ШИРОК 500.ТА КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА ПРОИЗШЕСТВИЕ С ГРАНАТАта
1
10
 
5
 
! Отговори
ha преди 5 години
s te3i "suvet1"nqma da ozelee6 i edna kra4ka, 3a6toto sa nevern1 1 13smukan1 0t prust1te. po-silniqt ozelqva e 3akon na dzunglata i vazi po zeliq svqt, osobeno v straite, koito avtorkata nari4a evropeiski i zivili3ovani. Sram: bg-zurnalisti da prepisvat ot amerikanski takiva