Как България да развие здравния си туризъм?

Страната ни е извън списъка с най-посещавани държави
13 юни 2018 22:31, Екип на Bloomberg
11
Как България да развие здравния си туризъм?
Снимка: Pixabay

В Европа и цял свят има здравен или социален туризъм, но България е извън така наречените туристопотоци. Дебатите за туризма трябва да се водят на теми, които са свързани с дългосрочност, стратегии и приоритетите на 50, 60, 70 български общини, които разполагат с проучени минерални води, каквито липсват в 50% до 70% от страните в ЕС. Това коментира доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на УС на „Сдружение Туризъм“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За да се акцентира на темата за здравен туризъм у нас, първо трябва да се промени начина на мислене на хората, които взимат важните решения и второ, да се промени начинът на действие, смята той. Йорданов даде за пример отделянето на много внимание например на проблемите с шума, което е епизодичен проблем, вместо да се насочат усилията към общините, които разполагат с проучени минерални води, които липсват в голяма част от европейските страни. България обаче остава на заден план като дестинация за хората с увреждания, каза още той.

„България има нужда от нови и големи инвестиции във вътрешността на страната. В теми, свързани с целогодишен туризъм. Публиката, към която трябва да се обърнем, са пенсионерите на Европа и може би децата със сериозни здравни проблеми“.

Според него България има нужда да изпраща послания към конкретни групи. Той даде за пример нашите военни санаториуми, които могат да се възстановят чрез частно – публично партньорство и да приемат отново скандинавските пенсионери, както преди 40 години.

Относно дигитализацията в туризма Йорданов коментира, че сме на етап, в който желаем да се развиваме по отношение достъпността и осигуряване на коректна информация на всички потребители. Хубаво е, че България се придържа към тази световна тенденция, смята той, но според него пътят ще е дълъг, докато се премине през всички зони, обекти, артефакти, които трябва да бъдат пуснати в дигиталното пространство. Другият проблем е лошата инфраструктура на пътищата в страната ни, което отново говори за липсата на съвместни политики, с които да отстраним основните си проблеми. Трябва да създадем атракции, да изградим културни местности около големите курорти, а не около големите градове, смята гостът.

„Защо България да не се превърне в целогодишна дестинация за здравен, винен, културен, екстремен, екологичен, а защо не и селски туризъм? Все още институционалното разминаване на ниво министерства, ведомства, политики, регионални общности ни кара да мислим на парче и е много тъжно, че тази съвместимост липсва".

Йорданов препоръчва да бъдат канени големи туроператори и инвеститори и страната да се насочи към всички социални групи и културни слоеве. Големи чуждестранни инвеститори обаче не искат да влагат много у нас поради проблемите в туристическия ни бранш, каза на финала той.

Видеото вижте на Bloomberg TV Bulgaria


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайаха, това майтап ли е? То здравна система няма тия здравен туризъм взеха да развиват
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде да си развием първо здравната система!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е,тогава нас "здравноосигурените" хептен няма да ни погледнат ! докторите ще си бачкат за евро,паунди,долари , а бай българашо с данъците си ще плаща масрафа - базите,болниците,апаратура,Лекарства, обучени лекари и тн тн
Е,тогава каква далавера ще се развърти -бедна ви е фантазията
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма какво да се мъчим. Няма да стане.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За едно албанско дете веднъж събираха пари там за операция в България. Но за други объркали се не съм чувал!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая статия някаква шега ли е? Сигурно половин България са здравни туристи из Европа, защото държавата осъжда хронично болните и близките им на бавна (или бърза) мъчителна смърт. А някой се сетил да правим здравен туризъм? Според мен някой се е объркал в използването на тази дума. Това което иска да каже може би е здравословен туризъм. Да, можем да направим кални и минерални бани. Но само толкова. Здравният туризъм е за държави, които имат пари и искат да ги харчат за населението си.
5
1
 
0
 
! Отговори
На разходка преди 9 месеца
Ан 4, добре, правим го? Бутнатото столче остава празно, кой сяда на него? Предложения?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много лесно - като избесим всички от НЗОК.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що е то Здравен туризъм? Сериозно питам.
2
0
 
0
 
! Отговори
На разходка преди 9 месеца
Ан, ? Става дума за здравен, а не за СПА, докато разбрах, въпреки, че туризмът си е такъв и алкохолен, но и за мрЪтво пияните на Слънчака някой трябва да се погрижи ..те са полуневалидни!!!)))
Така че, докато едни се разхождат, за други средата е недостъпна, дори за лекар, какви остава за туризъм?

Можем да го развием, с наличието на кални бани, минерални иззвори и т.н..
Въпрос на желание, а не някойСи да пита защо са кейове за колички, данеби да плували?:(
Плюйте сега, смелчаги!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БГ може да се превърне в едно царство на глупостта във което се разхождат всекакви доценти и експерти и пръскат мозък.