Високи доходи = повече молове. У нас тепърва ще се увеличават

В Европа най-много търговски центрове има в Норвегия
41
Високи доходи = повече молове. У нас тепърва ще се увеличават
Снимка: архив, Ройтерс

Моловете в България тепърва ще се увеличават с нарастване на доходите на населението. България е сред страните с най-малка гъстота на търговските центрове в Европа през 2017 г., показва докладът "Европейски търговски центрове" на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Оказва се, че моловете в страната не са никак много, а напротив, изоставаме и по този показател. Но с нарастването на доходите покупателната способност на населението ще расте, което пък е основният двигател за нарастване на заетите търговски площи, пише "Труд".

В България на 1000 души население се падат 103 кв. м брутна отдаваема търговска площ. По-малка концентрация има само в Гърция – 56 кв. м, Сърбия – 88 кв. м, и Босна и Херцеговина – 98 кв. м. В северната ни съседка Румъния на 1000 души население се падат 107 кв. м брутна отдаваема площ, пише в доклада.

Норвегия е европейската страна с най-голяма гъстота на търговските центрове с 857 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души население през миналата година. Следват Естония със 725 кв. м и Люксембург с 594 кв. м. А именно Норвегия и Люксембург са едни от страните с най-висок жизнен стандарт в Европа.

Ситуацията в България съществено се променя през последните години. Преди 10 години на 1000 души от населението са се падали под 30 кв. м брутна отдаваема площ. Но с нарастване на доходите се увеличават и моловете, като строителството на нови търговски центрове продължава.

Един от големите нови проекти в Европа е търговският център Delta Planet във Варна, който трябва да отвори врати през втората половина на тази година и ще разполага с площ от 40 хил. кв. м.

Най-големият нов търговски център, който ще се появи на Стария континент в следващите две години, е Garden Mall в руския град Митичи, Московска област. Той ще се простира на площ от 144 хил. кв. м и се очаква да отвори врати през 2019 г.

Като цяло обаче развитието на търговски центрове в Европа се забавя, като завършените обекти са намалели с 23% на годишна база до 3,8 млн. кв. м през 2017 г., пише в доклада. Общата площ на търговските центрове в Европа достига 166,5 млн. кв. м в началото на 2018 г., което представлява ръст от 2,3% на годишна база. Площта на търговските центрове в Западна Европа е 109,7 млн. кв. м, докато в Централна и Източна Европа тя достига 56,8 млн. кв. м.

Миналата година Турция е изместила Русия като най-активния пазар за търговски центрове. През втората половина на годината страната е добавила 495 хил. кв. м търговски площи, като изпреварва Русия с 330 хил. кв. м нови търговски площи и Полша с 298 хил. кв. м.

Променящото се поведение на потребителите и разрастването на електронната търговия са създали трудна среда, но също и възможности за собствениците на търговски центрове и продавачите на дребно. В следващите две години се очаква да се появят нови търговски центрове с обща площ от 6,6 млн. кв. м. Като прогнозите са да се запази тенденцията от последното десетилетие Западна Европа да изостава от ЦИЕ в добавянето на нови търговски площи.

“Вниманието на предприемачите сега е насочено към качествените и мултифункционални пространства. Те смятат мултифункционалността за ключов компонент на успешния търговски център, като комбинацията от търговия на дребно, възможности за прекарване на свободното време и забавления създава места, които все още нямат аналог онлайн“, казва авторът на доклада Силвия Джодловски, старши анализатор в Cushman & Wakefield.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дънки, които в Канада ги продават в големите хипермаркети за около 40-50 лева, ги има същите в Peek&C в Мол Сердика на бул Ситняково за 200-250. И са Made in Bangladesh. Преди години един приятел внесе дънки от Англия(китайски), пусна ги на Илиянци по 20-30 лева и никой не ги купуваше! После ги даде на един магазин на Витошка - по 50-60 - също. И накрая в Mall of Sofia, но вече на 150 - изкупиха ги за нула време! Изводите си ги правете сами.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвегия има много нисък жизнен стандарт поради големия студ и сняг, мрак.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека строят. Държавата ще изкупи фалиралите молове за 1 лев и ще направи галерии, старчески домове, библиотеки.
32
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
След 10 години, благодарение най-вече на демографската криза и имиграцията, ще се падат по три мола на глава от населението ни...
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 "Но хората обичат да си дават парите за бургери и картофки, и колички."Имат-дават.
30
0
 
0
 
! Отговори
Православен патриот преди 5 години
До Бонобо "Жалки са тези, които считат моловете за висше достижение на цивилизацията!"Аз не ползвам и интернет, телефон и компютри. Всичко това е измислено от Запада за да ни зароби. Имам си снимка на Путин и тя замества всичко това. Дори и жена не ми трябва.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки човек-отделен МОЛ.
28
0
 
3
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Жалки са тези, които считат моловете за висше достижение на цивилизацията!
27
1
 
6
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Само кифлетата обичат у мола,за да си снимат джуките и кафето от starbuks. Другите хора ги подминават моловете,даже не знам къде са повечето.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тия мастодонти като влезе човек се набива на очи, че най-много посетители има около обособените места за бързо хранене, и различните снобарски сладкарници. Кой кво прави там винаги е най-пълно, особено в събота и неделя. Ама - имал-дал. А цените са космически надути, съвсем неоснователно. Но хората обичат да си дават парите за бургери и картофки, и колички.
25
4
 
15
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Много странно. На нас за какво са ни молове, при положение, че не можем да пазаруваме в тях? Смисъл нито стоката е качествена, нито цените са Европейски. 2-3 пъти по-скъпи дори от Западна Европа. Това е някакъв нов абсурд. По-добре да опарявят някоя болница или училище. Няма средна класа за да се строят молове. Богатите не пазаруват в БГ...средната класа(с ум)..също избягва моловете. Не сам хейтър, но като всичко в БГ и моловете се изродиха :)
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страни, в от край са 2, единият е полупразен другият по чудо се държи.
23
0
 
22
 
! Отговори
Платена Реклама преди 5 години
Хем скъпо хем гадно в тез молове,хорат се лъжат че е евтино, а то точно обратното скъпо и не качествено че и ментаци на цени като за оригинални стоки:)
22
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък обичам пазаря в мола
21
3
 
20
 
! Отговори
Гостун преди 5 години
Моловете фалират!!!? Нямат пари хората! Сердика Мол приключи вече!!! Ама поръчкови статии има
20
0
 
19
 
! Отговори
платена реклама преди 5 години
пълни глупости!
19
2
 
23
 
! Отговори
бай х преди 5 години
в цяла Гърция защо има само 2 мола , ... пари ли нямат ?
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Molove kasina prostitutzki domove eftin turisam i 4algata s peve4kize zigankite gubezi ku4ezi eu bg
17
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Владиправилно,но НЕ НИ ДАВАТ "големите началници"...Сигурен съм,че знаеш..
16
2
 
25
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
доколкото разбирам,"девиза на момента" е:-"На секо кьоше-МОЛ!"....може да изглеждам "изостанал",но на мен все още не ми е ясно какво означава "абревиатурата МОЛ"?Съвременното название на "Хоремаг"?..Или е некаква мъчна ябанджийска дума?Целяща да шашне клиента и да го накара да се почувства .."в един друг свят,свят на богати и значими люде"?.."Бех в МОЛа"...Дручко звучи..Не като:-"Бехъ въ хоремагъ"...